TOP
Foto: Boettcher/Kunstsammlung NRW
De formatie Kraftwerk op het podium met robots

Grote tentoonstelling over elektronische muziek in Kunstpalast Düsseldorf

Düsseldorf en Keulen staan bekend als de geboorteplekken van de moderne elektronische muziek. Niet verrassend dus, dat de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen het decor biedt voor een grote tentoonstelling over elektronische muziek.

Tekst: Ralf Johnen

Bij de ontwikkeling van de elektronische muziek heeft Düsseldorf een belangrijke rol gespeeld. Dit is voor een groot deel te danken aan de band Kraftwerk, die in de jaren zeventig voor een revolutie van het genre heeft gezorgd.

Een Duits museum organiseert nu voor het eerst een tentoonstelling over de oorsprong van de elektronische muziek. In het Kunstpalast in Düsseldorf zullen onder de naam ‘Elektro. Van Kraftwerk naar Techno’ meer dan vijfhonderd objecten en voorwerpen te zien zijn die uitleg geven over de historie van de elektronische muziek. Aan de hand van muziekinstrumenten, zelfgemaakte geluidsgeneratoren, audioclips, video’s en foto’s wordt het muziekgenre vanuit verschillende perspectieven uitgediept.

Projectie Rundscheibenfagmente met meerdere vrouwen

Foto: Ferdinand Kriwets

Vanuit Noordrijn-Westfalen de hele wereld in

Het brede spectrum begint met de eerste elektronische muziekinstrumenten die al aan het begin van de twintigste ontwikkeld werden. Het voorlopige einde is het gebruik van kunstmatige intelligentie in de hedendaagse elektronische muziek.

De invloed die de muziek uit Noordrijn-Westfalen in de 80-jaren op andere nieuwe muziekstromen heeft uitgeoefend, is misschien wel het meest interessant. Denk daarbij aan Detroit-techno, Chicago-house en hiphop, maar ook aan de ravecultuur van de jaren negentig. Zij komen in de tentoonstelling in het Kunstpalast in Düsseldorf met geluidsfragmenten en fotografie allemaal aan bod.

Grote bijdrage van Kraftwerk

Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling is natuurlijk het oeuvre van de legendarische multimediale synthpopband Kraftwerk. De formatie werd in 1970 in Düsseldorf opgericht door Ralf Hütter en Florian Schneider. Toen was de Duitse componist Karlheinz Stockhausen uit Keulen al een hele tijd bezig met de ontwikkeling van nieuwe sounds.

Het gestiliseerde gezicht van Kraftwerk oprichter Ralf Hütter

Dus neemt ‘Electro. Van Kraftwerk naar Techno’ bezoekers mee op reis langs de ontstaansgeschiedenis van deze bijzondere muziekstroming. De reis begint in Parijs, waar in 1926 de Croix Sonore al werd ontwikkeld – waarschijnlijk het eerste elektronische muziekinstrument. Dan gaat het verder naar de Studio voor Elektronische Muziek in Keulen, waar Karlheinz Stockhausen heeft gewerkt.

De grootste tentoonstelling over elektronische muziek

Nu duurt het niet meer lang voordat we in het Düsseldorf van begin jaren zeventig zijn beland, bij het karakteristiek geluid van Kraftwerk. Oprichter Ralf Hütter leverde trouwens een wezenlijke bijdrage aan de tentoonstelling door onder meer foto’s, albumhoezen, muziekinstrumenten en de lichtsculptuur ‘12345678’ ter beschikking te stellen. Ook leverde hij de robotfiguren die als voorbeeld dienden voor de hoes van The Model.

Het studioset van de Franse pionier Jean-Michel-Jarre

Foto: Gil Lefauconnier

Al snel wordt duidelijk hoe de musici uit Düsseldorf en Keulen, samen met andere grootheden zoals de Fransman Jean-Michel Jarre, een hele generatie hebben geïnspireerd. Een generatie die het stokje later heeft overgenomen: Ellen Allien, Laurent Garnier, Moritz Simon Geist en Mouse on Mars werden vervolgens zelf grootheden.

Foto’s van Andreas Gursky

Naast een studiosetting met verschillende synthesizers die Jean-Michel Jarre tijdens zijn concerten gebruikte, is er ook andere kunst te bewonderen. Onder meer gaat het om de volledige May Day-serie van de Duitse fotograaf Andreas Gursky en om foto’s van de technoclub Cocoon in Frankfurt, waar dj Sven Väth de pionier werd van techno en later trance.

Ook worden de podia getoond waar het allemaal gebeurde. Denk hierbij aan de Ratinger Hof, Creamcheese en Salon des Amateurs, waar ook bands als Neu!, La Düsseldorf, DAF, Propaganda en Kreidler de muziekgeschiedenis gingen beïnvloeden.

DJ Ellen Allien in actie

Foto: Jacob Khrist

De tentoonstelling over elektronische muziek

De tentoonstelling vindt plaats van 9 december 2021 tot 15 mei 2022. Meer info via de website van Kunstpalast Düsseldorf. Curatoren van de tentoonstelling zijn Alain Bieber, artistiek directeur van het NRW-Forum en Jean-Yves Leloup, die de tentoonstelling in 2019 in Musée de la Musique-Philarmonie de Paris organiseerde.

Ehrenhof 4-5, 40479 Düsseldorf, Tel. +49 211 566 42 100, Di–So 11-18 Uhr, Do 11-21 Uhr, 12/9 €

Actie van de musea in Düsseldorf: 1 ticket = 6 musea

Wil je meer dan één museum bezoeken, dan loont het de moeite om het Art;walk 48 ticket aan te schaffen. Het kost 25 euro en hiermee kun je binnen 48 uur zes musea bezoeken, te weten het Kunstpalast, Kunstsammlung NRW K20 / K21, Kunsthalle, NRW Forum en KIT Kunst im Tunnel.

Informatie over Düsseldorf vind je hier.