TOP
Foto: Lars Gerhardts
Hannover heeft een van de mooiste kerstmarkten in Duitsland

Kerstmarkten in Duitsland: ze zijn er in 2021 weer!

We weten allemaal waarom, maar in 2020 is geen enkele Duitse kerstmarkt doorgegaan. Gelukkig gaan in de winter van 2021 de meeste van de ongeveer 2.500 markten weer open en dit geldt voor bijna heel Duitsland. Houd er wel rekening mee dat er nog verschillende corona-regels kunnen gelden, die het bezoek niet alleen prettiger maar ook veilig moeten maken.

Tekst: Ralf Johnen

De toegangsregels voor de kerstmarkten kunnen nogal verschillen. Veel kerstmarkten zijn voor iedereen vrij toegankelijk, andere volgen echter de zogenaamde 3G- of 2G-regel. Dat wil zeggen: bezoekers moeten kunnen aantonen dat ze gevaccineerd of hersteld zijn van corona. Bij de 3G-regel mag ook een negatieve test worden getoond. Wil je geen risico lopen, kijk dan voor je afreist op de websites naar de voorwaarden die ter plaatse gelden.

Lebkuchen vind je ondermeer op de kerstmarkt in Neurenberg

Foto: Jens Wegener

Veel traditie op de kerstmarkt van Neurenberg

Een van de oudste en tegelijkertijd bekendste kerstmarkten is die van het Beierse Neurenberg. De Christkindlesmarkt is geopend tussen 16 november en 24 december. In de kraampjes van het ‘stadje van hout en stof’ vinden bezoekers handgemaakte kerstversieringen en heerlijke lekkernijen zoals lebkuchen (een soort peperkoek) en speculaas. Andere attracties zijn de zogenaamde Tweelingstedenmarkt en een lichtjesparade voor de kinderen.

Kerstmarkt met gezicht op de Frauenkirche in Dresden

Foto: Jörg Schöner/Dresden Marketing

Niet minder beroemd is de Striezelmarkt in Dresden, die je van 22 november tot 24 december kunt bezoeken. Deze kerstmarkt bestaat al sinds 1474 en is hiermee de oudste van het land. Het woord Striezelmarkt komt van strüzel of stroczel, zoals de Christstollen ooit heetten. Deze lekkernij mag je niet missen als je naar de Saksische hoofdstad reist.

Kunst en ambacht op de kerstmarkt van Lübeck

Vanaf 22 november trekken verschillende kerstmarkten bezoekers naar Lübeck, ook bekend als de ultieme kerststad van het noorden.

Lichtjes op de kerstmarkt van Lübeck

Foto: Mapics, Adobe Stock

In deze Hanzestad in Sleeswijk-Holstein vind je een aantal kunst- en ambachtsmarkten. Ook kom je er een maritieme en een historische kerstmarkt tegen. Verder naar het oosten kunnen gasten in de Hanzestad Rostock aan de Oostzee van 22 november t/m 22 december langs feestelijk verlichte kraampjes slenteren. Tenslotte zal de kerstmarkt van Erfurt van 23 november t/m 22 december weer voor een sfeervolle ambiance zorgen in de hoofdstad van Thüringen.

Berlijn heeft diverse kerstmarkten, hier een luchtopname van de editie op de Gendarmenmarkt

Foto: DZT/Getty Images

Nog veel meer Duitse steden zijn in de aanloop naar Kerstmis een bezoek waard. Berlijn begint op 18 november met meer dan 50 verschillende adventsmarkten. Zoals je van de creatieve hoofdstad mag verwachten, zijn sommige klassiek en andere hip. Enkele vinden binnen plaats, maar de meeste zijn nog steeds buiten. Wil je liever naar Hamburg? Dan kom je bij de Alster verschillende adventsmarkten tegen. De grootste en bekendste in de Noord-Duitse metropool is de Rathausmarkt (25 november t/m 23 december).

Klein maar met een grootse uitstraling

Naast de grote markten zijn er ook kleinere edities van kerstmarkten die niettemin een bijzondere uitstraling hebben. In Bremen bijvoorbeeld kunnen bezoekers tijdens de Schlachte-Zauber (25 november t/m 23 december) genieten van de middeleeuwse sfeer aan de waterkant en de sfeervolle verlichting rond het historische stadhuis.

Bremen heeft een van de meest historische kerstmarkten in Duitsland

Foto: Jonas Ginter

Op de Spreewaldweihnacht in Brandenburg kun je uitstapjes naar twee kerstmarkten zelfs combineren met een boottocht. De Spreewaldweihnacht vindt plaats op 27 en 28 november en van 2 t/m 5 december.

Kerstmarkt in Quedlinburg in de Harz

Foto: Nico Reischke/Quedlinburg Tourismus

Andere hoogtepunten onder de kerstmarkten in Duitsland 2021 zijn de Ravennakloof in het Zwarte Woud en de markt in het schilderachtige vakwerkstadje Quedlinburg in de Harz. Naast de kerstmarkt biedt deze stad in Saksen-Anhalt ook een bijzondere Duitse adventskalender, die naar men zegt de grootste levende adventskalender van Duitsland is. Elke dag gaat hier een deur van een historisch vakwerkhuis rond de Schlossberg open, waarachter je een kerstverrassing kunt ontdekken.

Bezoek de kerstmarkten in Duitsland vanuit Nederland

Nederlanders die na een jaar pauze weer een bezoek willen brengen aan de beroemde Duitse kerstmarkten hebben verschillende mogelijkheden.

Frankfurt am Main heeft een van de gezelligste kerstmarkten in Duitsland

Foto: DZT/Getty Images

Met de ICE-trein kun je onder meer de kerstmarkten van Düsseldorf, Keulen of Frankfurt gemakkelijk bezoeken. Vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem is dat zelfs zonder overstappen mogelijk. De kerstmarkten in Münster (Noordrijn-Westfalen, 22 november t/m 23 december) en Hannover liggen eveneens op respectievelijk slechts twee en drieënhalf uur rijden van Utrecht.

Meer informatie over de kerstmarkten in Duitsland 2021

Kijk op de website van Germany Travel.