TOP
Simon Wierzba
Schwebebahn in Wuppertal

11 topactiviteiten in Wuppertal

Wuppertal is geen klassieke schoonheid. Maar wie beter rondkijkt in de vroegere testielstad, ontdekt allerlei coole plekken, geweldige uitzichten en innovatieve mensen. Onderweg tussen streetart en industriële charme laten we jullie 11 activiteiten zien voor een perfect weekend Wuppertal.

Holsteiner Treppen in Wuppertal

Simon Wierzba

 

Traplopen – Holsteiner Treppe

 

Wuppertal is berucht vanwege zijn trappen. Tenslotte is de stad verdeeld over het lange dal van de Wupper en de steile hellingen aan weerszijden daarvan. Soms bochtig, met snoezige namen als Tippen-Tappen-Tönchen, dan weer knalbont als de Holsteiner Treppe: ook al vragen ze nogal wat van de bezoekers, de trappen van Wuppertal horen bij de stad als de zweeftrein. En het zijn ook geweldige motieven om te fotograferen! Tip: wie meer houdt van streetart moet absoluut de brug aan de Schwesternstraße checken, die door de graffitikunstenaar Megx is veranderd in een kleurrijk kunstwerk van legostenen.

Die Hardt in Wuppertal

Simon Wierzba

Genieten van het uitzicht – Die Hardt

 

Door de steile hellingen heb je in Wuppertal uit alle hoeken en gaten een schitterend weids uitzicht over het hele dal. Bijzonder mooi is het op de Hardtberg, want hier bevinden zich de Hardt-Anlagen, een van de oudtse stadsparken van Duitsland. Vanuit verschillende uitzichttorens, zoals de wonderschonen Elisenturm of de rustieke Bismarckturm kun je tot aan Düsseldorf kijken, en ze zijn zelf ook een plaatje. De Hardt-Anlagen nodigen zelf ook uit een flinke wandeling door het groen te maken, en in de Botanische tuinen staan in de lente exotische planten uit de hele wereld in bloei. Het schattige Café Elise is een perfecte plek voor koffie met gebak en ook altijd een bezoekje waard voor een brunch.

 

Bar in het Luisenviertel

Simon Wierzba

Barhoppen en slenteren door de kleine oude stad – het Luisenviertel

 

Vanaf de middag begint het Luisenviertel, de wijk rond de Luisenstraße, zich langzaam te roeren. De eerste bars en cafés zetten hun tafels op de kinderkopjes in de zon, waarna de eerste boemelaars met een koffie of een glas witte wijn aanschuiven. Later komen ze bij elkaar in de vele restaurants als de Alaturka, Katzengold of 79°, om daarna misschien nog voor een drankje naar een van de vele hippe bars te gaan.

 

Luisenviertel Wuppertal

Simon Wierzba

In Beatz & Kekse is er zondagsavonds  Tatort, in Zum Köhlerliesl de beruchte ‚Käsekuchen‘-schnapps en voetbaltoernooien, de Viertelbar heeft een cool interieur en bar Edelrost serveert de beste drinks.

 

Industriecultuur Gaskessel Wuppertal

Simon Wierzba

Opgaan in de industriecultuur – de Gaskessel

 

Ooit was Wuppertal een opkomende industriestad, die Friedrich Engels, die er vandaan kwam, in zijn vele theorieën als voorbeeld opvoerde. Enkele van deze industriegebouwen, zoals de vroegere Elba-hallen (iedereen kent de zwarte ordnermappen) of de Bayer-fabrieken bepalen nog steeds het stadsbeeld. Wie in de sporen van de industriële cultuur door de stad Wuppertal wil wandelen, moet absoluut de Gaskessel in Overarmen bezoeken. Tegenwoordig bevindt zich in de vroegere gasopslag het grootste 360-graden-projectiescherm van Europa, met geweldige wisselende tentoonstellingen – en natuurlijk ook weer een adembenemend panorama vanaf het uitzichtplatform.

Zweefbaan

Simon Wierzba

Zweven boven het dal – de zweeftrein

 

Natuurlijk is geen bezoek aan deze Bergische grote stad compleet zonder een keer boven de Wupper te zweven! Het landmark van deze stad is de zweeftrein, die sinds 1901 het snelste en ongecompliceerdste vervoermiddel van de stad is. Krap 12 meter boven de Wupper en later boven de straat zweef je als het ware door het dal en krijg je geweldige uitzichten over de stad. De zweeftrein hoort gewoon bij Wuppertal zoals de Dom bij Keulen! Een keer van Oberarmen naar Vohwinkel rijden is een must, langs het stadion, over de snelweg en altijd met uitzicht over de groene hellingen! Hoe opwindend de rit ook is, je merkt inderdaad al snel dat voor de Wuppertalers de zweeftrein een heel gewoon vervoermiddel is, wat de ervaring bijna nog cooler maakt.

