TOP
Foto: Eric Weber/Usplash
De Dom van Keulen met de skyline en de Rijn is een van de 15 populairste bezienswaardigheden van Duitsland

De 15 populairste bezienswaardigheden in Duitsland

Wat waren het afgelopen jaar de 15 populairste bezienswaardigheden in Duitsland? Regelmatig ondervraagt de Duitse Centrale voor Toerisme buitenlandse toeristen naar hun persoonlijke highlights in Duitsland. Dit keer hebben 13.000 mensen uit de hele wereld hun stemmen afgegeven. En ze hebben ons verrast. Het Brandenburger Tor bijvoorbeeld zoek je hier tevergeefs. Maar bekijk zelf de top 15!

Kasteel Sanssouci in Potsdam is heel populair bij touristen

Foto: Lobostudio Hamburg/Unsplash

Plaats 15: Schloss Sanssouci in Potsdam

Wie Berlijn bezoekt, moet ook beslist naar Potsdam rijden. En blijkbaar doen dat meer toeristen dan ooit tevoren, want het Potsdammer Schloss Sanssouci staat voor het eerst op deze lijst. Het protsige complex behoort tot de bekendste kastelen van het geslacht Hohenzollern en werd in rococostijl gebouwd. Sinds 1990 is het kasteel in Potsdam met de omliggende tuinen UNESCO Werelderfgoed. Hier verenigen zich sinds meer dan 250 jaar tuinkunst op het hoogste niveau met de werken van de beste architecten en beeldhouwers van die tijd.

Saksisch Zwitserland staat bekend om zijn bizarre rotsformaties

Foto: Valentin Hermann/Unsplash

Plaats 14: Nationalpark Sächsische Schweiz

Instagram heeft dit mystieke park op het populariteitsscala vast en zeker naar boven geholpen. Het door bizarre rotsformaties bekende landschap ligt ten zuidoosten van Dresden aan de de Elbe. Schilders als Caspar David Friedrich waren enthousiast over het unieke karakter van het Elbezandsteengebergte, dat inmiddels tot beschermd nationaal park is benoemd. Vooral wandelaars en klimmers waarderen dit weidse gebied enorm en nu komen daar ook de internationale bezoekers bij.

Het Moezeldal is Rijnland-Palts staat bekend om wijn van wereldniveau

Foto: Matthias Marx/Unsplash

Plaats 13: Moezeldal

Vooral bij Nederlanders is het oudste Duitse wijngebied een geliefde bestemming. En niet op de laatste plaats omdat je hier ook het één of andere glaasje lekkere wijn kunt proberen. Hier slingeren Moezel, Saar en Ruwer in nauwe bochten door de Moezelregio, waar de Kelten en Romeinen al 2.000 jaar geleden wijn aanbouwden.

Het pretpark Karls Erlebnisdorf bij Rostock

Foto: Stefan Lauk/Shutterstock

Plaats 12: Karls Erlebnisdorf

Met dank aan de aardbeien. Aanvankelijk bestonden het avontuur uit aardbeien en de verkoop ervan. Daaruit groeide het idee voor een ‘Erlebnisdorf’, een avonturendorp. En de gezinnen met kinderen verheugden zich, want in de inmiddels vijf recreatieparken met de landbouw als hoofdthema zijn er kinderboerderijen, springkussens, kermisattracties en vooral veel agrarische belevenissen. De parken zijn verdeeld over de deelstaten Mecklenburg-Voorpommeren, Sleeswijk-Holstein en Brandenburg. En behalve bij gezinnen zijn de parken ook bij gasten uit het buitenland bijzonder geliefd.

De haven van Lindau aan de Bodensee is een van de 15 populairste bezienswaardigheden in Duitsland

Foto: Sergey Dzyuba/Shutterstock

Plaats 11: Regio om de Bodensee

De vierlandenregio Bodensee is een veel bezochte vakantiestreek. Rondom het op twee na grootste binnenmeer in Europa zijn zowel de natuur als de steden een bezoek waard. De bekendste bestemming is het bloemeneiland Mainau met haar prachtige tuinen en het barokke kasteel van de grafelijke familie Bernadotte. Kijk dus maar eens goed naar een van de 15 populairste bezienswaardigheden in Duitsland.

De beroemde krijtrotsen van Ruegen

Foto: Anny Liedloff/Shutterstock

Plaats 10: Eiland Rügen

Het grootste eiland van Duitsland is een echte schoonheid. Het maakt indruk door de talrijke bezienswaardigheden, historische plaatsen en imposante krijtrotsen. Toeristen in Mecklenburg-Vorpommeren zijn gek op de ‘Rasende Roland’ (een smalspoor stoomtrein) en de Prora, een overblijfsel uit de nazitijd.

Het Zwarte Woud behoort tot de 15 populairste attracties in Duitsland, hier trouwens te zien met ochtendmist

Foto: Funny Solution Studio/Shutterstock

Plaats 9: Nationaal park Zwarte Woud

Het beschermde natuurgebied van het Zwarte Woud bestaat uit 10.000 hectaren met donkergroene bossen en grandioze uitzichten over de Rijnvlaktes. De wilde natuur en het veelvoud aan wandelpaden trekken zowel nationale als internationale bezoekers. Ook staat de regio bekend om haar goede restaurants. De laatste groep schijnt hier zo op het gemak te zijn, dat zij het nationaal park vier plaatsen verder naar boven lieten schuiven als bij de vorige verkiezing.

