TOP
Een vrouw in een hoptod of een sauna in de sneeuw ergens in Duitsland

Spelregels voor de sauna in Duitsland

De herfst is begonnen en de winter staat voor de deur. Hoogste tijd om je afweersysteem wat op te peppen, je lichaam te reinigen en te kuren bij een ontspannend uitstapje naar de plaatselijke sauna. Moet je daar naakt in? Ja. Is dat niet een beetje raar? Waarschijnlijk. Maar alleen de eerste tien minuten. Laat het Duitsland magazine je hier begeleiden door de culturele valkuilen van de sauna in Duitsland.

Een stel vermaakt zich in een Duitse sauna keurig gekleed in badjassen

Foto: NDAB Creativity/Shutterstock

En hoewel de sauna eigenlijk deel uitmaakt van de Scandinavische cultuur, is het fenomeen in Duitsland ook heel populair. Volgens de Duitse Sauna Bond zijn er in het land ongeveer 2.100 openbare sauna’s, die bij elkaar ongeveer 16 miljoen bezoekers per jaar ontvangen. Verder hebben nog ongeveer 1,7 miljoen huishoudens thuis een privé sauna. En terwijl Finland het historische land van oorsprong de meeste sauna’s heeft, is Duitsland voor wat betreft het aantal naakte gebruikers het grootst.

Ceremoniemeester in een Duitse sauna bezig met een opgieting

Foto: Leszek Glaser/Shutterstock

Voorkom een culturele shock

Waarom miste Angela Merkel eigenlijk het moment van de Val van de Muur? Precies! Op dat moment was ze met vrienden in de sauna. In de sauna kunnen toeristen ook een echte culturele shock ervaren. En omdat veel bezoekers al snel een voorstelling over Duitsland hebben van volwassen mannen in lederhosen, of losbandige genoegens in Berlijnse clubs, kan de onbekende (en vaak niet begrepen) betekenis van de sauna een vreemde associatie oproepen. Ooit omschreef een buitenlandse gast het als volgt: “Je bedoelt samen met vreemde mensen naakt in een hete schuur zitten?â€

Als je dan toch dapper genoeg bent om de culturele sprong te wagen, hebben we hier een aantal tips, die je kunnen verzekeren, dat je eerste Duitse sauna-ervaring niet de laatste is:

Apparatuur voor een opgieting in een Duitse sauna

Foto: Adelaides/Shutterstock

1. Neem de juiste spullen mee

In de sauna heb je tenminste twee handdoeken nodig, douchegel/shampoo, badjas en slippers. Eén handdoek heb je nodig om in de sauna op te zitten – die moet dus groot genoeg zijn – en de andere om jezelf af te drogen na het douchen.

Een vrouw met een handdoek in een Duitse sauna

Foto: HQuality/Shutterstock

2. Hygiëne

Een van de gezonde voordelen van de sauna is de diepe, reinigende werking van je huid. Bovendien is het uit hygiënische overwegingen ook zinvol, dat je – voordat je de sauna ingaat – een uitgebreide douche neemt met genoeg zeep en shampoo. En als je voor de lunch een maaltijd met veel knoflook hebt genuttigd, is het misschien toch beter een andere keer naar de sauna te gaan.

3. Het moment van de waarheid

Ok. Je bent gedoucht, je hebt je afgedroogd en je staat in je badjas en slippers voor de sauna. Ben je er klaar voor? Nu is het moment aangebroken, dat je niet meer zenuwachtig hoeft te zijn. Schop je slippers uit en hang je badjas aan een haak en ga de sauna in. Snel de deur weer achter je dicht doen. Laat de deur niet langer open dan strikt noodzakelijk, want dan haal je de woede van de aanwezigen in de sauna op je hals, omdat je teveel warmte laat ontsnappen.

Apparaturen voor een opgieting in een Duitse sauna

Foto: B. Bodzs/Shutterstock

Laat je niet verleiden om je zwembroek, badpak of bikini aan te houden; hippe bad-outfits zijn bronnen van bacteriën. We zijn niet in Frankrijk. En vergeet je handdoek niet! Alleen barbaren zitten in hun blootje op de houten banken. Als het idee naakt te zijn je nog steeds niet aanstaat, sla dan een handdoek om je heen. Of zet je er gewoon overheen alsof je nooit anders hebt gedaan.

4. Ook in de sauna in Duitsland: Ken je grenzen

Als je ogen gewend zijn aan het gedempte licht in de sauna, moet je beslissen, waar je wilt gaan zitten. Als je lager zit, is het minder warm dan bovenin. En als je voor het eerst in de sauna bent, ga dan zo laag mogelijk zitten. En wees rustig. In het Fins is er een uitdrukking: Gedraag je in de sauna net zoals in de kerk. En dat is een uitstekende regel, tenzij je toevallig in een gospel koor zingt. De tijd voor stille meditatie is nu aangebroken, geen small talk meer! Controleer of je helemaal op je handdoek zit, ook je voeten en laat nu de hitte zijn werk doen.

Een thuissauna in een Duits huis

Foto: Sofia Rita/Shutterstock

5. De opgieting: Een extra turbo

De opgieting is een bijna ceremonieel gedeelte van het sauna-avontuur en vindt plaats als de opgieter of saunameester of een andere bezoeker water op de hete stenen van de oven giet, om stoom te creëren. Hij of zij zal dan met een handdoek wapperen om de stoom als een soort ventilator in de sauna te verspreiden. Doordat de vochtigheid toeneemt, voelt het ook heter aan; de werking lijkt wel een soort turbo. De meeste ervaren sauna-gangers kijken uit naar dit ritueel.

Het is zeker goed om een opgieting mee te maken, maar als het te heet wordt, moet je snel weggaan. Bedenk wel, dat bij het openen van de saunadeur het meditatieve proces van de opgieting wordt verstoord. Als de deur te vaak of te lang opengaat zul je geen vrienden onder de vaste klanten van de sauna krijgen.

Een vrouw zweet in een Duitse sauna

Foto: Adelaides/Shutterstock

6. En nu afkoelen

Je eerste saunagang zou ergens tussen zeven en twaalf minuten moeten duren. Dat is heel persoonlijk. Je moet doen wat jij prettig vindt en de spookfiguren negeren, die uren op de bovenste bank lijken te zitten. Ook zij moeten zich aan de gulden saunaregel houden: Ga naar buiten voordat je omkiept. Dus als je genoeg hebt, verlaat de sauna en breng je lichaam terug op de normale temperatuur. Eerst in de buitenlucht, dan in koud water en dan nog een beetje frisse lucht opsnuiven. Trek je badjas aan, neem een ligstoel en geniet van de unieke sensatie van een tintelende huid, euforie en een aangename moeheid. Adem in en adem uit en rust uit voor de volgende ronde.

Een man ontspant in een Duitse sauna

Foto: Habitante/Shutterstock

En, hoe was het? Net als bij haring of drop, is sauna een kwestie van persoonlijke smaak. Sommige mensen houden er van, anderen niet. Maar, voor velen is het een ritueel, dat een volledige ontspanning geeft en je geest, lichaam en ziel bevrijdt. Dus probeer het een keer uit. Zestien miljoen Duitsers kunnen het toch niet mis hebben?

Meer informatie over de spelregels voor de sauna in Duitsland

De meeste openbare sauna’s in Duitsland zijn tijdelijk gesloten in verband met de corona lockdown. Kijk op de websites van de sauna waar je heen wilt voor meer details.