TOP
Foto: Chiemsee Alpenland Tourismus
Visersboten aan de oevers an de Chiemsee met op de achtergrond de bergen

Sterrenfietstochten in Duitsland: vakantie zonder hotelwissel

Sterrenfietstochten in Duitsland? Vooral fietsnieuwelingen klimmen op deze manier in het zadel om het afwisselende landschap te ontdekken. Heel comfortabel zijn de zogenoemde ‘Sternradreisen’. Hierbij hoef je niet van hotel wisselen en daardoor geen bagage te vervoeren. Hier stellen we onze lievelingsroutes voor beginners voor. Deze zijn beizonder goed geschikt voor een fietsvakantie in de herfst.

De Basteibrug in Saksen in Saksisch Zwitserland kom je ondermeer tegen op de fiets

Foto: M. Schelhorn

Doortrappen en verwonderen: De Elbe Radweg

Als je door een plaatjesboeklandschap wilt fietsen, mag je de 151 kilometer lange sterrenfietstocht over de Elbe Fietsroute niet missen. Het optimale uitgangspunt voor de zevendaagse fietsreis is Radebeul in Saksen. Dit Karl-May-stadje ligt precies tussen Dresden en Meißen in één van de kleinste wijnbouwgebieden van Duitsland.

Een Markering van de Elbe-Radweg in Saksen kom je ondermeer tegen

Foto: Bjoern Wylezich

Op dagetappes tussen 27 en 54 kilometer, loopt de fietsroute vanaf de Sächsische Schweiz langs indrukwekkende rotsformaties. Onderweg kom je ondermeer de Bastei in het Elbzandsteengebergte met de bekende zandstenen brug tegen. Verder gaat het langs dicht begroeide wijnbergen in de buurt van Meißen en door een afwisselend landschap met meren, bossen en velden. Hoogtepunten zijn de drie kastelen Wackerbarht, Pillnitz en Moritzburg.

Tip: Op slechts een paar kilometer stroomafwaarts langs de Elbe, biedt de ‘Kleine Bastei’ bij Schmilka bijna hetzelfde prachtige panorama als haar grote zuster.

De wijnregio Zell Mosel is een van de attracties tijdens de Sterrenfietstochten in Duitsland

Foto: Ekaterina Kuchina

Als je te diep in het glaasje kijkt moet je duwen: Fietstocht langs de Moezel

Wijnbergen, plaatsen met wijnbouw en van het overige verkeer gescheiden vlakke fietspaden. Dat bepaalt het beeld van de 252 kilometer lange sterrenfietstocht langs de Moezel. De regio staat bekend om haar bijzondere gastvriendelijkheid en de talrijke wijncafeetjes langs de rivier. Uitgangspunt voor de achtdaagse tour is de gemeente Treis-Karden in de Landkreis Cochem-Zell. Op de Moezelfietsroute worden dagetappes van 40 tot 68 kilometer afgelegd naar de plaatsen Müden, Moselkern en Hatzenport. Ook kom je naar de bekende wijnbouwplaatsen Zell, Bullay en Nehren.

De Moselschleife is een van de attracties tijdens De wijnregio Zell Mosel is een van de attracties tijdens de Sterrenfietstochten in Duitsland

Foto: Mikalai Nick Zastsenski

Bovendien staan het middeleeuwse stadje Münstermaifeld en de sprookjesachtige burcht Eltz op het programma. Panorama-highlights zijn de talrijke Moezelbochten op de weg van Traben-Trarbach terug naar Treis-Karden. Het mooiste uitzicht beleef je vanaf de Calmont in het plaatsje Bremm op de steilste wijnberg van Europa.

Tip: Voor de wandelliefhebbers onder de fietsers is bovendien de unieke Calmont-Klettersteig een aanrader.

Het eiland Fraueninsel in het Zuidduits meertje Chiemsee

Foto: Chiemsee Alpenland Tourismus

Nog meer favorite sterrenfietstochten in Duitsland

Heuvels, meren en een koele blonde: Sterrenfietstocht aan de Chiemsee

De regio Chiemgau is ideaal voor allen, die de voorkeur geven aan goed bewegwijzerde fietspaden in een heuvelachtig terrein. Bij een ronde om de Chiemsee kunnen fietsers natuur, cultuur en genot heel gemakkelijk met elkaar combineren. Vanuit Prien am Chiemsee gaat de achtdaagse sterrenfietsroute met een totale lengte van 208 tot 257 kilometer onder andere op weg naar Söchtenau en Halfing. Onderweg kom je door het beschermde natuurgebied rondom het Zillhame Meer. Hier vind je ook leerpaden met informatie over het moeras.

