TOP
Foto: Green Tiny Houses GmbH & Co. KG

Tiny houses: Minder is meer

Hoe groter, hoe mooier en hoe beter. Dat kun je tegenwoordig gerust in het hokje ‘verleden tijd’ plaatsen. Het motto ‘Bigger is better’ is in de 21e eeuw inmiddels allang vervangen door ‘downsizing’ of ‘afslanken’. Weg met overbodige ballast in het dagelijkse leven, maar ook in de vakantie. Nu staan ontspanning, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel.

Uit nood geboren

Je vindt ze op wielen of als kleine sprookjeskastelen. Ze worden per 3 D-computerprogramma ontworpen en in 24 uur gemaakt. Of ze worden ontwikkeld met een milieuvriendelijk concept in een architectonisch modern design: Tiny houses, oftewel kleine huisjes. In Amerika werden ze uit noodzaak geboren. Omdat mensen om financiële redenen of vanwege ouderdom in een andere richting moesten denken. Ze ruilden hun grote en dure huizen tegen kleinere alternatieven in. De tiny house trend is inmiddels ook naar Duitsland overgewaaid. Aanvankelijk fungeerden de minihuisjes als tuinhuisjes of gastenhuisjes. Tegenwoordig zie je ze ook als vakantie-onderkomen van Green Tiny Houses. 

Foto: TMS Büsum GmbH

Toplocaties in Noord-Duitsland

In het Noordzeekuuroord Büsum ligt één van de huisjes op een toplocatie achter de strandlagune Perlebucht. Dit huisje wordt door veel families wordt bezocht en ligt op een steenworp afstand van de fijne zandstranden en het UNESCO Wereldnatuurerfgoed Waddenzee. In het kleine groene huisje aan het Salemer meer kun je in de bosrijkste omgeving van Sleeswijk Holstein nieuwe energie tanken. De fans van de nieuwe huisjes aan de Harlesieler Deich ervaren met blik op de zoute schorren en de Waddenzee wat Friese vrijheid inhoudt.

Een kijkje in de huisjes leert dat alles aanwezig is. De woningen zien er uit als een soort loft en zijn over twee verdiepingen functioneel ingedeeld. Op de begane grond is de kleine keuken geschikt om kleine maaltijden te bereiden. Uit de woonkamer met haard, flexibele lounge en een reusachtig panoramavenster wil je nooit meer weg. Chillen, werken, slapen is hier allemaal mogelijk. De badkamer en het toilet zien er keurig uit. En op de eerste verdieping kun je vanuit het 1,80 meter brede bed ’s nachts bij heldere hemel tot diep in het heelal kijken. De volgende morgen zal de zelf gezette koffie op het kleine terras dubbel zo lekker als anders smaken.

Foto: TMS Büsum GmbH

Plaatsbesparend en milieuvriendelijk

De kleine huisjes nemen niet alleen weinig ruimte in beslag; ze zijn bovendien ook milieuvriendelijk! Groen overnachten in een groene omgeving gaat in de filosofie helemaal op. De façade van de huisjes zijn van vurenhout uit Scandinavische bossen en helemaal zonder giftige, chemische lak of lijm behandeld en efficiënt geïsoleerd met onbehandeld zeegras uit de Oostzee. Het water voor de zgn. ‘astronautendouche’ wordt direct gezuiverd en gerecycled en bespaart zodoende water en energie.

Het water uit de kraan is met een waterfilter voor schoon drinkwater uitgerust. Om de omgeving te verkennen zijn er e-bikes aanwezig en vijf procent van de huuropbrengst gaat aan regionale natuurbeschermingsacties. Op deze wijze kun je met een gerust geweten genieten van je vakantie, waar minder meer betekent. De Green Tiny Houses zijn te boeken voor een prijs vanaf € 129 per nacht en bieden plaats aan 2 volwassenen en 2 kinderen. Meer informatie vind je op deze website.

Foto: Green Tiny Houses GmbH & Co. KG