TOP
Veganistische pralines van Bernsteinzimmer in het Duitse Wuppertal

Veganistische chocolade uit Duitsland

We hebben drie van de beste en kwalitatief hoogwaardigste adressen voor veganistische chocolade in Duitsland geselecteerd. Ze bewijzen, dat goede chocolade niet pers├ę melk moet bevatten.┬áPuur of extra puur? Met amandelen of gekaramelliseerde cashew noten? Dat maakt allemaal niet zo veel uit. Als de chocolade maar op onze tong smelt en onze endorfine-spiegel snel omhoog gaat!

Tekst: Madeline B├Âse

Onbehandelde cacaobonen voor de productie van veganistische chocola uit Duitsland

Foto: Etty Fidele/Unsplash

In de ÔÇśGenotruimteÔÇÖ in Wuppertal

Het bedrijf Bernsteinzimmer was 2014 de eerste bio-veganistische pralinen-manufactuur. Het startup uit Wuppertal produceert een onverwacht spectrum aan veganistische chocolade. Dagelijks worden hier ongeveer 3000 pralines in traditioneel handwerk┬ágeproduceerd. Helemaal zonder machines ÔÇô en zonder dierlijke componenten.

De chocolade op temperatuur brengen, het bereiden van de vulling en het gieten van de repen gebeurt met liefde.┬áDe handmatige uitvoering in kleine arbeidsprocessen kun je in elk hapje proeven. De eigenaren gebruiken uitsluitend hoogwaardige ingredi├źnten met bio-certificaat. Ondermeer maken ze uit bio-amandelen een romige amandelnougat en ÔÇômoes. Daarna voegen ze een snufje tonka toe, voordat de unieke amandel-tonka-nougat-praline ontstaat.

Eigenares Solvejg Klein maakt veganistische pralines voor haar bedrijf Bernsteinzimmer

Foto: Anna/Bernsteinzimmer

Naast de hoge kwaliteitseisen spelen in de Bernsteinzimmer ook milieubewustzijn en fair trade een grote rol. In de praktijk betekent dit dat bijvoorbeeld de bonbondozen uit milieuvriendelijk papier van Duitse afkomst zijn. Ook werkt het bedrijf met “GreenPeaceEnergy”. En bovendien levert het niet verkoopbare waren en ongebruikte grondstoffen aan Foodsharing, een interplatform dat overvloedige levensmiddelen verdeelt.

Ook is de manufactuur vaker bekroond. Drie keer op rij werd een product al met de International Chocolate Award onderscheiden. Daarbij komen nog twee zilveren medailles van de Academy of Chocolate. Eigenaresse Solveig Klein heeft simpelweg het juiste ÔÇśfingerspitzengef├╝hlÔÇÖ voor goede chocolade. E├ęn ding is daarbij heel belangrijk: Balans. De smaakpapillen gaan als het ware op een ontdekkingsreis. Daarbij ervaren ze een combinatie uit bekende en exotische smaken. Op deze manier ontstaan dan nieuwe creaties als Maple-Pecan, Edelnougat-Arriba of Matcha-Cashew.

Productie van vega pralinees in Wuppertal

Foto: Anna/Bernsteinzimmer

Als bij het lezen het water in je mond loopt, moet je heel snel je chocolade-horizon vergroten. Dat kun je overigens doen door bij Bernsteinzimmer direct op de website na te kijken waar zich de dichtstbijzijnde winkels en caf├ęs bevinden, die pralinen & co. aanbieden.

In de ÔÇśZoete hemelÔÇÖ in Trier

Eerlijk is eerlijk, het Dolce Cielo is geen puur veganistische caf├ę. Het aanbod aan vegane taarten, koffiecreaties en vooral pralines is echter wel heel ruim. Dat was niet altijd het geval. Bij het Dolce Cielo is het namelijk duidelijk zichtbaar, dat de vraag het aanbod bepaalt. Nadat er een toenemende vraag naar plantaardige alternatieven voor koemelk en taart zonder dierlijke toevoegingen was waar te nemen, is het aanbod aan vegane gerechten en drankjes uitgebreid.

Vega pralines van Dolce Cielo in Trier

Foto: Dolce Cielo

In het begin was slechts ├ę├ęn van de zes taarten vegan. Tegenwoordig echter kunnen de gasten kiezen uit mini cakes, torteletts en nog veel meer ÔÇô vanzelfsprekend alles vegan.

De fantastische taart-creaties vari├źren van choco-slagroom-aardbei, via de klassieke Donauwelle tot aan passievrucht-taart. Ook aan het koffiefront is er hier in het Zuidwesten van Rijnland-Palts een ruime keuze. Naast klassieke koffiespecialiteiten vind je ook vanille latteccino, frozen french vanilla en stroperige pure-chocolademelk op de kaart.

Cacaopoeder gaat door een zeefje in Duitsland

Foto: Joanna Kosinska

Voor alle chocolade-gourmets heeft de huiseigene veganistische chocolaterie naast notenchocolaatjes ÔÇô naar keuze met witte of pure chocolade ÔÇô ook koffiepralinen en in chocolade gedrenkte vruchten in de aanbieding.

M├╝nchen: Op bezoek bij de cacao-god van de MayaÔÇÖs en de Azteken

Dat Beieren meer te bieden heeft dan bier en brezeln, dat laat het bedrijf Chocqlate zien. Gelegen in het centrum van M├╝nchen, worden hier sinds 2012 volledig onbehandelde cacaobonen tot de heerlijkste edelchocolade en cacaocr├Ęme verwerkt. Dat betekent, dat de grondstoffen┬ádirect van de boom geoogst worden. Bovendien zijn de ingredi├źnten vers gedroogd en niet geroosterd. In een volgende stap worden ze dan met andere natuurlijke en ongeraffineerde ingredi├źnten met biocertificaat uit fairtradehandel in een aromatische en tegelijkertijd mild-romige chocolade omgezet.

Chocola repen veganistisch van Choqlate uit M├╝nchen

Foto: Choqlate

Het resultaat is deze veganistische chocolade uit Duitsland.┬áOnweerstaanbaar lekker. Voor de chocoladeonderming is een veganistische productie een vanzelfsprekendheid. Extra pure chocolade bevat in de regel met 60% cacao gehalte sowieso geen melkpoeder. Dat verklaart ook de ÔÇśQÔÇÖ in de naam Chocqlate. Die staat voor ÔÇśQualit├ĄtÔÇÖ, kwaliteit dus van de cacao!

Overigens produceert de chocolaterie volledig fair en milieuvriendelijk. Om de chocolademassa te smelten wordt zonne-energie toegepast, die door panelen op het dak van de productieruimtes wordt gewonnen. De verpakkingsfolie om de chocolade en repen zijn van cellulose gemaakt en de buitenverpakking van papier.

Chocola met 72 procent cacao van Choqlate in M├╝nchen

Foto: Choqlate

De producenten gebruiken ook geen lijm, zodat de complete verpakking op de compost kan. En waarom fair? Behalve de volledige fairtrade condities van Zuid-Amerikaanse producten ondersteunt Chocqlate ook boerenfamilies in Peru door de directe handel van de ÔÇśVirgin cacaoÔÇÖ-bonen.

Veganistische chocolade uit Duitsland is ter plaatse in de betere bio-supermarkten verkrijgbaar.