De Keulse dom met de Hohenzollernbrug en de Rijn in het donker

Foto: Nikolay Kovalenko/Unsplash

Plaats 8 van de 15 populairste bezienwaardigheden in Duitsland: Keulse dom

Deze kerk laat harten sneller slaan. In ieder geval wordt bijna elke Keulenaar bij de aanblik van de beide domtorens heel melancholisch. Al in de 4e eeuw stonden in Keulen op de plaats van de huidige dom kerken. De belangrijke kathedraal zelf werd pas in 1248 gebouwd en staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

De Koenigssee in Nationaal Park Berchtesgadener Land

Foto: Johannes Plenio/Unsplash

Plaats 7: Berchtesgaden met de Königssee

Helemaal trendy is het Beierse nationaalpark Berchtesgaden, het eerst en enige Duitse Alpen-nationaalpark. Het landschap is geweldig mooi en kan via vele wandelroutes rustig of juist sportief worden bewandeld. Het is werkelijk de moeite waard, want behalve de natuur is ook de dier- en plantenwereld buitengewoon indrukwekkend. Samen met de Königssee, die beroemd is vanwege de echo, werd het nationaalpark gekozen op plaats zeven.

De Beierse stad Wuerzburg ligt aan de Romantische Strasse en is trouwens heel mooi

Foto: Mikhail Dudarev/Shutterstock

Plaats 6: Romantische Straße

De bekendste vakantieroute van Duitsland ligt sinds 1950 met een lengte van ongeveer 400 kilometer tussen de Main en de Allgäu. Langs de route zijn er veel bezienswaardigheden. Deze tour wordt door vele buitenlandse toeristen gereden en ze schijnen met hun tocht over de Romantische Straße tevreden te zijn. En dat geldt overigens niet alleen maar voor verliefde paartjes.

Rothenburg ob der Tauber is heel romantisch en met name daarom zijn plekken als het Ploenlein heel druk

Foto: Canadastock/Shutterstock

Plaats 5: Rothenburg ob der Tauber

Als je een keertje terug wilt gaan naar de middeleeuwen, moet je naar dit Beierse stadje reizen. In de Altstadt staan oeroude huizen aan knusse pleinen, torens, waterputten en vroegere verdedigingswerken. Elk jaar behoort Rothenburg ob der Tauber tot de meest bezochte plaatsen in Duitsland.

De Semperoper in Dresden met klassizistische omgeving

Foto: Radek/Unsplash

Plaats 4: Dresden

Omgeven door het rivierenlandschap van de Elbe, ligt Dresden niet alleen schilderachtig mooi, maar overtuigt de bezoekers uit alle delen van de wereld ook met zijn historische Altstadt. De gasten kozen de Altstadt met de Frauenkirche en Zwinger op plaats vier van de Duitse bezienswaardigheden.

Kasteel Neuschwanstein is een van de 15 populairste attracties in Duitsland en nogal de moeite waard

Foto: Stefano Bernardo/Unsplash

Plaats 3: Schloss Neuschwanstein

Bijna geen ander bouwwerk is internationaal zo’n duidelijk voorbeeld voor het traditionele Duitsland als het Ludwig-kasteel bij Füssen. Daarom is het misschien voor velen een verrassing dat kasteel Neuschwanstein niet de populairste attractie van Duitsland is. De Beierse aspirant-bezitter van de UNESCO-titel moet tevreden zijn met de derde plaats. Desalniettemin is de symbolische kracht van het kasteelcomplex net zo fascinerend als de tragische levensgeschiedenis van zijn bouwer.

Het pretpark Europapark in het Duitse Rust is populair bij kinderen hier aan bord van de Atlantica Splash

Foto: Europapark Rust

Plaats 2: Europa-Park Rust

Het Europa-Park in het Badische Rust ligt tussen Freiburg im Breisgau en Offenburg in één van de zonnigste regionen van Duitsland. Het is het grootste recreatiepark in het Duitstalige gebied en één van de weinige die het gehele jaar geopend zijn. Maar het is ook het beste park van het land. Hier kunnen degenen terecht die op zoek zijn naar een adrenaline-kick, maar ook gezinnen met kleine kinderen vermaken zich. Genoeg voor een plek in de top van de 15 populairste bezienswaardigheden in Duitsland.

De Elbphilharmonie in Miniatur Wunderland was eerder gereed dan in werkelijkheid

Foto: Miniatur Wunderland

Plaats 1: Miniatur Wunderland Hamburg

Wat ooit als hobby voor de twee oprichters begon, is uitgegroeid tot één van de grootste modelspoorbanen ter wereld. Het Miniatur Wunderland stuurt zijn bezoekers op reis door natuurgetrouw nagebouwde landschappen en fantasiewerelden. Dat is een blijvende belevenis voor de toeristen uit het buitenland, die deze attractie in de Hamburgse Speicherstadt al voor de derde keer tot populairste bezienswaardigheid van Duitsland kozen!

Meer informatie over de 15 populairste bezienwaardigheden in Duitsland:

germany.travel