TOP
Foto: Ftiare/Shutterstock
Een naakte vrouw met hoed zit op een strand in Duitsland

Naturistische vakantie in Duitsland – kleed je uit en voel je vrij

Duitsers zijn dol op naturistische vakantie, letterlijk vertaald ‘Freikörperkultur’ (FKK) oftewel nudisme. Misschien is het de moeite waard om eens een klein koffertje te pakken en volop van de vakantie zonder kleding te genieten.

Maar, let op: de verplichting een mond-neusmasker te dragen geldt weliswaar niet op het strand, nudisten moeten voor een bezoek aan bijvoorbeeld een strandtent wel degelijk een masker bij zich hebben. Hier volgt een klein lexicon over naakte feiten.

Naturistische vakantie in Duitsland: op een eiland

Een naakte familie op een strand in Duitsland

Foto: Mykola Komarovskyy/Shutterstock

Weststrand Spundwand op Spiekeroog

Een van de mooiste naaktstranden in Duitsland is het Weststrand Spundwand op het Oostfriese eiland Spiekeroog. Hoewel dit strandgedeelte geen officieel naaktstrand is, baden hier voor 90 procent naturisten. Het nudisme is hier op heel natuurlijke wijze ontstaan en heeft een langdurige traditie. Het brede, strand met fijn zand is uiterst aangenaam voor een uitgebreid en streepvrij zonnebaden. Als het vooraan bij het water eens te vol zou worden, is er in de aangrenzende duinen nog volop plaats.

Strand Hörn op het eiland Pellworm

Pellworm. Foto: Volker Rauch/shutterstock.com

Pellworm. Foto: Volker Rauch/shutterstock.com

Het Noordzee-eiland Pellworm is een officieel ‘Heilbad’ en ligt midden in de Waddenzee. Bij het strandleven hier zijn vooral rust en beleving van de natuur erg belangrijk. Strand Hörn is een ruim en rustig naaktstrand aan het wad, vlak bij de Nordermühle. Behalve fijn zand hebben de naturisten hier de beschikking over strandkorven en douches. Na een bezoek aan het strand is het aan te bevelen de vuurtoren van Pellworm te beklimmen. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over het eiland en de zee.

Bühne 16 op Sylt

Bühne 16 kun je bijna legendarisch noemen als één van de bekendste FKK-stranden in Duitsland. Dit stranddeel op het Noordzee-eiland Sylt is genoemd naar de in 1981 geopende strandbistro in Kampen. Vanaf de parkeerplaats lopen de FKK-fans ongeveer tien minuten door de duinen naar het strand en treffen daar fijn zand aan en een ontspannen sfeer. Voor het nudisme is dit strand altijd van grote betekenis geweest en een belangrijk trefpunt. Hier vinden de textielloze gasten in ieder geval voldoende gelijkgezinden.

Foto: Jenny Sturm/shutterstock.com

Norddorf op het eiland Amrum

Nergens anders in Duitsland zijn de stranden zo spectaculair als hier op Amrum. Geen wonder, want welk zandstrand beslaat op een ander Noordzee-eiland bijna een derde van de oppervlakte van het eiland. Behalve een gekleed, gezins- en hondenstrand is hier ook een mooi naaktstrand dat vanaf de plaats Norddorf in ongeveer een kwartier lopen bereikbaar is. Het fijne, witte zand en de weidsheid geven het strand een Caribische flair.

Schaabe op het Oostzee-eiland Rügen

Met ongeveer twaalf kilometer lengte vormt het strand Schaabe een verbinding tussen de schiereilanden Wittow en Jasmund. Hier is het nooit extreem druk en het uitzicht over de omliggende onberoerde natuur is sensationeel. Vooral bij nudisten is het strand heel populair, maar ook geklede strandbezoekers voelen zich hier op hun gemak. Het heldere water biedt zelfs een uitstekende conditie om te snorkelen en de onderwaterwereld te bewonderen.

