TOP
Foto: Ander5/shutterstock.com

Zomervakantie in Duitsland? Mondkapje niet vergeten!

Eindelijk mogen we weer naar Duitsland! Een dingetje mag je bij het pakken van je koffer beslist niet vergeten: Een mondkapje! Terwijl je mondkapjes in Nederland eigenlijk alleen in het openbaar vervoer tegenkomt, horen ze in Duitsland tot het dagelijkse leven. Waar je overal een mondkapje moet dragen, hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

In heel Duitsland geldt: Mondkapjes zijn verplicht voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar in het openbaar vervoer en in winkels (onafhankelijk van de grootte van de winkel of wat er verkocht wordt). 

Foto: FamVeld/shutterstock.com

Daarnaast moeten mondkapjes overal gedragen worden waar zich publiek verzamelt. In de meeste culturele inrichtingen zoals bioscopen etc. mag het mondkapje verwijdert worden zodra je op je plek zit. 

Zelfgemaakte mondbeschermingen zijn voldoende, zelfs doekjes en sjaals zijn toegestaan. In de meeste deelstaten moeten ook kelners in restaurants en cafés een mondkapje dragen. De specifieke regelingen verschillen per deelstaat. In Beieren zijn de mondbeschermingen bijvoorbeeld ook op markten verplicht. Het best is het daarom als je je voor je reis op deze website over de geldende regels in de deelstaat waar je naartoe gaat informeert. 

Foto: wernimages/shutterstock.com

Als je het toch bent vergeten om een mondkapje mee te nemen zijn die natuurlijk ook in Duitsland op vele plekken verkrijgbaar, bijvoorbeeld in de supermarkt of bij kleermakers.

Let op: Als je op een plek waar “Maskenpflicht” heerst  zonder mondkapje wordt betrapt, kan het duur worden: Afhankelijk van de deelstaat betaal je tussen € 50 en € 500 boete.