De Beierse Koning Ludwig II wist precies waar zijn land heel mooi is: in het zuidelijke puntje van Duitsland, aan de Oostenrijkse grens bij het fraaie stadje Füssen. Daarom liet hij daar zijn beroemde kasteel bouwen. Tegenwoordig is het de perfecte omgeving om bij alle mogelijke soorten wellness onder de sneeuw bedekte bergtoppen te ontspannen.
Tekst: Susanne Pahler
Als monarch heb je het niet altijd even makkelijk. Misschien dat de Beierse koning Ludwig II zich daarom om te ontspannen terug trok in de prachtige Allgäu. Hij kende de omgeving van kinds af aan; hij is op Kasteel Hohenschwangau tussen koningsblauwe meren, majestueuze bergen en Beierse plaatjesboeklandschappen opgegroeid. In 1869 liet hij op een afstand van hemelsbreed enkele honderd meter Neuschwanstein bouwen, zijn indrukwekkende kasteel op een rotspunt, dat qua pronk en praal zijn weerga niet kent. Ook tegenwoordig nog is een enkele blik op de wereldvreemde mengeling van een romantische droom en een middeleeuws riddersprookje genoeg, om de mensen te bekoren.
Hotel König Ludwig
Een voornamere regio om in de Duitse Alpen te relaxen is nauwelijks voorstelbaar. Het wellness-aanbod rondom Füssen is net zo koninklijk als de omgeving. Alleen al vanwege de naam verblijf je in het Hotel König Ludwig in Schwangau op buitengewoon adellijke wijze. Ongeveer drie kilometer verderop ligt de parkeerplaats, waar vandaan bezoekers kunnen overstappen in een paardenkoets, die hen naar Neuschwanstein brengt.
geïnspireerd door ‘Kini’
Het hotel is zo groot, dat je er bijna in kunt verdwalen. Net als in een resort zijn verschillende gebouwen met elkaar verbonden. Helemaal nieuw is het suitenhuis waarin de kamers een geïntegreerde infraroodcabine of sauna hebben, sommige zelfs een whirlpool of vrijstaand bad. De details in het interieur zijn geïnspireerd door ‘Kini’ (zo heet de koning in het Beiers), het visionaire voorbeeld van Florian Lingenfelder, de jonge heer des huizes.
Naast ruime leren meubelen in ‘used look’ hangen lichtdoorschijnende gouden gordijnen. Het behang en de meubels hebben barokkenmerken en op het bed licht een pluchen sprei, die ook goed als koningsmantel kan doorgaan. In de kroonluchters van de badkamer weerspiegelt de rode en blauwe belichting. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien wat vreemd, maar als je de achterliggende gedachte kent, is het best grappig: de bonte lichtjes zijn een hommage aan de kunstmatige regenboog, die de monarch tijdens de bouw van Neuschwanstein in zijn slaapvertrek op Hohenschwangau heeft laten installeren, vertelt de chef.
luxe spagedeelte
Ook in het spagedeelte met uitzicht op de bergen gaat het er luxe aan toe, vooral wat betreft ruimte en aanbod: op een vlakte van 3.000 vierkante meter bevinden zich twee pools, twee stoombaden, een zoutgrot, drie sauna’s, een infraroodcabine, twee relaxruimtes, massageruimtes en een privésauna met een dubbele massagetafel, stoombad, whirlpool en waterbed. Naast het wellnessruim ligt de bar ‘Lilien Lounge’. Op de kaart staat behalve kleine hapjes voor tussendoor ook de ‘Gefrorene Sissi’, een cocktail met Aperol, amandellikeur, sinaasappel- en citroensap. Logisch, dat Romy Schneider aan de muur hangt, de beroemde vertolkster van Ludwigs nicht Sissi uit de Duitse vijftiger jaren film.
Het sportrijk
Omdat ontspanning en inspanning niet van elkaar los te denken zijn, bevindt zich een klein stukje verderop het zgn. ‘sportrijk’. Op het programma, waar gasten meestal gratis aan kunnen deelnemen, staan behalve yoga, pilates en watergymnastiek ook onbekendere moderne sporten. Bij de fasciafitness masseer je onder professionele begeleiding met behulp van een schuimrubberen rol en je eigen lichaamsgewicht het bindweefsel, waardoor stijfheid afneemt en beweeglijkheid wordt verbeterd. Het is in het begin een beetje pijnlijk, maar daarna doet het wonderen! Bij de TRX_Workout wordt getraind met behulp van het eigen lichaamsgewicht en met lussen die van het plafond naar beneden hangen. Dat je daarmee je hele lichaam traint, merk je de volgende dag aan de spierpijn die je overal voelt.
in een gondel naar de Tegelberg
Ga je liever op stap in de natuur, dan zijn er vele mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld vanuit Schwangau een half uur naar de gondel lopen en daarmee langs het kasteel naar boven naar de Tegelberg gaan. Vanaf de top zie je een weids, verijst merenlandschap voor je liggen. Of je huurt in Schwangau langlaufski’s en je loopt naar de knap twee kilometer lange Neuschwansteinloipe, die onder het kasteel langs gaat en waar je dankzij de verlichting ook ’s avonds terecht kunt.
Een geweldige rustige plaats in de buurt is het Alatmeer, dat al eeuwenlang door legendes is omgeven. In de buurt was een Keltische gewijde plaats, waar in de Tweede Wereldoorlog door de luchtmacht proefvluchten werden uitgevoerd om de stroomlijning van vliegtuigen te testen. Er werd ook lang gefluisterd, dat hier aan het eind van de oorlog goud van de Rijksbank tot zinken werd gebracht, waarbij deskundigen dit gerucht voor 99,9 procent konden uitsluiten. Duiken in het meer werd in 1983 desondanks toch verboden. De vissers konden niet meer ongestoord werken door de vele mensen die onder water op zoek waren naar de schat. Overigens zonder succes.
