TOP
De samenloop van Werra en Fulda bei het stadje Hann. Münden in Nedersaksen

Zes redenen om Hann. Münden te bezoeken

Hann. Münden is het stadje, waar Werra en de Fulda elkaar kussen. Slechts weinig mensen hebben het stadje op hun verlanglijstje met reisbestemmingen staan. Waarom dat een fout is en wat Hann. Münden in het zuiden van Nedersaksen zoal te bieden heeft, kun je hierna lezen! 

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Het renaissance raadhauis van Hann-Münden in Nedersaksen

Foto: Hann. Münden Marketing/Burkhardt

Prachtige vakwerkhuizen

Hann. Münden werd in 1183 voor het eerst in oorkonden genoemd en ontwikkelde zich daarna tot een belangrijke handelsstad. De rijkdom is ook tegenwoordig nog te herkennen aan de indrukwekkende bouwwerken zoals het Welfenkasteel, het renaissance raadhuis, de verdedigingstorens, resten van de stadmuur, een middeleeuwse stenen brug, meer dan 700 prachtige vakwerkhuizen en verschillende kerken. Het raadhuis met zijn talloze versieringen en de imposante entree is een populair fotomotief.

Ahle Wurscht betekent zoiets als oude worst, het is een specialitei in Hann. Münden

Foto: Feinkostfleischerei Schumann und Sohn/Hann. Münden Marketing

Krachtig toehappen in de ‘Ahle Wurscht’

De delicatessenslagerij Schumann in het centrum van de stad noemt zichzelf ‘Ridder van de rode worst’. Als je geen vegetariër bent, moet je de ‘Ahle Wurscht’ zeker een keer proberen. De lucht gedroogde worst van varkensvlees is verkrijgbaar met noten, venkel en bovendien met roquefort. ‘Ahl’, wat oorspronkelijk van ‘alt’, oud dus, komt, is mede door de lange rijpingstijd een veelvuldig onderscheiden worst.

De Tillyschanze is een toren in de buurt van Hannoversch Münden in Nedersaksen

Foto: Hann. Münden Marketing/Burkhardt

Tillyschanze en een uitstapje naar Hessen

De Tillyschanze kreeg zijn naam van Graf Tilly, die Hann. Münden in de 30-jarige oorlog veroverde. Vanaf deze toren kijk je uit over de ligplaatsen voor schepen aan de Weserstein, de Mühlenbrug naar de ‘Altstadt’, het Welfenkasteel en de Fährenpfortentoren. Het naastgelegen restaurant in het bos ligt al in de deelstaat Hessen. Een ander mooi uitzichtpunt is bovendien de Weserliedanlage, waarvandaan je uitkijkt over het punt waar de Werra en Fulda samenkomen en over de ‘Altstadt’.

Een gedicht over de rivieren Werra en Fulda op een bord

Foto: Hann. Münden Markteting

Werra en Fulda

De ‘Altstadt’ van Hann. Münden is bijna helemaal door water omgeven en de rivieren Werra en Fulda gaan hier over in één rivier, de Weser. Op de Weserstein staat bovendien het beroemde riviergedicht: “Wo Werra sich und Fulda küssen, sie ihre Namen büßen müssen. Und hier entsteht durch diesen Kuss, deutsch bis zum Meer der Weser-Fluss.

Mannen in barokke costumen wekken herinneringen ter gedachtenis van Dokter Eisenbart

Foto/Hann. Münden Marketing/Burkhardt

Op bezoek bij dokter Eisenbart in Hann. Münden

Johannes Andreas Eisenbart, de legendarische dokter Eisenbart, is in 1863 in de huidige Oberpfalz geboren. Hij was als rondtrekkende genezer in het gehele Duitstalige gebied onderweg. In 1727 stierf de wonderdokter op doorreis in Hann. Münden. Aan hem herinneren het klokkenspel van het raadhuis, het standbeeld aan de gevel van zijn sterfhuis, de grafsteen bij de Aegidienkerk, de gekostumeerde rondleidingen en de muzikale optredens van de hofmuzikante.

Tentoonstelling denkmaalkunst

Foto: Hann. Münden Marketing/Burkhardt

DenkmalKunst! – KunstDenkmal! – een cultuurfestival in Hann. Münden

In 2022 wordt in Hann. Münden weer het grote cultuurfestival ‘DenkmalKunst! – KunstDenkmal!’ (DKKD) gehouden. De monumenten in de Altstadt zijn vervolgens open voor het publiek. Ze ondergaan met moderne kunst een complete face lift. Veel van deze bouwwerken werden na de voorgaande festivals gesaneerd en kregen bovendien een nieuwe bestemming. Het festival omvat talrijke cultuurevenementen zoals concerten, theater, cabaret, lezingen en voordrachten. Informatie over het festival wordt gepubliceerd op www.denkmalkunst-kunstdenkmal.de. Hann. Münden heeft overigens ook met het project ‘Wasserspuren’ deelgenomen aan de Expo 2000. De kunstwerken van dit project zijn overigens voor een groot deel nog in de stad terug te vinden.