TOP
Foto: Christian Bierwage/Stadtmarketing Braunschweig
Gebouwen en bomen op de Kohlmarkt in Braunschweig

Duitsland voor gezinnen: Vijf topattracties in Braunschweig

Duitse steden hebben gezinnen veel te bieden en dat gaat niet alleen op voor Keulen of Berlijn. Maak kennis met vijf topattracties in Braunschweig, de op een na grootste stad van Nedersaksen. De stad met de koning van de dieren in het wapenschild heeft een spannend vrijetijdsaanbod voor jong en oud.

Of het nu gaat om een doe-museum, avontuurlijke rondleiding, historische bezienswaardigheid of een wandeling door een uitgestrekt park bij de rivier de Oker: Braunschweig is een leuke bestemming voor gezinnen. Door het vrijetijdsaanbod is de grootste stad tussen Hannover en Berlijn heel prettig voor de herfst. Bijkomend voordeel is dat bijna alle attracties in de binnenstad te voet goed bereikbaar zijn.

Op naar de jungle de botanische tuin

Jungle is natuurlijk een tikje overdreven, maar waarschijnlijk kun je het aan de kinderen wel zo verkopen. De botanische tuin van de technische universiteit (opgericht in 1840) toont immers het zeldzame, enorme en geweldige groen. Tegelijkertijd is het ook een onderzoeksplek voor de eigen wetenschappers.

Grote waterlelie in de botanische tuin van Braunschweig

Foto: Myschka79/Shutterstock

En dit is erg spannend, want wanneer wandel je als gezin nou door een veldlaboratorium voor experimenteel plantenonderzoek? Je kunt ongeveer vierduizend deels zeldzame en bedreigde plantensoorten bewonderen. Een bijzonder hoogtepunt vind je in de nieuwe kas: de reuzenwaterlelie Victoria Cruziana. Deze tropische zeldzaamheid met zijn extreem grote, sterke bladeren bloeit elk jaar maar twee nachten in augustus.

Tekening van dinosauriers in Natuurhistorisch Museum in Braunschweig

Foto: Patagonia Hatching/Luis V. Rey

Reizen door de tijd in het Natuurhistorisch Museum

Een ideale tip voor regenachtig weer! Het Natuurhistorisch Museum – het oudste natuurkundige museum van Duitsland – neemt je mee op een tijdreis door de dieren- en plantenwereld. Vanaf eind september 2021 is de tijdelijke tentoonstelling ‘Die Welt der jungen Dinosaurier’ (de wereld van de jonge dinosauriër) te zien en deze geeft een bijzonder inzicht in de kraamkamer van de oerreuzen.

Dinosaurier met babys in het Naturhistorisch Museum van Braunschweig

Foto: Ziebart

Bezoekers aan het familiemuseum Landesmuseum Braunschweig in St. Ulrici-Brüdern maken een sprong terug in de tijd naar de middeleeuwen. Bij de interactieve tentoonstelling ‘Bruneswic anno 1221’ leer je meer over het leven, de ambachten en vrijetijdsbesteding in het Braunschweig van de 13e eeuw.

Ontspanning in het Westpark van Braunschweig

Met zijn 240 hectare is het Westpark meer een recreatiegebied dan een stadspark. Ontspannen kan hier ook op een actieve manier: van een skatebaan, voetbalveld, groot klimrek en voetbalkooitjes, tot een beachvolleybalveld, klimparcours en frisbeebaan. Kortom: veel sport voor alle leeftijden.

Bomen aan een meertje in Braunschweig, een van de vijf topattracties in Braunschweig voor gezinnen

Foto: Christian Bierwage/Stadtmarketing Braunschweig

Wie het minder sportief wil, kan op zoek naar de grote plastic sculpturen die verspreid over het park staan. Een kunstzinnige speurtocht als het ware. Als pauzeplek raden we de Kohlmarkt aan, het centrale marktplein, waar cafés en restaurants je uitnodigen om lekker neer te strijken.

Een van de vijf topattracties van Braunschweig: de Zoo

De door een familie gerunde dierentuin Arche Noach ligt op een paar kilometer van de binnenstad. Hier wonen Noord-Amerikaanse wasberen, kameroenschapen, Siberische tijgers, Chinese boomeekhoorns en nog driehonderd andere dieren van vijftig verschillende soorten.

Een giraf kuit boven een hek uit in de direntuin, een van de vijf topattracties in Braunschweig voor gezinnen

Foto: Alexander Ross/Unsplash

Wie zich liever verdiept in de inheemse natuur, gaat naar het natuurgebied Riddagshausen en observeert in het aangrenzende wildreservaat de damherten. Als je wilt kun je op eigen gelegenheid het gebied ontdekken aan de hand van het natuurbeleefpad of bewonder de inheemse vogels vanuit de uitzichttoren bij de Schapenbruchteich.

Een skater op een board in Braunschweig

Foto: Magne/Unsplash

Lekker duiken in de Braunschweiger Wasserwelt

Als het echt lekker weer is, kun je het beste een dagje doorbrengen in Braunschweiger Wasserwelt. Glijd van de interactieve reuzenglijbaan, trek baantjes in het zwembad of zet het waterkanon aan in het kinderbad. Niet zo’n waterrat? Duik dan in de VirtuaLounge met een VR-bril naar andere werelden, stap in een snelle achtbaan of vlieg rond op een heksenbezem.

Stadbeeld in Braunschweig in de herfst met oude gebouwen en en stadspoort

Foto: Rene Hartmann/Shutterstock

Meer informatie over de vijf topattracties in Braunschweig

Kijk op de website van der Leeuwenstad.