TOP
Foto: studiostoks/shutterstock.com

Afvallen en wijn drinken

Elke beweging doet pijn, je gedachten staan geen seconde stil en je hebt last van maagzuur. De hoogste tijd om lichaam, geest en ziel even tot rust te laten komen. Hoe kun je goed ontspannen, onslakken en ontgiften? Volg een zogenaamde Schrothkuur.

Een grote schoonmaak van binnen

Wijn drinken zo veel je wilt en dan ook nog eens afvallen, terwijl je lichaam er baat bij heeft? Waar vind je zoiets? Doe een Schrothkuur! Aan deze vrolijke boodschap zit wel een groot ‘maar’. Wijn maakt weliswaar nadrukkelijk onderdeel uit van het dieet, maar dat geldt ook voor gekookte en gestoomde groenten, gepureerd fruit, rijst, gerst, kruiden, griesmeel, gedroogde pruimen, abrikozen en droge zemelen. Toch is de Schrothkuur geen dieet, maar ontslakt en ontgift het lichaam. Een grote schoonmaak van binnen, een soort vastenkuur.

Foto: lzf/shutterstock.com

Tot een liter wijn

En je mag de wijn natuurlijk niet in grote hoeveelheden nuttigen. Drink- en ‘droge’ dagen wisselen elkaar af. Op de ‘droge’ dagen staan de kuurgasten natuurlijk niet helemaal droog; water, thee en sap mag je zo veel drinken als je wilt. Op de drinkdagen mag je tot een liter wijn nuttigen. Door de juiste voeding en de wijn moet het zuurgehalte in het lichaam weer in evenwicht komen. Een juiste balans tussen beweging en rust is bij de kuur eveneens van belang. Op drinkdagen ga je naar buiten om te wandelen, joggen, golfen, tennissen of welke vorm van lichaamsbeweging dan ook te beoefenen. Op droge dagen daarentegen draait het om uitrusten en ontspannen.

Foto: Blazej Lyjak/shutterstock.com

Koude Doeken

Een ander belangrijk onderdeel van de Schrothkuur klinkt wat onprettig, maar het helpt het lichaam bij het ontslakken. Iedere dag om vijf uur ‘s ochtends wordt het lichaam in koude, vochtige doeken gewikkeld. Wees niet bang, om te zorgen dat je niet bibberend in je bed ligt worden er warme kruiken bovenop gelegd. En zo sluimer je dik ingepakt verder, tot het echt tijd wordt om aan de dag te beginnen.

De perfecte plek voor een Schrothkuur? Oberstaufen, het enige erkende Schrothkuuroord van Duitsland. Hier in de Allgäu heeft uitvinder Johann Schroth de speciale kuur in 1949 bedacht. En wie is geschikt voor dit kuurtype? Iedereen die zich uitgeblust voelt en tijdens de vakantie helemaal tot zichzelf wil komen.

Foto: Kate gps/shutterstock.com

Info

14 Overnachtingen in viersterrenhotel Kur- & Wellnesshotel Kronenhof in Oberstaufen v.a. € 553  p.p. in tweepersoonskamer, inclusief Schroth-dieet en kuurdrankjes, wandelingen, gymnastiek, excl. Schrothpakkingen en massages

7 Nachten in viersterrenhotel Wellnesshotel Bergkristall in Oberstaufen v.a. € 1190 p.p. in tweepersoonskamer, o.a. inclusief Schroth-dieet en kuurdrankjes, vijf Schroth-pakkingen, een lichaamsmassage en een buikmassage

Meer info over de Schrothkuur is te verkrijgen via de Duitse Schrothvereniging