TOP
Augustusplatz in Leipzig met het Opernhaus: Hier worden in 2022 alle opera’s van Wagner in drie weken opgevoerd. Een mooi staaltje muziek. ©Tom Schulze

Leipzig: de muziek geeft de toon aan

De fascinerende kracht van muziek is in Leipzig overal merkbaar – in straten en op pleinen, in kerken en concertzalen en op de vele authentieke plekken waar beroemde musici hebben gewerkt. Er bestaat hier een lange traditie: in de afgelopen eeuwen leefden en werkten meer dan 500 componisten in Leipzig, waaronder de groten uit de muziekgeschiedenis: Bach, Mendelssohn, Wagner, Clara en Robert Schumann, Grieg, Lortzing en Mahler.

Tot het muzikale erfgoed behoren ook het Gewandhausorchester, het MDR Sinfonieorchester, dat vanaf het seizoen 2020/2021 onder leiding staat van Dennis Russell Davies, en het wereldberoemde Thomanerchor. En niet te vergeten de Oper, die het vanouds als haar plicht beschouwt om de Wagner-erfenis in stand te houden en tot de oudste muziektheaters van Europa wordt gerekend. In deze ‘muziekhoofdstad’ treden prominente ensembles en solisten op voor een enthousiast publiek – bij concerten, ballet, de Orgelsommer en muziekfestivals.

Bach, Mahler, Mendelssohn, Wagner – Leipzig biedt eersteklas muziekfestivals

Leipzig heeft niet alleen een lange muziekhistorie, hier wordt ook de traditie gekoesterd. De stad eert ieder jaar ‘haar’ musici met uitstekende festivals die enthousiaste bezoekers uit heel de wereld aantrekken. De concertkalender is tot 2022 al behoorlijk vol en zorgt ervoor dat Leipzig wederom een mekka voor fans van klassieke muziek zal zijn. Bach, Mahler, Mendelssohn en Wagner nemen bij de festivals een centrale plaats in.

In de muziekstad Leipzig zijn het Gewandhaus en de Oper centraal gelegen. Foto: Punctum/Peter Franke

2021: Mahler-festival, Bachfest en Mendelssohn-Festtage

Van 13 tot 24 mei 2021 staat het Gewandhaus geheel in het teken van de componist en dirigent Gustav Mahler en eert hem – na 2011 voor de tweede keer – met een eigen festival. Mahler werkte van 1886 tot 1888 als tweede kapelmeester aan de Leipziger Oper, het begin van een grote carrière. In Leipzig ontwikkelde Mahler zich zoals we hem tegenwoordig kennen: een componist van fascinerende symfonieën. Omdat Mahler in de twee jaar dat hij in Leipzig leefde het Gewandhaus-orkest bijna dagelijks dirigeerde, zullen stad en orkest een authentieke omlijsting voor het festival vormen. Het was ook in die periode dat hij zijn eerste symfonie componeerde.

Tijdens het Mahler-festival 2021 zal met een uniek programma het artistieke werk van de kunstenaar worden geëerd. Tien orkesten van wereldformaat – naast het Gewandhausorchester bijvoorbeeld ook het London Symphony Orchestra, het Koninklijk Concertgebouworkest en de Wiener, Berliner en Münchener Philharmoniker – interpreteren niet alleen alle symfonieën, maar spelen ook liedercycli en kamermuziek uit die tijd. Al lang van tevoren bestaat er grote belangstelling voor de concerten. Voor enkele reeds uitverkochte optredens biedt Leipzig Tourismus und Marketing in combinatie met een hotelreservering exclusief tickets aan: www.leipzig.travel/mahler21

Andris Nelson en het Gewandhausorchester zullen tijdens het Leipziger Mahler-Festival 2021 de 2e Symfonie (‘Auferstehungssinfonie’) en de 8e Symfonie (‘Sinfonie der Tausend’) ten gehore brengen. Foto: Jens Gerber

Jaarlijks huldigt Leipzig zijn beroemde Thomascantor Johann Sebastian Bach met een feest. Het Bachfest Leipzig (11 tot 20 juni 2021) draagt het motto ‘Erlösung’ (Verlossing). Zwaartepunt is een grootse cylcus die composities van Bach met betrekking tot het leven en werk van Jezus Christus tot één geheel samenvoegt, zodat een soort ‘Messias’ van Bach ontstaat. Het Weihnachtsoratorium, de Passionen, de Oster-Kantaten, de grote Messe in h-mol die in het Credo het hele leven van Jezus presenteert en meerdere cantates zijn de wezenlijke onderdelen waaruit het muzikale beeld van Jezus ontstaat.

Prachtige sfeer bij het Bachfest Leipzig. Foto: Gert Mothes

Het leven en de werken van Felix Mendelssohn Bartholdy worden ieder jaar in de periode rondom zijn sterfdag op 4 november gevierd met concerten. Vanaf 2021 zullen de Mendelssohn-Festtage (31 oktober tot 7 november 2021) met een veelzijdig programma plaatsvinden in een samenwerkingsverband van het Gewandhaus zu Leipzig en het Mendelssohn-Haus. Op die manier is het mogelijk dat bezoekers concerten kunnen bijwonen van het Gewandhausorchester onder leiding van kapelmeester Andris Nelson en luisteren naar koor- en kamermuziek uit de romantiek, uitgevoerd door prominente kunstenaars en ensembles.

Mendelssohn-Haus/Kijkje in de werkkamer van Felix Mendelssohn Bartholdy. Foto: Andreas Schmidt

2022: Alle opera’s van Wagner in drie weken

Met WAGNER 22 plant Leipzig een unieke gebeurtenis: tot 2022 zal de Oper Leipzig het complete werk van Richard Wagner in haar repertoire opnemen en in een drie weken durend festival (van 20 juni tot 14 juli 2022) in Wagners geboortestad uitvoeren. Gespeeld wordt in volgorde van ontstaan van de opera’s. Alleen de vier delen van de ‘Ring der Nibelungen’ zijn als aparte cyclus in het programma opgenomen.

Indrukwekkende enscenering in de Oper Leipzig: Wagners ‘Fliegender Holländer’. Foto: Tom Schulze

Info

Voor alle festivals zijn er passende arrangementen inclusief concertkaarten beschikbaar.

www.leipzig.travel/cityofmusic

www.leipzig.travel/traveloffers 

Informatie over het festivalprogramma is te vinden op www.bachfestleipzig.de, www.mahlerfestival.de en www.wagner22.de.