TOP
Foto: Ralf Johnen
De haven van Neuharlingersiel in de avondzon

Wellness aan de Duitse Noordzeekust

Grijs, bewolkt en donker. Zo zijn de maanden van november tot februari het best te omschrijven. Aan de Oost-Friese kust is dit geen reden voor een slecht humeur. Dankzij de faciliteiten voor wellness kunnen bezoekers zich aan de Duitse Noordzeekust ook in de wintermaanden prima vermaken.

Thalasso behandeling aan de Duitse Noordzeekust

Foto: Ralf Johnen

Tekst en foto’s: Ralf Johnen

We staan op de dijk bij Neuharlingersiel en kijken naar het noorden. Dus in de richting waar Spiekeroog ergens te zien zou moeten zijn. Maar het eiland verbergt zich in de mist. Niks bijzonders voor november. Het is windstil aan de Oost-Friese kust en dat komt niet vaak voor. De zee is rimpelloos en grijs en lijkt naadloos over te gaan in de lucht.

Bootjes in de haven aan de Duitse Noordzeekust

Foto: Ralf Johnen

Er gebeurt verder weinig op deze donderdagmiddag. Een jonge meeuw op de dijk hoopt vergeefs op wat verdwaald voedsel, zodat hij niet zelf op jacht hoeft te gaan. Het is immers vloed en er is weinig te zien van het overvloedige aanbod van de Waddenzee. Pas als we na drie kwartier terugkomen van onze wandeling is er enige reuring. Dat komt door de Polaris, een van de acht viskotters die hier hun thuishaven hebben. Na een dag op volle zee neemt de NEU230, met zijn netten nog uit, koers naar zijn ankerplaats.

De veerboot naar Spiekeroog in de haven van Neuharlingersiel

Foto: Ralf Johnen

Wellness aan de Duitse Noordzeekust: Ouderwets geruststellend

Er zit iets ouderwets geruststellends aan het feit dat het routinematig binnenvaren van een boot het hoogtepunt van de dag is. Alsof de tijd heeft stilgestaan en de apparaten die dag in dag uit onze aandacht opeisen er nog niet zijn. In plaats van op het beeldscherm van onze telefoon te staren, nemen we vlak voor het donker wordt deel aan een lokale gymnastiektraditie. De warming-up doet iets denken aan de turnlessen van vroeger.

De dijk van Neuharlingersiel in de avondzon

Foto: Ralf Johnen

Na afloop strekken we ongeveer tien minuten lang onze ledematen, maken onze spieren los en dan ervaren we iets heel bijzonders. Op het laatste moment besluiten we om niet al onze kleren uit te doen en helemaal kopje onder te gaan, maar we rollen alleen onze broek op en gaan tot onze knieën het water in. Maar ook dat brengt de bloedsomloop op gang.

Thee in de havenkroeg

We besluiten na het koude voetbad om onszelf nog dieper in de lokale folklore onder te dompelen. We gaan naar Dattein, een kroeg waar het zeemansleven op een sympathieke manier wordt gecultiveerd. Dattein zit meteen in de haven, in een huis van meer dan driehonderd jaar oud dat is voorzien van een ‘zwemdak’. Concreet betekent dit dat bewoners en gasten bij een stormvloed erop kunnen klimmen om zich in veiligheid te brengen.

Broodje garnalen in de kroeg Dattein in Neuharlingersiel

Foto: Ralf Johnen

Ook in het laagseizoen zijn de tafels in Dattein goed bezet. Sommige gasten drinken donker bier, maar wij kiezen voor de nationale drank van Oost-Friesland: een pot thee. Gemiddeld drinkt een inwoner van Oost-Friesland 300 liter thee per jaar. Dat is meer dan de Chinezen, Japanners of Britten. Een verrassend wereldrecord, dat past bij de rust en kalmte van de omgeving. Erbij eten we Noordzeegarnalen met roggebrood. Een traditioneel streekgerecht dat door een afnemende garnalenstand steeds meer in gevaar komt.

Wellness aan de Duitse Noordzeekust: uitnodigende stilte

Het is nog vroeg in de avond als we als afsluiting van de dag nog een keer een rondje door de haven lopen. Maar we zullen snel gaan slapen. De stilte in Neuharlingersiel is erg uitnodigend, alsof hij samen met de mist een loden deken vormt, waardoor het lichaam gewoon moet rusten.

Het zwembad van het Badewerk in Neuharlingersiel is ideaal voor Wellness aan de Duitse Noordzeekust

Foto: Ralf Johnen

Na een lange nacht met diepe slaap, maken we ons op voor next-level ontspanning. Hiervoor gaan we naar het saunacomplex Badewerk achter de dijk, dat al van ver te zien is. Naast het idyllische havenbekken en de Waddenzee is dit de belangrijkste trekpleister van het kleine, ongeveer duizend inwoners tellende kustplaatsje.

Thalasso behandeling in het Badewerk in Neuharlingersiel

Foto: Ralf Johnen

De thalassotherapie is de specialiteit van dit wellnesscentrum. Zoals de oud-Griekse naam al aangeeft, gaat het hierbij om de heilzame werking van de zee of, zoals in dit geval, van de Waddenzee. We hebben voor de hele dag geboekt en kunnen onder meer gebruikmaken van een zeezwembad en een uitgebreid saunacomplex. En dit voor maar 25 euro. Daardoor hebben we ook nog geld over voor een massage.

