TOP
Stadgids Richard Selke laat op de plattegrond zien waar kelders en rotsgangen zijn in Neurenberg

De rotskelders van Neurenberg

Onder Neurenberg breidt  zich een enorm labyrint aan rotskelders uit, dat ooit diende om bier koel te houden.

Neurenberg is een moderne stad met een opmerkelijke historische kern en levendige tradities. Kaiserburg, Christkindlmarkt of Handwerkerhof zijn bekende attracties voor een bezoek. Gegrilde worstjes en Lebkuchen, een soort peperkoek zijn nog andere argumenten. Maar ook een duister hoofdstuk van de Duitse geschiedenis wordt in het documentatiecentrum Reichsparteitaggelände op een verantwoorde manier behandeld.

Het handwerkershofje is gewijd aan de ambachten van verleden tijden

Een minder bekende attractie is ver onder het oppervlak verborgen: de rotskelders van Neurenberg. Het is een netwerk van keldergangen dat zich uitstrekt over een oppervlakte van circa 25.000 vierkante meter. De gangen bevinden zich voornamelijk onder het noordelijke deel van de oude stad. De faciliteiten werden voor het eerst in 1380 vermeld in documenten toen ze met een heel specifiek doel werden aangelegd: de opslag van bier.

Zwangere vrouwen moeten bier drinken

Elke inwoner van Neurenberg die zich in de 14e eeuw aan de kunst van het bierbrouwen had gewijd, was wettelijk verplicht om zo’n kelder te bouwen. De reden was de constante opslagtemperaturen van acht tot twaalf graden. Dat waren er nogal wat, want in de middeleeuwen waren er niet minder dan 42 brouwerijen in de stad.

De rotskelders in Neurenberg worden tegenwordig ook voor andere dingen gebruikt zoals diners

Stadsgids Richard Selke vermeldt terloops, dat officieel nog steeds een wet uit deze periode geldt die voorschrijft. Die houdt in, dat zwangere vrouwen minstens vier liter bier moeten consumeren – per dag. Kinderen moesten er binnen 24 uur minstens één liter van drinken.

Weinig alcohol in het bier uit de middeleeuwen

Het is handig om te weten dat de meeste Frankische bieren in de middeleeuwen minder dan twee procent alcohol bevatten. Vanwege de slechte kwaliteit van het drinkwater hebben veel mensen de drank als gezond beschouwd. In een anekdote wordt uitgelegd, waarom het bier nog steeds zo belangrijk is in de hele Frankische regio.

Tijdens de tweede wereldoorlog zochten de inwoners van Neurenberg in de rotskelders toevlucht

Iedereen die de rotsdoorgangen bezoekt, komt onvermijdelijk in aanraking met bier. De ingang van de tot 24 meter diepe onderaardse wereld ligt pal naast de stadsbrouwerij Altstadthof in Neurenberg. Hier produceert een traditioneel bedrijf het karakteristieke rode bier. De rondleiding duurt iets meer dan een uur. Onderweg vertellen de gidsen ook het een of ander over andere toepassingen, die de Neurenbergse ”Felsengänge” in de loop der jaren hebben vervuld.

Een schatkamer in de rotskelders van Neurenberg

Vlak bij het kasteel dienden de kelders bijvoorbeeld als kazematten. Later was er ook een watergalerij onder de oude stad. In de Tweede Wereldoorlog dienden de rotspassages als bescherming tegen bombardementen. Tot 40 000 mensen zouden zich tegelijkertijd in de catacomben hebben verschanst. Tegenwoordig weet men in Neurenberg dat de stad een van de meest verwoeste was. Dankzij de bierdorst van hun voorouders zijn er in de burgerbevolking echter aanzienlijk minder slachtoffers gevallen dan in vergelijkbare steden.

Stadtbrouwerij Altstadthof in Neurenberg heeft heerlijk roodbier op tap

Schatkamer in de rotskelders van Neurenberg

Delen van de ondergrondse gangen en kelders werden tijdens de oorlogsjaren ook gebruikt voor het opslaan van kunstwerken. Dit slaat een brug naar het heden, omdat er tegenwoordig culturele evenementen plaatsvinden in de zogenaamde 4e verdieping.

Vers getapt roodbier in Neurenberg

Na de doorbraak van de elektrische koelsystemen rond 1912 werd het ondergrondse labyrint trouwens niet meer gebruikt als bierkelder. Tegenwoordig keren sommige merken echter terug naar de traditie. Hieronder valt ook brouwerij Altstadthof, waar de tour eindigt in het proeflokaal. Het eigen rode bier is volgens de auteur een van de lekkerste gerstedranken van het land.

Informatie over de rotskelders van Neurenberg

Nürnberger Felsengänge

Bergstrasse 19, 90403 Neurenberg, (ontmoetingspunt en ingang aan het Albrecht Dürer-monument), tel. +49 911/244 98 59, www.historische-felsengaenge.de. Rondleidingen ma – vr 11.00-17.00 uur op elk heel uur (jan-maart alleen om 11 uur) en za, zo van 10.00 – 17.00 uur, kaartjes € 9 / 7.50 (reserveren aanbevolen).

Naast de normale rondleidingen zijn op bepaalde tijden ook dark tours mogelijk.

Hausbrauerei AltstadthofBergstrasse 19-21, 90403 Neurenberg, tel. +49 911/24 49 859, www.hausbrauerei-altstadthof.de, gastronomie dagelijks 11.00 – 22 uur, vr, za tot 01.00 uur

Toeristische informatie Neurenberg

Hauptmarkt 18, 90403 Neurenberg, tel. +49 911 23360, tourismus.nuernberg.de, zo – do 9.30 – 17.00 uur, vr, za 9.00 – 18.00 uur