TOP
Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland/ Nada Quenzel

De Lausitz, een eldorado voor watersporters

De corona-pandemie heeft veel vakantieplannen in 2020 in de war geschopt. Maar waarom moet de vakantie altijd ver weg zijn? Dichter bij huis is ook veel goeds te vinden! Een waar paradijs voor watersporters ligt in de Lausitz, vlak bij de Poolse grens. Daar, waar gedurende 150 jaar de ontginning van de bruinkool een stempel op de regio drukte, liggen nu vredige meren met groene oevers. 

Tijd om over een vakantie na te denken! De eenvoudigste manier om je door het Lausitzer merenlandschap te bewegen is een motorboot, waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt en waarmee je op het Senftenberger, Geierswalder, Partwitzer en Bärwalder meer mag varen. Als je een motorboot huurt, krijg je eerst een introductie en natuurlijk kaart- en informatiemateriaal van de omgeving.

Foto: Susann Guenther/shutterstock.com

Zodra het weer toegestaan is, verhuren de volgende bedrijven boten: Voigt Marine in de stadshaven van Senftenberg, Expeditours in het havencamp aan het Senftenberger meer, Cruiser Graft aan het Geierswalder meer en Bootcharter Lausitz aan het Bärwalder meer.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland/ Nada Quenzel

Een duik van het vlot

Een vlot of een motorboot met slaapgelegenheid voor paren of vakantieplezier voor het hele gezin: dagtrips of ook tochten van meerdere dagen. Met een woonboot beleef je het avontuur puur. ’s Morgens een duik van het vlot in het water zorgt ervoor, dat elke slaapkop direct wakker is. Als het begint te schemeren de barbecue aanmaken. Daar krijg je trek van en als dat niet zo is, is het je eigen schuld. Laat je varende huis gewoon drijven of zet koers naar de volgende haven. Ga zelf op reis als kapitein. De verhuurder Lausitzfloss verhuurt vanaf het havencamp aan het Senftenberger meer acht pk sterke, bijna zes meter lange vlotten met vier slaapplaatsen in de kajuit. Het mag zonder vaarbewijs worden gevaren.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland/ Nada Quenzel

Surfen, kiten of zeilen

De wind is op het Lausitzer merenland voor zeilers of surfers bijna altijd ideaal door de weidse, open watervlakte. Bij surfers zijn het Senftenberger en Geierswalder meer met de aanwezige surfscholen erg in trek. Heel bijzonder om te zien in de zomer is het Bärwalder meer in het oosten van de regio. Als de wind goed staat, zijn er kleurrijke kites van soms wel honderd kitesurfers in de lucht.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland/ Nada Quenzel

Jet- en waterskiën

Adrenalinejunkies komen op het Parwitzer meer aan hun trekken. Alleen hier kunnen jetski’s worden gehuurd en gevaren. Een vaarbewijs is niet noodzakelijk. Om een jetski te kunnen huren is wel een minimumleeftijd van 18 jaar vereist.

Info

Toeristische informatie over de regio is hier te vinden.