De Alpen in be buurt van de Chiemsee in Beieren

Foto: Colin Moldenhauer

Andere hoogtepunten zijn het klooster Seeon, kasteel Herrenchiemsee en het eiland Frauenchiemsee. De tocht naar de Schafswaschener bocht biedt een fantastisch uitzicht over het eiland. Daarachter liggen de Alpen. Op weg naar Rosenheim komen de fietsers bovendien langs het schilderachtige landschap van het Simsmeer. De dagetappes variëren van 30 tot 60 kilometer.

Handig om te weten: Een klein ommetje naar de Truchtlachinger Mühle is echt iets voor bierliefhebbers. Ze kunnen hier ondermeer één van de 50 biersoorten van de brouwerij Camba Bavaria proberen.

Het meer Stechlinsee aan de Mecklenburgische Seenplatte

Foto: Falk Herrmann

Voor avonturiers en ontdekkingsreizigers: Mecklenburgische Seenplatte

Het traditionele stadje Rheinsberg met zijn historische stadskern en het barokkasteel ligt aan het zuidelijke eind van de Mecklenburgische Seenplatte. Je bent nu in de deelstaat Brandenburg. Daarvandaan start de 149 kilometer lange zesdaagse sterrenfietsroute door het afwisselende landschap. Je komt er talrijke meren, bossen en oorspronkelijke dorpjes tegen. Deze streek, waar Theodor Fontane al over zwermde, is ontsloten door een uniek netwerk van fietspaden.

Kasteel Rheinsberg aan de Mecklenburgische Seenplatte met een jonge vrouw ervoor

Foto: ArTono

Tijdens de etappes die tussen 30 en 60 kilometer lang zijn, komen de fietsers langs de Große Stechlinsee. Het grootste meer in Noord-Duitsland heeft volledig helder water. Fietsers komen er ook langs de Diemitzer sluizen en het kasteel Rheinsberg. Via Braunsberg loopt de route over rustige straten met weinig verkeer naar de vakwerk watermolen Boltenmühle in het centrum van de Ruppinter Schweiz. Dit is een schitterend heuvelachtig natuurlandschap rondom de Kalksee en de Tornowsee.

Tip: Voor de afwisseling kan je hier dus een keer van de fiets overstapen in de kano. Bij voorbeeld voor een prachtige tocht op de Große Stechlinsee.

De haven van het stadje Konstanz de Bodensee is al met al een van de mooisten van het land

Foto: Makasana

Iets voor fietsers die van bloemen houden: Fietstochten bij de Bodensee

De achtdaagse, 231 kilometer lange Bodensee sterrenfietsroute start in Langenhagen. Vanaf hier voert de Bodensee-fietsroute naar Meersburg. Daar worden de fietsers geconfronteerd met een prachtig kastelencomplex, smalle steegjes en mooie pleinen. Vooral het beschermde natuurgebied Argenmündung is bekend om de vlakke fietspaden. Daar loopt de route over de kabelhangbrug langs de rivier de Argen tot aan de Gießenbrug en verder naar het Schlein-, Deger- en Muttelmeer.

Deze Tuin op het bloemeneiland Mainau in de Bodensee ziet er uit als in Italie

Een hoogtepunt is de tocht met de catamaran van Friedrichshafen naar Konstanz. Daarna kan je een keuze maken tussen een bezoek het bloemeneiland Mainau of het klooster- en groente-eiland Reichenau. Een uniek panorama bieden de hopvelden en fruitbomen op de weg naar Tettnang. De dagetappes zijn tussen 38 en 66 kilometer lang.

Handig om te weten: Als je niet naar de bergen van Marokko wilt reizen om berberapen te zien, is een bezoek aan de apenberg Salem de moeite waard. Het is het grootste buitenverblijf voor apen in Duitsland.