Strandkorf op het strand van Usedom

Strand Ahlbeck op het eiland Usedom

Op het Oostzee-eiland is de badplaats Ahlbeck bij FKK-vrienden erg geliefd. Niet ver van de Poolse grens kunnen strandbezoekers naakt in het water afkoelen of op een van de duinen zonnen. Andere geklede toeristen rijden graag naar Ahlbeck om de oudste zeebrug van Duitsland met een lengte van 280 meter te bewonderen.

Een zeehond op het strand van Helgoland in Duitsland

Foto: Ricok/Shutterstock

Nordstrand op Helgoland

Midden in de Noordzee ligt het eiland Helgoland. Het fijnste, witte Caribische zandstrand is comfortabel uitgerust met voldoende strandkorven en plaats om te liggen, zonder dat het – ook in het hoogseizoen – overvol wordt. Een bijzondere belevenis, temeer omdat op deze stranden ook zeehonden en kegelrobben liggen. Op het ongeveer 80 meter brede en 600 meter lange strand bevindt zich een naaktstrand met een lange traditie. Een grapje wat vaker wordt verteld: We hopen dat je ook uit de verte de naturistenlichamen van die van de robben kunt onderscheiden.

Naturistische vakantie in Duitsland: minder aan het meer

Naakte vrouw nudisme naturisme op een strand in Duitsland

Foto: Shutterstock

Sylvensteinsee bij Jachenau

Het Sylvensteinwaterreservoir, ook wel Sylvensteinstuwmeer genoemd, is een fjord-achtig stuwmeer ten zuiden van Langgries, in de gemeente Jachenau in Beieren. Voor fans van het naakt baden is de oever aan de noordwest zijde van het meer precies de juiste plek: Hier is een officieel toegestaan FKK-gebied. Vooral omdat je een flink stukje moet lopen voordat je bij deze oever aankomt, zijn de fans van het textielvrije zonnebaden hier over het algemeen onder elkaar en kunnen ongestoord van hun bezoek aan het meer genieten. Het Sylvensteinmeer biedt bovendien een indrukwekkend Alpenpanorama en heeft een uitstekende waterkwaliteit.

Supper op de Bodensee

Alisa Kehl

Hörnle-Bad in Konstanz aan de Bodensee

Ondanks zijn enorme omvang en de daarbij ogenschijnlijk behorende grote keuze aan badplaatsen, zijn de naaktstranden aan het Bodenmeer grotendeels onbekend. Heel mooi echter is het Hörnle-Bad in Konstanz, dat eigenlijk ‘Strandbad Hörn’ heet en bij de inwoners van Konstanz heel populair is. In het mooie natuurbad komen de Überlinger See en het hoofddeel van de Bodensee samen. Vanaf de ligweide genieten de badgasten van een fantastisch uitzicht over het meer en van een Alpen-panorama. Het naaktstrand is gescheiden van de rest van het strand, zodat de bezoekers kunnen genieten van een onbekommerd (zonne)baden.

Große Müggelsee bij Berlijn

De Müggelsee is met 7,4 vierkante kilometer de grootste van de Berlijnse meren en ligt in het zuidoosten van de stad in de wijk Köpenick. Aan de westelijke zijde van het grote, maar vlakke meer vinden bezoekers een uitgebreid naaktgebied, dat goed afgeschermd is door bomen en struiken, waardoor de kledingloze badgasten zich vrij kunnen voelen. Vanaf de oever van het meer hebben de FKK-fans een wonderbaarlijk uitzicht op de Müggelbergen aan de overkant.

Cospudener See bij Leipzig

Het is een feit dat het naakt baden in het oosten van Duitsland heel geliefd is. Het is dan ook geen wonder, dat het Cospudener meer – één van de mooiste meren van Saksen overigens – met het langste zandstrand van de deelstaat bij de nudisten erg in trek is. Gelegen in het zuiden van Leipzig, trekt het strandparadijs elk jaar meer dan 500.000 badgasten. FKK-fans kunnen terecht op de noordelijke oever, waar een officieel naaktstrand ligt.

