TOP
Foto: Burg Schwarzenstein

Ideale hotels voor wandelaars

Je nu al verheugen op de herfst: met vrienden of familieleden je vakantie doorbrengen in de natuur, afstand nemen van de hectiek van het alledaagse leven, even helemaal tot rust komen en sportief bezig zijn. We kijken nu al uit naar lange herfstwandelingen! Met deze voorpret kun je weer even vooruit.

Prachtige wandelingen door het UNESCO Werelderfgoed Rheingau

Hotel Burg Schwarzenstein in de Rheingau in Geisenheim, ongeveer 25 km ten zuid-oosten van Wiesbaden, is het ideale uitgangspunt voor prachtige wandelingen en kortere wandelingetjes door de wijnbergen. Het hotel werd in en om de burcht Schwarzenstein uit het jaar 1873 gebouwd en is een getuigenis van het historische landschap van de Rheingau met zijn wijngaarden, historische burchten en kastelen, kloosters en een fantastische natuur. De wereldberoemde Johannisberger-wijnbergen lenen zich niet alleen uitstekend voor een heerlijke wandeling; het is ook heel verlokkelijk om bij het een of andere wijngoed een glaasje wijn te proeven. Een van de mogelijke wandelroutes is de Johannisberger Weinwanderweg, een zes kilometer lange route die o.a. langs een middeleeuwse olie- en korenmolen voert en over een korte afstand het Rheingauer Rieslingpfad volgt. De medewerkers van het hotel Burg Schwarzenstein geven graag adviezen. Het is hier werkelijk een droom en niet alleen vanwege de verrukkelijke wijn.

Foto: Burg Schwarzenstein/Nils Henkel

Het wad op – een ander soort wandeling

Omhooggaan of kilometerslang lopen maakt veel wandelingen aantrekkelijk. Bij een wandeling op Norderney ziet dat er wel anders uit. Beginpunt van de wandeling is direct aan Hotel Seesteg, dat direct aan het Noordzeestrand is gelegen en daarmee ook aan het UNESCO Werelderfgoed Wattenmeer. Hier wordt over het slib gewandeld, bij voorkeur met blote voeten, wadpieren gestoken en naar culinaire lekkernijen gezocht. Zo vind je in de Duitse Waddenzee zeekraal en kokkels, die regelmatig belanden op de borden van het sterrenrestaurant van de Seesteg Norderney. Vers en direct uit de streek, beter kan het niet. Als je in verband met de getijden niet over het wad kunt wandelen, is het tijdens een wandeling over de dijk in de verschillende inhammen of bochten mogelijk om naar oesters te zoeken. Culinair genot en wandelingen bij een fris Noordzeebriesje zijn hier op een prima wijze te combineren.

Foto: Relais & Châteaux Der Seesteg

Wandelen in het Zwarte Woud

Aan de noordelijke rand van het Zwarte Woud troont de op een heuvel gelegen Villa Hammerschmiede uit boven het bospark. Het karakteristieke gebouw is een van de mooiste plekken in het Zwarte Woud om heerlijk te ontspannen. Het bekoorlijke van de unieke villa is de harmonische combinatie tussen oud en nieuw en tussen villa, hotel en park. Het hotel ligt in de onmiddellijke nabijheid van de eerste, al in 1900 aangelegde langeafstandswandelroute, de Westweg, die uiteindelijk in Bazel uitkomt.

Foto: Marcus Semmler/shutterstock.com

Maar Villa Hammerschmiede is niet alleen interessant voor langeafstandswandelaars. De talloze wandelroutes in de omgeving van het hotel bieden eveneens attractieve mogelijkheden. De gasten kunnen bijvoorbeeld na het ontbijt vanaf het hotel direct op weg gaan om de Turmberg in Karlsruhe te beklimmen. Bij goed zicht kun je tot aan Frankrijk kijken, terwijl je tijdens een picknick geniet van de proviand uit de gourmetkeuken van het hotel. Na de wandeling kun je je opfrissen in het rotsenzwembad van Villa Hammerschmiede.

Foto: Villa Hammerschmiede

Ontdek de schoonheid van de Oberpfalz

In het idyllische dorp Waldeck in de Oberpfalz, ca. 40 km ten zuid-oosten van Kassel, heeft de familie Zintl een in Duitsland uniek hotelconcept waargemaakt. Door de integratie van gerenoveerde huizen en monumenten in het door de familie geleide hotel zijn de bezoekers van de Hollerhöfe ook ‘te gast in het dorp’. De Hollerhöfe liggen midden in de natuur en zijn daarom ideaal om er te wandelen.

Bijvoorbeeld over de Goldsteig, die begint bij de Waldecker Schloßberg en bereikbaar is via een kleine zijweg. Onderaan de Schloßberg loop je – voordat je aan de beklimming van de Goldsteig begint – door het eerste park met eetbare wilde planten van Duitsland. Je komt langs ruïnes van oude burchten en bent getuige van fantastische vergezichten over unieke landschappen. Een andere mooie wandeling in de omgeving is de Main-Donau-route waarbij je kennismaakt met de geschiedenis van de aarde. Op de eerste dertig kilometer van de weg door het Oberpfälzerwald loop je over ongeveer twintig miljoen jaar oude bazaltkegels. Vanaf de Schloßberg loopt nog een andere wandelroute, de Martelweg, dwars door het natuurpark Steinwald. Kortom, de mogelijkheden om heerlijke wandelingen te maken rondom de Hollerhöfe zijn legio.

Foto: André Wirsig

Wandelen in het spoor van Heinrich Heine

Direct bij en rondom het vijfsterren Relais & Châteaux Hardenberg BurgHotel bevinden zich talrijke beginpunten van drie tot negen kilometer lange wandelingen langs meerdere historische bezienswaardigheden. Een daarvan is de duizend jaar oude burchtruïne Hardenberg. Heinrich Heine, die hier op weg ging voor zijn reis door de Harz, wist destijds al: “Er zijn nog veel meer ruïnes van burchten hier in de omgeving, maar de Hardenberg bij Nörten is echter de mooiste.” Na een avontuurlijke wandeling door bossen en over velden kunnen vakantiegangers zich ontspannen in een van de 42 kamers of suites en nieuwe energie opdoen bij een heerlijk diner in restaurant Novalis.

Foto: Hardenberg BurgHotel