TOP
Foto: Andreas Schmidt/Leipzig Travel
Wandelaars op weg nach burcht Gnandstein in Saksen bij Leipzig

“Gut zu Fuß”: Vier leuke wandelroutes in Leipzig en omgeving

Leipzig is één van de spannendste steden in Duitsland. Veel mensen uit Berlijn, voor wie de hoofdstad te stressig is geworden, verhuizen hierheen. Leipzig is echter ook een groene stad, wat zich in de omgeving voortzet.  Eigenlijk kun je een heerlijk vakantie plannen, als je eerst een paar dagen in Saksen gaat wandelen, die je vervolgens met een stedentrip afrondt.

Avondstemming over de Skyline van Leipzig in de Duitse deelstaat Saksen

Foto: Michael Bader/Leipzig Travel

Het Duitsland magazine heeft rondgekeken in de spannende bosstreken van de Dübener en Dahlener Heide. Ook waren we in het romantische, wilde rivierenlandschappen van de Mulde en de Zschopau. En last but not least hebben we de moderne merenlandschappen in het Leipziger ‘Neuseenland’ – de streek met de nieuwe meren – bekeken. Overal hebben we goed begaanbare wandelpaden aangetroffen. Hier zijn vier leuke wandelroutes in Leipzig en omgeving.

Sprituele rondweg: De Lutherweg Saksen (550 km)

Langs niet minder dan 27 stations loopt de Lutherroute Saksen als spirituele rondlopende wandelweg door belangrijke woon- en werkplaatsen van Maarten Luther en zijn bondgenoten. De route is gemarkeerd met een groene ‘L’ op een witte ondergrond. De Lutherroute is gemakkelijk in verschillende etappes onder te verdelen. Onderweg zie je behalve veelzijdige landschappen ook indrukwekkende kerken, burchten, klooster en musea.

Sein met het Lutherpad in Torgau met kerk St. Marien

Foto: Andreas Schmidt/Leipzig Travel

Saksen geldt als bakermat van de reformatie. In het jaar 1519 vond op de Pleißenburcht in Leipzig het zogenoemde Leipziger dispuut plaats. Dat zorgde uiteindelijk voor de verspreiding van de Lutherse denkbeelden. In Leisning ontwikkelde Luther in 1523 de zgn. ‘Leisninger Kastenordnung’, het oudste evangelische sociale papier ter wereld. In Torgau werden ten tijde van de reformatie bepalende beslissingen genomen. Daarom kreeg de stad de bijnaam ‘Amme der Reformation’ (Pleegmoeder van de reformatie).

Torgau heeft veel indrukwekkende monumenten uit de renaissancetijd, zoals het pronkvolle kasteel Hartenfels. In de plaatsen Rochlitz en Kriebstein zorgde hertogin Elisabeth von Sachsen door haar doortastende optreden al in 1537 voor de invoering van de reformatie in haar territorium. De Lutherroute Saksen sluit nauw aan bij het wegennet in Saksen-Anhalt en de Lutherweg in Thüringen.

Wandelaars in de buurt van Leipzig in de Dübener Heide

Foto: Andreas Schmidt/Leipzig Travel

Kwaliteitswandelroute Heide-Biber-Tour (30 km)

Weidse heidelandschappen en bossen. Met een beetje geluk kun je misschien een bever aan het werk zien. Dat zijn de belangrijkste kenmerken van de kwaliteitswandelroute Heide-Biber-Tour, die je met de bus vanaf Leipzig eenvoudig bereikt. Buslijn 196 brengt je naar Bad Düben, het beginpunt van de wandeling. Vanaf het plaatselijke kuurpark loop je langs een moeras-avonturen-tuin en de Bockwindmolen uit 1840.

Door de Dübener Heide ga je verder op pad naar de volgende highlights, het Wasserschloss Reinharz en de Kaiser-Wilhelm-Turm. Van bovenaf geniet je van een fantastisch uitzicht over de Dübener Heide, voordat in het Gasthaus ‘Schöne Aussicht’ een versterking voor de laatste kilometers wordt genuttigd. Het doel van de wandeling is Bad Schmiedeberg, een door de staat officieel erkend moeras-, mineraal- en Kneippheilbad.

Het stadhuis van Döbeln bij Leipzig in Saksen

Foto: Andreas Schmidt/Leipzig Travel

Landschap en cultuur: De Muldental-Wanderweg (109 km)

Romantische rivierenlandschappen en cultuurhistorische bezienswaardigheden zijn een interessante combinatie op deze duidelijk langere wandelroute. In de karakteristieke oeverlandschappen is een veelzijdige dier- en plantenwereld blijven bestaan. De route start in Döbeln en kan dankzij het openbare vervoer ook in kleinere etappes worden afgelegd. De Kreisstadt Döbeln is ook bekend als de ‘Stiefelstadt’, de laarzenstad. Hier produceerden ooit enorm veel schoenmakers schoenen en laarzen.

De Muldental-Wanderweg gaat verder naar Grimma. De op drie na grootste stad van Saksen heeft aan de oever van de Mulde een indrukwekkende, historische Altstadt. Onderweg staan veel monumenten uit verschillende periodes langs de weg: De kloosterkerk Grimma bijvoorbeeld en het renaissance stadhuis op de Markt. De volgende bestemming is Leisnig.

Twee vrouwen wandelen in de buurt van de Merkkleeberger See bij Leipzig

Foto: Andreas Schmidt/Leipzig Travel

De ‘stad op de berg’ nodigt haar gasten uit voor een bezoek aan de 1.000 jaar oude burcht Mildenstein of een wandeling door de Altstadt waar de vele oude gebouwen de historische sfeer in belangrijke mate bepalen. Eindpunt van de wandeling is Bad Düben. Het kuuroord is bekend door het geneeskrachtige moerasbad en geldt als het meest zuidelijke punt van het natuurpark Dübener Heide.

Let op: de Muldental-wandelroute is op sommige delen behoorlijk zwaar. Omdat op de verschillende stations veel te zien is, is de route geschikt om in kortere etappes af te leggen. De gehele route is goed bewegwijzerd en overal met het bruine kasteellogo gemarkeerd.

Een vrouw op een stand-up-paddle-board in de buurt van Leipzig

Foto: Andreas Schmidt/Leipzig Travel

Wandeling naar de Parthequelle (18 km)

Die half daagse toer start in de kuurstad Bad Lausick. Op meerdere kuurwegen, die de zelf genezende werking moet bevorderen, wordt de eerstvolgende bestemming het stadsdeel Buchheim in Bad Lausick. Een klein omweggetje naar de historische dorpskerk is zeker de moeite waard. Nu gaat het verder door het Colditzer Forst. Dit gebied vormt samen met het aangrenzende Glastener Revier een van de grootse bossen in Saksen.

De route gaat dwars door het bos tot aan de bron van de Parthe. Deze rivier mondt na 56 kilometer dwars door Leipzig uit in de Weiße Elster. Na de wandeling kun je je heerlijk ontspannen in het thermaal bad en het grote saunalandschap van het kuur- en recreatie bad Riff.

Burcht Gnandstein ligt langzij het Lutherpad

Foto: Andreas Schmidt/Leipzig Travel

Brochure ‘Gut zu Fuß’

Meer inspiratie voor leuke wandelroutes in Leipzig en omgeving krijg je in de brochure ‘Gut zu Fuß’. Op 56 bladzijden worden 41 tochten voorgesteld en vele tips gegeven. De brochure kan tevens als PDF worden gedownload.

Meer informatie over leuke wandelroutes in Leipzig en omgeving

Kijk naar de wandeltips op de website van Leipzig.