In volle bloei: tuinbouwtentoonstellingen in Duitsland
Eindelijk is het weer groen en bloeit het overal. In 2020 konden door de pandemie diverse tuinbouwtentoonstellingen in Duitsland, de zogenoemde Landes- en Bundesgartenschaus, niet doorgaan. Nu mogen de kunstig vormgegeven parken, bloeiende bloemperken en prachtige planten eindelijk weer open.
Tekst: Simone Sever
Historie in Erfurt
In 1865 werd in Erfurt de eerste internationale tuinbouwtentoonstelling georganiseerd. Aan deze expositie zal in van 23 april tot 10 oktober 2021 in de hoofdstad van de deelstaat Thüringen herinnerd worden. Maar het is niet alleen een terugblik op de geschiedenis van deze ‘Bundesgartenschau’ (BUGA), het is vooral een kijkje in de veelzijdigheid van bloemen- en plantenpracht en tuinarchitectuur, kortom op alles wat groeit en bloeit. Wie wil weten hoe de groene vingers in de tuin of in de bloemsierkunst nog beter kunnen worden aangewend, is op het informatiepunt GRÜN op het juiste adres. Dagelijks van 9 tot 18 uur beantwoorden hoveniers in een persoonlijk gesprek de vragen van de bezoekers. Daarvoor kunnen ook eigen planten meegebracht worden.
Het zogenoemde ‘egapark’, dat het grootste deel van de BUGA vormt, is een van de mooiste en grootste tuinen van heel Thüringen. Het is één grote geurende bloemenzee met alle kleuren van de regenboog. Net als bij de andere tuinbouwtentoonstellingen in Duitsland kun je hier de plantenwereld in al haar pracht zien.
Traditie bij de tuinbouwtentoonstellingen in Duitsland
Op de Petersberg, een van de best bewaard gebleven vestingen van Europa, die als historische achtergrond dienst doet voor de BUGA, wijzen de sculpturen van Volkmar Kuhn met hun extreem lange vingers naar de bezoekers. Onder de titel ‘Eine Wunderkammer: Materie, Energie, Leben’ heeft de Erfurtse kunstenares Rosmarie Weinlich in onderaardse gangen een microkosmos geschapen. Bezoekers kunnen hier op meerdere verrassingen rekenen. Je mag het in geen geval missen.
Sinds jaar en dag horen de park- en tuinlandschappen thuis op lijsten van de in Weimar nog te bezoeken bezienswaardigheden. De streek beschikt over meerdere UNESCO Werelderfgoed-adressen. En nu zijn er ook nog zes buitenplaatsen in Weimar behorend tot de BUGA die zeker ook een bezoek waard zijn. Het naar aanleiding van het themajaar ‘Neue Natur’ opgerichte ‘Grüne Labor’ bij de ruïne van het Tempelherrenhaus in het park op de oever van de Ilm is tot de herfst informatiepunt voor bezoekers. Andere buitenplaatsen van de BUGA in Weimar zijn ondermeer het kasteelpark Belvedere, Tiefurt en Ettersburg, landgoed Holzdorf, het Historischer Friedhof en de tuin van het Kirms-Krackow-Huis. Op al deze plaatsen is iets bijzonders te beleven en zijn er presentaties. Wie Thüringen gaat bezoeken mag zeker een bezoek aan de steden Erfurt en Weimar niet overslaan
Gartenreich in Überlingen
In Überlingen in de deelstaat Baden-Württemberg vindt van 30 april tot 17 oktober de eerste Landesgartenschau aan de Bodensee plaats, met een tuinfeest dat de hele zomer duurt. Bezoekers kunnen nieuwe ideeën voor een creatieve tuin op het land en in het water opdoen. Op het ongeveer elf hectare grote terrein worden tuincultuur, inspiratie en genot aangeboden. Degenen die goed ter been zijn kunnen van de vijf kilometer lange rondweg aflopen die langs de verschillende tentoonstellingen komt. Zo maken ze kennis met de Menzinger-tuin, de Kapuziner-kerk, de Rosenobel-tuin, de Villen-tuin en het Uferpark.
