TOP

Onze wandeltip voor juli: Lüneburger Heide

In het noordoosten van Nedersaksen ligt een geheimzinnige, bijna mystieke streek, die de fantasie prikkelt en mensen betovert: de Lüneburger Heide.

De beste tijd om hier heen te gaan – en het is echt de moeite waard hier op te letten – is van augustus tot september. Dan is deze streek een ware publiekstrekker. Waarom? Omdat dan de heide bloeit en het landschap verandert in een prachtig violet tapijt en heerlijk geurt. 

Foto: Nika Akin

Calluna vulgaris, dit is de Latijnse naam van de struikheide, is een robuuste, niet veeleisende plant, die op arme, onvruchtbare zandbodem uitstekend tot zijn recht komt. Ze gedijt het best in een symbiotische relatie met nijvere bijen en gemoedelijke voor deze streek typische heideschapen, de zgn. ‘Heidschnucken’ en drukken hiermee een duidelijk stempel op het beeld van het landschap.

De zuidelijke grens van de vakantieregio Lüneburger Heide is de Südheide Gifhorn. Ook hier bepalen weidse heidevlaktes, dennenbossen en moerassen het ansichtkaarten-panorama. In het Gifhorner stadsdeel Winkel ligt de Gifhorner Heide, een ca. 34 hectaren groot beschermd natuurgebied, waar veel zeldzame planten en dieren groeien en leven. Dit gebied kan je heel goed te voet verkennen.

Foto: Sandra Lorenzen/shutterstock.com

Onder de toepasselijke naam ‘Schäferstündchen’ kan een twee uur durende wandeling met een gids voor groepen van 6 tot 25 personen inclusief koffie en taart en lekkere snacks met Heidemetworst- of Schmalzbrood worden geboekt. Het mooiste hierbij is, dat de wandelaars door een ervaren herder worden begeleid, die de deelnemers niet alleen interessante dingen over bijtjes en bloemetjes vertelt, maar ook allerlei wetenswaardigheden over Schnucken, in het bijzonder over de witte gehoornde Heidschnucke. Bijvoorbeeld dat ze de struikheide kort houdt en jong struikgewas afgraast en op die manier het heidelandschap onderhoudt.

Het grootste aaneengesloten heidegebied in de Südheide Gifhorn is overigens de Heilige Hain in de gemeente Wahrenholz. Een uitgebreid netwerk van wandelpaden loopt langs ruige jeneverbessen, weelderige heidevelden en een met riet gedekte schaapsstal uit de 17e eeuw, waar je even kunt pauzeren. Meer over deze romantische vakantiestreek, die al een inspiratie was voor de heidedichter Hermann Löns, is hier te vinden.