TOP
Foto: ddpix/Marcel Quietzsch
Dresden Zwinger tentoonstelling Jan Vermeer

Grote Vermeer-tentoonstelling in Dresden en andere evenementen

Ondanks de corona-crisis gaan ook in Duitsland langzaam aan weer evenementen door. Duitsland Magazine neemt dit als aanleiding, de leukste festivals, concerten en andere evenementen te presenteren. Vanzelfsprekend informeer je van tevoren of het allemaal inderdaad als gepland doorgaat.

Grote Vermeer-tentoonstelling in Dresden

Op 10 september 2021 gaan in Dresden de deuren open voor een grote toonstelling over Johannes Vermeer. In het middelpunt staat het beroemde Vermeer-meisje, dat sinds jaar en dag op posters, kaarten en verpakkingen te zien is. Volgens de Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD) kunnen deze echter naar de prullenbak, want onderzoek heeft er duidelijkheid over gegeven, dat het beeld niet klopt.

Jan Vermeer, meisje met brief bij open venster in Dresden

Foto: Wolfgang Kreische

Tijdens de restauratie van het schilderij “Het Meisje met brief bij open venster” (eigendom van SKD) hebben experts ontdekt, dat gedeeltes van het werk door een achteraf toegevoegde laag verf was overdekt. Het originele beeld is nu door experts van het SKD blootgelegd en het schilderij is sinds eeuwen weer te bewonderen zoals Vermeer het ooit heeft bedoeld: Als ‘Meisje met erotische liefdesbrief bij open venster’.

Affiche voor de grote vermeer-tentoonstelling Dresden

De collectie van de SKD is voor de tentoonstelling aangevuld met werken uit de gehele wereld. De expo blijft open tot 2 januari 2022 en toont naast tien Vermeers ook diverse werken van Hollandse meesters die door hem werden geïnspireerd. De aanwezigheid van bondskanselier Angela Merkel en premier Marc Rutte tijdens de opening geeft aan, hoe belangrijk de grote Vermeer-tentoonstelling in Dresden wordt geacht.

“Johannes Vermeer – Er bij stilstaan”, tot en met 2 januari 2022, Zwinger, Sophienstraße, Dresden, di tot zo 10 tot 18 uur, vr tot 20 uur, 12/9 €.

Sailing-Cup in Wilhelmhaven

Mis je de drie- en viermasters? Ga dan naar de Duitse havenstad Wilhelmshaven, waar je tussen 24 en 26 september naar zeilboten kunt kijken. Hoogtepunt is de regatta van traditionele boten, die op zaterdag 25 september plaatsvindt. Als je niet het geluk hebt persoonlijk mee aan bord te gaan, kun je op alle drie dagen aan een veelzijdig entertainment-programma deelnemen.

Sailing Cup Wilhelmshaven 24 tot en met 26 september

Berlin Food Week

Zin in uitstekend eten in een van de meest opwindende steden van Europa? Ga dan naar de Berlin Food Week, die de Duitse hoofdstad van 20 tot en met 26 september in een paradijs voor foodies laat veranderen. Dit jaar staat de vraag centraal, hoe je op een culinair uitstekend niveau kunt koken en daarbij op duurzaamheid let.

Foto: ett la benn

Antwoorden kun je verwachten in de veganistische en vegetarische Restaurants, de biologische cafés of in de zero waste restaurants van de stad. Tot de hoogtepunten behoort verder een evenement dat de naam House of Food heeft. In het hippe Bikini Hotel presenteren 30 start-ups op 24 en 25 september hun innovaties. Het volledige programma kun je op de website bekijken.

Berlin Food Week, 20 tot en met 26 september

Reeperbahn-Festival in Hamburg

Ook Hamburg begint weer met leuke evenementen. Wat te denken van het legendarische Reeperbahn Festival, dat op 22 september in de op een na grootste Duitse stad van start gaat. Live concerten, discussies en presentaties op zo’n 35 podia garanderen en schitterend programma.

Standbeelden van de Beatles of terwijl de Fab Four op de Reeperbahn in Hamburg

Foto: Pictor Picture Company/Shutterstock

Je kunt er ondermeer de australische Songwriter RY X, rapper Mavi Phoenix (AT), en de Nederlandse indie-band Weval II bewonderen. Het volledige programma vind je op de website. Ook goed om te weten: de fantastische Elbphilharmonie staat ook weer open voor concerten.

Meer informatie over de grote Vermeer-tentoonstelling in Dresden

Aanvullende informatie over de grote Vermeer-tentoonstelling in Dresden en de stad vind je ondermeer op deze website.