TOP
Foto: ShutterProductions
Duinen aan de Duitse noordzeekust met de zee in de verte

De mooiste stranden in Duitsland

Binnenkort kan het volop zomer zijn.  Veel mensen zullen dan het strand opzoeken. Ook in Duitsland zijn er een aantal hele mooie plekjes aan de kust die je nog kunt ontdekken. Hier zijn de mooiste stranden in Duitsland.

Een kitesurfer aan de noordzee in St. Peter Ording

Foto: Jürgen Wackenhut/Shutterstock.com

Ellenbogen, List op Sylt, Sleeswijk-Holstein

Even één ding vooraf: Sylt is het mondaine eiland voor de Duitse prominenten. Hier geldt normaal gesproken ‘zien en gezien worden’. In het noorden van het schiereiland echter ligt een stuk strand zonder typische strandkorven en zonder gastronomie, maar met precies dat wat je nodig hebt: Eindeloze vertes en het gevoel dat je nooit dichter bij de natuur en bij jezelf was.

Vuurtoren op het eiland Sylt in de Noordzee bij Ellenbogen

Foto: Michael Thaler/Shutterstock.com

Hier vind je duinvlaktes met heide er middenin, vrijlopende schapen, oorspronkelijk strand en aan bijna elke kant zee. Als de wind goed staat op Sylt komen er veel kitesurfers naar deze bocht. Hier vinden ze ideale omstandigheden, maar moeten zich precies aan hun afgebakende gebied houden om de broedende vogels, die op het beschermde eiland Uthörn in de zon zitten, niet te storen.

Hörnumer Odde, Hornum, Sleeswijk-Holstein

Het duinen- en heidelandschap als tegenhanger van de Ellenbogen, bevindt zich op de zuidelijke punt van het eiland Sylt en is beschermd natuurgebied. Voor veel toeristen is een ronde om de Odde een verplicht nummer. Hier ben je getuige van natuurgeweld en kun je genieten van een magnifiek uitzicht. Bij helder weer kun je zelfs Amrum zien liggen.

Avondstemming aan het strand van Hörnum op het eiland Sylt

Foto: Anna K. Müller

Een uitstapje hierheen is zeker aan te bevelen, omdat de getijden en de stormvloed de Odde steeds verder terugdringen, zodat het op een gegeven moment volledig zou kunnen verdwijnen. In de Strandbistro Kap-Horn aan het Weststrand temidden van de Hornümer duinen heerst een gezellige sfeer. Hier kun je vanuit een strandkorf van een fantastische zonsondergang genieten.

Sankt Peter Ording Beach, Sleeswijk-Holstein

St. Peter, zoals de plaats in de omgangstaal wordt genoemd, is slechts een uur verwijderd van de metropool Hamburg en daarom ook heel erg geliefd bij jonge en hippe toeristen. Liefhebbers van wind- en kitesurfen treffen op het ongeveer 12 kilometer lange in Sleeswijk-Holstein strand optimale omstandigheden aan.

Strandkorven in St. Peter Ording aan de Duitse noordzeekust

Foto: Adrian Gaede

Daarom werd hier ook gedurende vele jaren de Kitesurf World Cup gehouden. Wie niet voor het water  komt, kan genieten tijdens een uitgebreide strandwandeling. Voor de bezoekers is het wel raadzaam op de getijden te letten; bij spring- of stormvloed kunnen het strand en de parkeerplaats onder water komen te staan. Iedereen is het eens: een van de mooiste stranden in Duitsland.

Amrumer Strand, Amrum, Sleeswijk-Holstein

Dit Noordzee-eiland ligt in het Nationalpark Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer en het bijbehorende strand wordt vanwege het fijne witte zand vaak met stranden in het Caribische gebied vergeleken.