Een van de hoogtepunten van de Überlinger Landesgartenschau is de bloemenshow in de vroegere Kapuziner-kerk. Elke twee weken wordt in de kerk door bloemisten een nieuwe show opgebouwd. Eén ervan besteedt onder de titel ‘Diese Rose pflück ich dir’ volop aandacht aan de roos. Een andere, de ‘Ikebana’, laat zien hoe veelzijdig en gedetailleerd planten in de Japanse kunstvorm worden verwerkt. En smakelijk wordt het ‘wenn der Apfelpflücker Seine Blumenfee findet’ – ga zelf maar een kijkje nemen wat dat inhoudt!
In de Villen-tuin draait het allemaal om tuintrends, tuinarchitectuur, water, gezondheid en rust. Er zijn 13 modeltuinen waarvan vooral de drijvende tuinen opvallen. Heb je zin om tussendoor een poosje te lezen? Geen probleem: in de openluchtbibliotheek is dat mogelijk. En wie iets goeds voor zijn of haar voeten wil doen kan een paar rondjes door het Kneippbad lopen. Totaal staan er ongeveer 3000 evenementen op het programma.
Tuinstrand en nieuw woonomgeving in Lindau
Lindau en de omliggende regio stellen hun Gartenschau voor onder het motto ‘Wilkommen in der neuen Inselwelt’. Van 20 mei tot 26 september 2021 ervaar je de plaats aan de Bodensee als een klein paradijs. Het Hintere Insel is dan een permanent tuinstrand. Uit het gazon van het Luitpoldpark zal een terrein ontstaan met natuurlijke grassen, struiken en planten dat als nieuwe leefruimte voor insecten en vogels zal dienen. De tot nu toe moeilijk toegankelijke oeverzone langs de Bodensee werd over een lengte van 120 meter gecultiveerd en maakt nu een directe toegang tot het meer mogelijk.
Het groene hart van de tuinbouwtentoonstelling vormt echter het nieuw aangelegde Bürgerpark. Hier kun je zien dat de Gartenschau vooral ook een investering voor de toekomst is. Voor de Gartenschau is hier in eerste instantie een eiland vol avonturen gecreëerd. Bomen, grasvelden en speeltoestellen voor kinderen zoals de het toestel met de bijzondere naam ‘bergkamwandeling’. Klinkt gevaarlijk? Geen angst! Het speeltoestel dat eruitziet als de toppen van de Zwitserse bergen, biedt volop gelegenheid om te klimmen, hangen en turnen.
De ouders kunnen in de tussentijd in de kiosk, die veel weg heeft van een alpenhut, een kopje koffie drinken. Op het grote grasveld is er voldoende plaats om te stoeien, frisbeeën en badminton te spelen. Slacklines vragen de nodige vaardigheid en in de schaduw van de bomen kun je na zo’n balans-act nog veel beter ontspannen. Maar het mooiste komt nog: aan het eind van de Gartenschau is het eind nog lang niet in zicht. Eigenlijk is de Gartenschau de aanzet voor een duurzame gedaanteverwisseling in een park- en woonwijk met een bloeiende toekomst.
Inspiration Natur in het Beierse Ingolstadt
Bloemenweiden als leefgebied voor dieren- en plantensoorten, model- en thematische tuinen als inspiratie voor milieuvriendelijke en grondstofbesparende tuinontwerpen, groene daken, stedelijke en eco- landbouw. Dat is ‘Inspiration Natur’ , het hoofdmotief van de Landesgartenschau in Ingolstadt in het midden van Beieren. Duurzaamheid bijvoorbeeld staat in Ingolstadt hoog in het vaandel. Daarom loopt dit thema als een rode draad door de thema’s van de tentoonstelling.
Of het nu gaat om zomerse bloemen met expressieve vormen en kleuren of om een korte excursie in de schatkamer van de natuur en het rijk van de flora. Aan het einde van de tentoonstelling wordt in ieder geval een imposant kleurenspel verwacht. En natuurlijk komen ook de kleintjes niet te kort. Concerten waar bezoekers mee kunnen spelen, kindermusicals, pantomime, verhalen, poppen- en figurentheater, acrobatiek en steltenartiesten maken deel uit van het kakelbonte programma. Het moge duidelijk zijn: dit is een evenement voor het hele gezin.
Informatie over de tuinbouwtentoonstellingen in Duitsland
Natuurlijk gelden voor het bezoek aan de tuinbouwtentoonstellingen in Duitsland vooralsnog strenge hygiënemaatregelen en -regels. Waar je op moet letten, vind je op de verschillende websites van de betreffende Bundes- of Landesgartenschau.