De krokussen van Husum: een paars bloementapijt
Als de krokussen van Husum in de lente bloeien, ontstaat bij de kustplaats een paars bloementapijt. Inmiddels komen er bezoekers uit de hele wereld op af.
Net waaide er nog een gure, onaangename wind langs de Noordzeekust bij de baai van Husum. De wind neemt in zijn bagage ook graag wolken mee, die zich op winterse wijze ontladen. Het is haast niet voor te stellen dat de lente al bijna voor de deur staat. En de lente, let wel, is in Husum iets heel bijzonders.
In het Noordzeestadje Husum betekent lente de aanblik van een paars bloementapijt in het park rondom het kasteel. Miljoenen krokussen steken daar namelijk hun kopjes boven de grond en dit schouwspel is vergelijkbaar met de kersenbloesem in steden zoals Düsseldorf of Bonn. Het is zo’n indrukwekkende kleurenpracht, dat bezoekers uit alle hoeken van het land afreizen om dit spektakel met eigen ogen te aanschouwen. Het is de kunst om precies het juiste moment te kiezen, zodat de schitterende kleur paars op zijn best is.
De regerend bloemenkoningin van Husum
Als je regerend bloemenkoningin Julia Schmunzeln vraagt naar het beste moment moet ze glimlachen: ‘Ik heb me laten vertellen dat mensen al in februari de VVV van Husum bellen om te vragen hoe het met de krokussen zit.’ De bloei valt eigenlijk in maart en april te verwachten, maar de natuur houdt zich niet altijd aan onze kalender. Vooral nu, in een tijd van klimaatverandering. Daarom installeert Husum vaak in de bloeiperiode een webcam in het kasteelpark. Zo kunnen geïnteresseerden van over de hele wereld zien of de krokussen al bloeien.
Maar Husum heeft meer dan alleen mooie bloemen. Breng na een wandeling door het lenteachtige park ook zeker een bezoek aan het kasteel van Husum. Dit is het enige kasteel aan de Noordzeekust van Sleeswijk-Holstein en vroeger lag het buiten de stadsgrenzen. Vandaag de dag is het maar een stukje lopen vanaf de markt. In de 17e eeuw werd het kasteel weduwengoed en uit die periode stammen de weelderig versierde haarden, prachtige meubels en vele schilderijen die nog in de vertrekken te zien zijn.
De krokussen van Husum: Geplant door monniken
Ook een leuk weetje: er hangen twee legendes rondom de oorsprong van de krokussen van Husum. Zo zouden ze in de 15e eeuw zijn geplant door monniken, die uit de krokussen saffraan probeerden te winnen voor het verven van gewaden. Destijds stond er op de plek van het huidige kasteel van Husum namelijk nog een klooster met een schitterende kloostertuin.
Volgens een andere legende was saffraan als felbegeerde handelswaar de reden van het aanplanten van de krokussen. In dit geval was het hertogin Marie Elisabeth die dol was op zoetwaren en de saffraan wilde gebruiken voor het bakken van allerlei zoet gebak. In beide gevallen was dit echter ijdele hoop, want uit de krokussen in Husum kan geen saffraan worden gewonnen. Het is simpelweg niet de goede soort.
Hoe het natuurverschijnsel ook zijn weg vond naar de Noordzeekust bij Sleeswijk-Holstein, Husum kleurt elk jaar in ieder geval stralend paars. En saffraan, dat koop je inmiddels gewoon in de supermarkt.
Meer informatie over de krokussen van Husum
Kijk op de website van het stadje Husum.