Jonge vrouw kijkt naar de kamera

Foto: Unsplash

Strandbad Schwögler aan de Chiemsee

Het natuurbad in Übersee kan met 800 meter fijn zandstrand scoren en is bovendien een erkend nudistengebied – het enige officiële FKK-terrein in de Chiemgau. Naast het zandstrand zijn er ook grote ligweiden en bovendien is alles aanwezig wat bij een goed strandbad niet mag ontbreken: drinkwaterdouches, sanitaire voorzieningen, een kinderspeelplaats en het café-restaurant Schwögler am See, dat op een rustige ligging in het groen is gesitueerd. Ook is er een groot aanbod aan sportmogelijkheden: beachvolleybal, badminton, boccia en nog veel meer. Zowel de aangeklede als de naakte badgasten kunnen verder het directe uitzicht op de imposante Chiemsee bewonderen.

Nog meer plekken voor een naturistische vakantie in Duitsland: op de oevers van het vaste land

Getatoeeerde vrouw voor een veld

Foto: Unsplash

Lensterstrand aan de Lübecker Bocht

In het voormalige vissersdorp Grömitz ligt op een afstand van slechts drie kilometer van het hoofdstrand verwijderd het Lensterstrand. Hier ontdoen de bezoekers zich in het FKK-gedeelte van hun kleding en genieten op het naturistenstrand inclusief duinen en helder water. Als je na het kledingvrije baden nog iets actiefs wilt ondernemen, kun je terecht in het klimpark Kraxelmaxel direct achter het FKK-strand met een mooi vergezicht over de zee.

Strand in Boltenhagen

De bezoekers zijn enthousiast over het vier kilometer lange strand van de Oostzee-badplaats Boltenhagen. De weg ernaartoe over de promenade langs kleurrijke huisjes is al heel mooi. Op het strand zelf genieten bezoekers van wit zand, helder water en strandkorven om heerlijk te ontspannen. Er is een apart naaktstrand. Dankzij vrijwillige reddingzwemmers uit heel Duitsland is ook voor de veiligheid van de strandgangers gezorgd.

Grand Hotel Heiligendamm

Grand Hotel Heiligendamm

Natuurstrand Heiligenhafen

In Heiligenhafen, op het duinenschiereiland Steinwarder, zijn er prima mogelijkheden om naakt te baden. Vanaf het hoofdstrand lopen de vakantiegangers in de richting van het beschermde natuurgebied Graswarder, waar ze zonder kleding de zon kunnen aanbidden. Als je op de fiets langs de groene kwelders rijdt, ontdek je gegarandeerd stormmeeuwen, die hier het hele jaar rondvliegen. Ook een supereleuke plek voor naturistische vakantie in Duitsland.

Strand van Friedrichskoog-Spitze

Het in de gelijknamige gemeente liggende Strand Friedrichskoog-Spitze heeft een groene ligweide met 180 strandkorven en veel ruimte voor een prettig verblijf. Over een lengte van meer dan tweeënhalve kilometer kunnen bezoekers kiezen uit een strand waar kleding verplicht is, een naaktstrand of een hondenstrand. Met de auto is het strand in 5 minuten vanaf het centrum te bereiken.

Strand van Westerdeichstrich

Op het strand van Westerdeichstrich zonnebaden bezoekers op een enorm grasveld direct aan de Noordzee. Het veld is onderverdeeld in een textiel- en een naaktstrand. Honden zijn aangelijnd toegestaan. Actievelingen kunnen surfen en zwemmen, of meten hun krachten op het beachvolleybalveld of vermaken zich met minigolf. Geen slechte plek voor een naturistische vakantie in Duitsland.