TOP
Foto: Markus Thiemann
Het oude scheepvaartstadje Lauenburg aan de Elbe met avondstemming

Het hertogdom Lauenburg in Sleeswijk-Holstein

Zin in landelijke charme, dromerige dorpjes, meren en bossen? En dat op slechts op een klein stukje rijden van Hamburg? Het hertogdom Lauenburg in de noordelijkste deelstaat Sleeswijk-Holstein is nog een echte geheimtip en niet alleen voor natuurliefhebbers. We zijn er maar vast een kijkje gaan nemen.

Avondstemming aan de Schaalsee bij Lauenburg in Sleeswijk-Holstein

Foto: Alex K. Media

Stadsgeschiedenis

De steden van het hertogdom Lauenburg hebben een lange geschiedenis. Zo kun je in de eilandstad Ratzeburg de sporen volgen van Hendrik de Leeuw, die ooit de Ratzeburger dom liet bouwen. In Mölln vind je in alle hoeken van de stad herinneringen aan Tijl Uilenspiegel. De bekende nar zou hier namelijk gestorven en begraven zijn. In de kleurrijke vakwerkstad Lauenburg is de scheepvaart op de Elbe al een eeuwenlange traditie. Daarover informeert het Elbschifffahrtsmuseun en wie wist dat Alfred Nobel in het hertogdom het dynamiet heeft uitgevonden? Dat is toch een echte knaller!

Bosimpressie in Sleeswijk-Holstein

Foto: Thomas Ebelt

Boswandeling in het hertogdom Lauenburg

Direct voor de poorten van Hamburg ligt het grootste aaneengesloten bosgebied van Sleeswijk-Holstein: Het Sachsenwald. Ooit was het een geschenk van Keizer Wilhelm I aan Otto von Bismarck, de laatste hertog van Lauenburg. Rondom Aumühle en Friedrichsruh liggen mooie meertjes en ook een prachtige vlindertuin. Wie na een wandeling in het bos hongerig terugkomt, kan in Waldesruh am See de regionale keuken uitproberen. En sprankelende mineraalwater uit de Bismarckbron moet je in dit deel van Duitsland ook absoluut een keertje proeven.

Luchtopname van Ratzeburg in Sleeswijk-Holstein met meer, kerk en haven

Foto: Jens Butz

Aspergetijd

Als oudste en grootste aspergeteeltgebied van Sleeswijk-Holstein staat het hertogdom Lauenburg meestal tussen midden en eind april op de wenslijst voor uitstapjes van menig stedeling. Dan geeft de aspergehertogin het startschot voor het kostelijke seizoen. De rit ernaartoe leid je door dromerige dorpjes, schaduwrijke lanen en voorbij aan statige herenhuizen die een stempel drukken op het beeld van de regio. Boerderijcafés langs de kant van de weg verwennen bezoekers met de geweldigste zelfgebakken taarten. Hier moet je persé je winkelmandje volladen met asperges, aardbeien, frambozen en alles wat verder vers van het veld komt.

Een Ville met de Domsee in Ratzeburg in Sleeswijk-Holstein

Foto: Markus Thiemann

Vogelshow

Het natuurpark Lauenburgische Seen met de Ratzeburger See en de Schaalsee is het prachtige middelpunt van de regio  en ook het oudste natuurpark van Sleeswijk-Holstein. De meren en hun omringende bossen zijn niet alleen voor zeeadelaars een voortreffelijke leefgebied, maar ook ijsvogels en kraanvogels voelen zich in het natuurpark thuis. Ogen open dus voor deze bonte volgelshow!

Fietser op de ode zoutroute bij Lauenburg

Foto: Markus Thiemann

Gezouten geschiedenis

Dwars door het hertogdom Lauenburg lopen de sporen van de middeleeuwse zouthandel. Vanaf de saline in Lüneburg tot aan de haven in Lübeck liep ooit de Alte Salzstraße (oude zoutroute). Tegenwoordig rijden fietsers over de gelijknamige langeafstandsfietsroute naar Travemünde. Tussen Lauenburg en Lübecke rijden de fietsers comfortabel langs het Elbe-Lübeck-kanaal. Als deze tocht nog niet genoeg is, is een aansluiting met de Elberadweg een prima mogelijkheid om nog verder te fietsen.

Een meertje met booten in natuurpark Lauenburg in Sleeswijk-Holstein

Foto: Alex K. Media

Informatie over het hertogdom Lauenburg in Sleeswijk-Holstein

Kijk op de website van het hertogdom Lauenburg