Strandkorven op het strand

Foto: Thanhy Nguyen

De ongeveer tien vierkante kilometer grote vlakte ‘Kniepsand’, een heel langzaam wandelende zandbank, is groot genoeg voor uitgebreide wandelingen en geeft de mogelijkheid voor een potje beachvolleybal of een ronde surfen.

Strandpromenade Norderney, Nedersaksen

De strandpromenade van dit Noordzee-eiland in Nedersaksen leent zich uitsteken voor een wandeling of voor een fietstocht. Ook mensen in een rolstoel kunnen hier zonder probleem van het uitzicht genieten.

Een zeilboot voor de kust van het Duitse eiland Norderney

Foto: Fretschi

De promenade is vlak, keurig verzorgd en met een aantal banken om heerlijk een poosje voor je uit te dromen. Vele bezoekers dwepen met de zonsondergang op Norderney die je het best kunt aanschouwen in een lokaal met blik op zee.

Oostzeebad Binz, Mecklenburg-Voor-Pommeren

Van de Noordzee naar de Oostzee. Dit strand op het eiland Rügen in Mecklenburg-Voor-Pommeren biedt zich aan voor een wandeling in het fijne witte zand of om heerlijk te luieren in een strandkorf.

Strandkorven in Binz op het eiland Rügen

Foto: John Tuesday

Voor verfrissingen zorgen de kleine strandbistrootjes. Ook honden zijn welkom op dit strand. Zeker een van de mooiste stranden in Duitsland.

Kühlungsborn Strand, Mecklenburg-Voor-Pommeren

Aan de Mecklenburgse Oostzeekust ligt Kühlungsborn, het grootste bad- en recreatiegebied in Mecklenburg. Het strand nodigt uit om te baden, stand-up-paddeln en zonnen en direct naast het strand ligt één van de langste strandpromenades van Duitsland waar menigeen alleen heenkomt om te flaneren.

De zeebrug van Kühlungsborn an de Duitse oostzeekust

Foto: Riko Best

Voor een nog weidser uitzicht over zee loont zich een wandelingetje over de pier, die op zich ook als fotomotief uitstekend dienst doet.

Heringsdorfer Strand, Mecklenburg-Voor-Pommeren

De langste pier van Duitsland ligt in Heringsdorf op het eiland Usedom. Toeristen houden van het spierwitte, zachte, fijne zand.

Het strand van Heringsdorf aan de Duitse oostzee

Foto: Vincent Eisfeld

Als de palmbomen hier niet zouden ontbreken, zou je denken dat je op een Caribisch eiland bent. Hier worden verschillende watersporten beoefend, kun je lekkere haringbroodjes eten en is er op ander recreatief gebied ook veel te doen.

Strand Warnemünde, Mecklenburg-Voor-Pommeren

Deze wijk van de Hanzestad Rostock is met de breedste zandstranden van de Duitse Oostzeekust vooral bij gezinnen met kinderen heel populair. Omdat de zee heel langzaam afloopt kunnen ook de kleintjes probleemloos in het ondiepe water spetteren.

Het strand bij Warnemünde in Mecklenburg-Vorpommern met vuurtoren

Foto: Philipp Deus

Ook watersporters kunnen hier bij voldoende wind hun hart ophalen, want het strand biedt perfecte condities voor wind- en kitesurfen. Omdat hier één van de Duitse aanloophavens voor cruiseschepen is, kun je vanaf het strand het binnen- en uitlopen van de gigantische schepen goed bekijken.

Trassenheider Strand, Trassenheide, Mecklenburg-Voor-Pommeren

De Oostzeebadplaats op het eiland Usedom behoort tot de plaats Trassenheide, één van de Duitse badplaatsen met de meeste zonuren.

Voeten in het zand op het strand bij de zee

Foto: Sindy Sussengut

Strandkorven zijn wel heel verlokkelijk om lekker in weg te duiken, maar een wandeling langs het strand of door het kustbos naar een het volgende dorp is natuurlijk ook heerlijk. Ook hier is het water ondiep en helder en het zand wit en fijn.