Heerlijk eten
Wie echt een schat wil vinden, kan beter een stuk verder lopen naar Hotel Alatsee. Daar verhuren Miriam Huber en haar man Janos Kemmler – beiden rond de dertig – twaalf kamers en hun kookkunsten zijn goddelijk! Overdag staan voor dagjesmensen klassiekers zoals schnitzel en hertengoulash op de kaart van het eenvoudig ingerichte pension. “Op de frietjes na, is alles zelf gemaakt”, zegt Miriam Huber. Woensdag- tot zondagavond koken de twee de sterren van de hemel en laten zien, wat ze onder andere leerden bij Alfons Schubeck in München en Bobby Breuer in Kitzbühel, twee hele groten uit de Duits-Oostenrijkse keukentop.
Dan koken ze voor degenen die gereserveerd hebben een drie- of vijfgangenverrassingsmenu met streekproducten van het seizoen. Alles is zo heerlijk op elkaar afgestemd en bereid, dat je de koks alleen maar hoog kunt loven. Bij de bronforel en rivierkreeft wordt notenboter geserveerd met croutons, jonge spinazie en zwarte truffels. In de ossenstaartsoep zit ravioli, wortelgroente en lavas. Het roze gebraden ree is opgediend met geglaceerde kastanjes, spruitenblaadjes, selleriepuree en eekhoorntjesbrood. Het dessert bestaat uit warme, koude, crèmige en bevroren braadappel met kaneel, vanille en geroosterde amandelen. Het smaakt nog zaliger dan het klinkt.
Kneipp-therapieën
Als je het na de wandeling terug naar de parkeerplaats en de de winterse rit naar huis koud hebt, helpt een behandeling van Sebastian Kneipp onmiddellijk, weet Andreas Eggensberger. Hij is eigenaar van het gelijknamige biohotel in Hopfen am See. Het heeft een voortreffelijke biokeuken en een natuurlijk wellnessgedeelte met aroma- en Kneipp-therapieën. Eggensberger is een grote fan van de kuren van pastoor Sebastian Kneipp, die leefde in de tijd van Ludwig II. Hij adviseerde behandelingen met koud en warm water, opgietingen met plantenextracten, natuurvoeding en beweging, die ook tegenwoordig nog actueel zijn.
Vooral in de winter zijn de behandelingen werkzaam, omdat ze onder anderen tegen verkoudheden beschermen, infecties verminderen en bij vermoeidheid weer fit maken. Ongeveer 150 jaar na het bekend worden van de kuren beleeft de behandeling een kleine renaissance: De mensen in de huidige gedigitaliseerde wereld verlangen naar eenvoud, naar natuur en oude kennis, waarover Andreas Eggensberger tot in detail beschikt. Daarom biedt hij zijn gasten ook een ‘Kneipp spreekuur’ aan, waarin de persoonlijke levenssituatie wordt besproken en bijvoorbeeld ook de conditie van het autonome zenuwstelsel wordt getest.
Armbaden
En wat hij daarna adviseert? Armbaden misschien. Ze versterken de afweer, voorkomen en verlichten klachten in de overgang. Hierbij trek je je shirt uit, buig je je over het bad en giet je met een kan of een doucheslang zonder douchekop langzaam koud water over je arm. Te beginnen met de rug van de rechter hand via de buitenzijde van de arm tot aan de schouder, daar ongeveer tien seconden ronddraaien, dan de binnenzijde van dezelfde arm terug naar beneden. Bij de linker arm dezelfde procedure en dit afwisselende drie keer herhalen, bij voorkeur iedere dag. “Liefst droog je je niet af. Het werkt het beste als je het water alleen maar afwrijft”, zegt Eggensberger.
En hoe zit het nou met die koude voeten? “Je laat water in een emmer lopen, dat ongeveer de temperatuur van je voeten heeft, als het koud is zal dat ongeveer twintig graden zijn. Dan voeg je er steeds een beetje heet water uit de waterkoker aan toe. Na ongeveer twintig minuten zul je zelf merken: nu is het genoeg. Je voeten worden dan van binnen warm, omdat de bloedvaten zich verwijden en de temperatuur langzaam oploopt.
Het liefst duik je daarna direct je bed in, zonder naar je mobieltje of de televisie te kijken”, raad hij aan. Wat nog wel is toegestaan: Even uit het raam een blik op het verlichte Kasteel Neuschwanstein – en dan van de koning dromen.
Info
Ligging
De Allgäu ligt in het zuiden van Duitsland en strekt zich uit over een deel van Beieren, Baden Württemberg en het grensgebied met Oostenrijk.
Kasteel Neuschwanstein ligt boven de Beierse plaats Hohenschwangau.
De dichtstbijzijnde grotere plaats is Füssen met een mooie historische binnenstad, een middeleeuwse burcht en iets meer dan 15.000 inwoners.
Bereikbaarheid
Met de auto vanaf Arnhem in ruim 7 uur via de A61 of de A3 naar de A5 en A8 naar de A7 tot Füssen.
Vliegen naar vliegveld Memmingen, Stuttgart, München of Friedrichsfhafen en van daaruit met de trein naar Füssen.
Vanaf Utrecht met de trein naar Füssen is mogelijk met 2 of 3 keer overstappen in respectievelijk ca. 10 of 9 uur.