 

Fietsen in Wuppertal

Simon Wierzba

Fietsen op oude treinsporen – Utopiastadt

 

Ooit verbond een kleine spoorlijn de verschillende stadsdelen van Wuppertal. Een burgerinitiatief zette de betonnering in gang, en tegenwoordig voeren verschillende routes door Wuppertal. Het Nordbahn-traject doorkruist bijna het hele dal, de hele tijd prettig vlak en natuurlijk ook weer met prachtige uitzichten. In de oude stationsgebouwen hebben zich nu cafés, collectieven en klimhallen genesteld. In Utopiastadt bij het vroegere Mirker Bahnhof kun je niet alleen in een losse en hippe sfeer ontspannen en je door de kunst en hun makers laten inspireren, maar ook gratis fietsen lenen, waarmee je heel ontspannen op het traject dwars door Wuppertal kunt fietsen.

 

Oude gebouwen in Wuppertal

Simon Wierzba

Je vergapen aan Gründerzeitarchitectuur – Ölberg, Briller Viertel of Arrenberg

 

Inderdaad beschikt Wuppertal over een verbluffend aantal bewaard gebleven gebouwen uit de Gründerzeit (hinzufügen: ruwweg van 1840-1914?). Zo flaneer je in het Briller Viertel door de grootste aaneengesloten villawijk van Duitsland, en op de Ölberg, die zijn naam dankt aan de nog lang gehandhaafde olieverwarming, rijgen de fraaie façades zich aaneen. En ook bij Arrenberg houd je niet op je te vergapen aan de prachtige gevels van de huizen!

 

Wild bosgebied in Wuppertal

Simon Wierzba

Een excursie naar het groen – Burgholz

 

Wuppertal is een van de groenste grote steden van Duitsland. Midden in de stad bevinden zich uitgestrekte bosgebieden, groengebieden en vele parken. De Burgholz bij Cronenberg is een van die groene oases. Kleine beekjes stromen door het dichte bos, dat steeds weer uiteenwijkt om het licht mooi door te laten. De wandelwegen die hier door de natuur voeren, beloven een heerlijke dag in de natuur van het Bergische Land, met veel vakwerk op de achtergrond, met panorama’s en groene heuvels inbegrepen.

 

Party in U-Club

U-Club

Partyen in de bekendste reggaeclub van Duitsland – U-Club

 

In het westen van Wuppertal, verstopt in een vroegere bunker pal aan de oever van de Wupper, ligt een van de bekendste reggaeclubs van Duitsland, de U-Club. Hij is al eens als filmdecor gebruikt, onverwisselbaar door het gigantische gewei dat boven de dansvloer troont. Hier wordt in een spannende omgeving feestgevierd op de muziek van de bekendste reggaeartiesten uit Jamaica en de hele wereld. Vooral de Wuppertaler dj’s van Warrior Sound zorgen voor onvergetelijke nachten in U-Club Wuppertal.

 

Flügelhügel Wupeprtal

Simon Wierzba

Zonsondergang met studentenflair in Wuppertal – De Flügelhügel

 

Johannes Rau schonk zijn geboorteplaats een extra hogeschool – de Bergische Universität troont op de Grifflenberg en licht in de nacht op als onderdeel van een kunstinstallatie boven de stad. In de avonduren komen hier studenten bij elkaar um in de ‚Kneipe‘ wat te eten of de leerzame dag bij de zogenaamde ‚Flügelhügel‘ – te herkennen aan de gigantische windmasten – af te sluiten met een grandioze zonsondergang. Hoe dan ook, het uitzicht op de stad is hier fenomenaal.

 

Skulpturenpark-cultuur-Wuppertal

Simon Wierzba

Cultuur snuiven – Pina Bausch, Von der Heydt-Museum en Sculpturenpark Waldfrieden

 

Wuppertal is de woonplaats van veel interessante kunstenaars, die actief hun bijdrage leveren aan hun stad. Een van de bekendste was zonder twijfel Pina Bausch, wier danstheater de stad nog altijd bepaalt. Ook de Britse beeldenmaker Tony Cragg opende in zijn uitverkoren woonplaats het beeldenpark Waldfrieden, waar naast zijn reusachtige beelden aan veel andere kunstenaars prachtig de ruimte wordt geboden om te exposeren tussen het groen. Mensen met een interesse voor kunst moeten ook zeker het Von der Heydt-Museum bezoeken, waar vooral Europese kunst uit de 19de eeuw wordt getoond.