Gewichtsloosheid in het modderbad

We hebben zelfs gekozen voor een dubbele behandeling. Hiervoor gaan we het medicinale gedeelte van het complex in, waar een kuip met slib uit de Waddenzee op ons wacht. We dompelen ons zo’n 20 minuten onder in de warme melasse, waardoor we optimaal ontspannen en gewichtsloos worden. Na een korte pauze in de ontspanningsruimte volgt het tweede gedeelte van de behandeling. Deze keer gaan we liggen op een massagetafel, waar twee sterke Oost-Friezen onze gespannen rugspieren onder handen nemen.

Sauna voor Wellness aan de Duitse Noordzeekust

Foto: Ralf Johnen

Daarna gaan we terug naar het saunagedeelte. De ene keer zweten we in de sauna, de andere keer gaan we naar de koelte van buiten. Zo nu en dan doen we een dutje in de ontspanningsruimte of we trekken een paar baantjes in het zeezwembad. Voor we het doorhebben wordt het buiten alweer donker. Zonder mobiele telefoon vliegt de dag voorbij.

Een krachtig ‘moin’

Rust is hier aan de Noordzeekust het sleutelwoord. Niet voor niks groeten de bewoners elkaar de hele dag met een krachtig ‘moin’, het tijdstip speelt geen rol. Als we ’s avonds het restaurant in Janssens Hotel binnengaan zijn we er al aan gewend. We bestellen ‘schol op zijn Finkenwerders’ met spek, gebakken aardappels en een knapperige salade. Een heerlijke specialiteit uit het hoge noorden.

Rood vissersboot in de haven van Neuharlingersiel

Foto: Ralf Johnen

De volgende ochtend gaan we mee op excursie naar de Waddenzee. Rond 10 uur heeft het water zich ver teruggetrokken. Je zou de acht kilometer naar Spiekeroog nu kunnen lopen, ware het niet dat er altijd water staat in de speciaal afgegraven vaargeul. In theorie kun je alleen wadlopen naar het buureiland Langeoog – voor sportieve mensen, onder begeleiding van een ervaren gids.

Wadloper Bernd Koopmans in Neuharlingersiel tijdens een tour

Foto: Ralf Johnen

Wadlopen als mooie afsluiter

Met onze gids bioloog Bernd Koopmann wandelen we twee uur voor de kust. Hij is hier geboren en getogen en brengt al van jongs af aan veel tijd door op het wad. Hij vertelt: ‘Wie hier woont moet dom zijn of heel goed aangepast. En wie dom is, wordt niet erg oud.’ Hiermee wil hij aangeven hoe ongelooflijk divers de flora en fauna van deze bijzondere omgeving is.’ Toch zien wij alleen wat schelpen. ‘Hier vind je meer dan een vierde van alle diersoorten en een vijfde van alle planten’, aldus Koopmann. Hij was dan ook blij toen de Waddenzee in 2009 werd uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. De bioloog laat ons in rap tempo kennismaken maken met zeepieren, schelpen en verschillende soorten algen.

Wadloper Bernd Koopmans in Neuharlingersiel

Foto: Ralf Johnen

Aan het einde van de excursie zijn de eerste gaten in de lucht te zien. Aan de horizon worden nu ook de contouren van Spiekeroog zichtbaar. En als we het kleine havenbekken naderen, komt de zon inderdaad voor het eerst tevoorschijn. Ze werpt een zacht licht op de vissersboten en de huizen daarachter. Veel mooier wordt het niet. Het is dan ook maar goed dat we nog een dagje hier hebben. Zonder verplichtingen.

Informatie over de thalassotherapie in Neuharlingersiel

Overnachten

Thalasso-Partner-Hotel Janssen Een mooi middenklassehotel met een goed restaurant. Bij Hafen West 7, 26427 Neuharlingersiel, Tel. 04974 91950.

Thalasso-Partner-Hotel Rodenbäck Eenvoudig en gezellig. Vooral de kamers met een schuin aflopend plafond en uitzicht op de haven zijn de moeite waard. Bij Hafen Ost 2, 26427 Neuharlingersiel, Tel. 04974 225.

Een meeuw op een paal an de haven van Neuharlingersiel

Foto: Ralf Johnen

Eten en drinken

Havenkroeg Dattein Bij Hafen W 13, 26427 Neuharlingersiel, Tel. 0 49 74 / 91 24 44.

Sielhof Restaurant Luxe streekgerechten. Bürgermeister-Dirksen-Platz 8, 26427 Neuharlingersiel, Tel. 04974 914 80 90.

De oude school van Neuharlingersiel

Foto: Ralf Johnen

Wellness aan de Duitse Noordzeekust

Thalassocentrum Badewerk Edo-Edzards-Straße 1, 26427 Neuharlingersiel, Tel. 04974 188 0, dagelijks 8–21, op zondag tot 18 uur. Toegang € 25,- Natuurlijk slibbad € 39,- (15 minuten), rugmassage € 31 (25 minuten) Badewerk heeft ook arrangementen met verblijf en maaltijden.

Wadlopen via de toeristeninformatie Neuharlingersiel

Algemene informatie via de website van Neuharlingersiel. Meer informatie over toerisme in Nedersaksen vind je op de website van de deelstaat.