TOP
Foto: Dagmar Schwelle/Tourismus-Marketing Konstanz
Twee vrouwen in een van de mooiste Biergärten in Baden-Württemberg

Negen superleuke Biergärten in Baden-Württemberg

Zie je een bezoek aan de Biergärten in Baden-Württemberg wel zitten? De herfst is hiervoor een prima tijd. Bijna nergens anders als in het zonnige zuiden van Duitsland kun je gezelliger buiten zitten. We stellen hier een paar locaties voor, waar het Biergarten-bezoek een echt hoogtepunt zal worden.

Verliefde man en vrouw genieten in een van de Biergärten in Baden-Württemberg

Foto: Christoph Düpper/Tourismus-Marketing Baden-Württemberg

100 Procent bio: Hofgut Hagenbach in Backnang

Het Hofgut Hagenbach produceert al sinds 1999 haar complete aanbod in bio. In hetzelfde jaar werd in de gezellige boerderij een Biergarten geopend. Toeval? Misschien. Vast staat dus in ieder geval dat in de tuinbouw niet ver van Stuttgart genot en milieuvriendelijkheid een uitstekend combinatie vormen. Gezien de behoedzame omgang met natuurlijke voedingsmiddelen, kunnenalle spijzen en drankjes van de kaart met een gerust hart worden besteld. Denk maar aan Maultaschen of aan Hefeweizen bier. Al sinds 1888 is de productie van de eigen levensmiddelen traditie op de boerderij. De eigen biomarkt is het middelpunt van het hof. Behalve culinair genot kun je hier ook genieten van een afwisselend cultuurprogramma.

Stel in trachten drinkt bier in de Biergarten van Rothaus

Foto: Christoph Düpper/Tourismus-Marketing Baden-Württemberg

Op grote hoogte: Brauerei Rothaus in Grafenhausen

Tussen de dennenbomen en sparren van het Zwarte Woud ligt op een hoogte van 1.000 meter de hoogstgelegen brouwerij van Duitsland, de Badische Staatsbrauerei Rothaus. Nergens anders worden het cultbier Tannenzäpfle & Co. verser geserveerd. Het heldere water voor de brouwerij komt uit zeven bronnen, die op slechts een steenworp afstand in het bos achter de brouwerij liggen.

De Biergarten Bootshaus an der Lau in Baden-Württemberg is populair bij motorrijders

Foto: Valerie Schmack/Tourismus-Marketing Baden-Württemberg

Aan het water gebouwd: Bootshaus an der Lauter in Bichishausen

Oorspronkelijk bestemd als servicestation voor de naastliggende kanoverhuur, is het familiebedrijf Bootshaus an der Lauter sinds jaren trefpunt voor kanovaarders, wandelaars, fietsers en bikers. Midden in de biotoop Schwäbisch Alb is het Lauterdal met zijn middeleeuwse burchten en ruïnes, weiden en rivierlandschappen een aantrekkelijk gebied voor recreatie. En onderweg bij een wandeling of na een lange kanotocht kun je een heerlijke pauze inlassen in het Bootshaus direct aan de oever. Je kunt hier genieten van ouderwets gebraden vlees, stampotten of oma’s zelfgemaakte taart. Tijdens zo’n oponthoud kun je overigens kosteloos gebruik maken van een laadstation voor je e-bike.

Weet waar het vandaan komt: Johanneshof in Hockenheim

Tussen Hockenheim en de Rheinauen ligt de Johanneshof, waar uitsluitend producten uit de regio worden aangeboden. Wat in de boerderijwinkel of in de winkel in de stad bij het station van Hockenheim wordt aangeboden, komt uit de directe omgeving. Of het stamt van eigen teelt. Dat zijn asperges, aardbeien, pompoenen en kwetsen. Daarvan profiteren ook de gasten van het idyllische restaurant, die het vers geoogste fruit kunnen proeven in zelfgebakken taart of in acht verschillende ijssoorten.

Op de Heuchelberger Warte bij Heilbronn vind je een van de prachtigste Biergärten in Baden-Württemberg

Foto: Maximilian Wieland/Tourismus-Marketing Baden-Württemberg

Mooie vooruitzichten: Heuchelberger Warte te Leingarten

De ten zuidwesten van Heilbronn gelegen Heuchelberg met zijn sinds 1483 bestaande wachttoren biedt op sommige dagen een vergezicht van 80 kilometer. Dan kun je tot aan de Stuttgarter televisietoren en de Heidelberger Königstuhl kijken. In het restaurant Heuchelberger Warte kun je bij de hoofdzakelijk Schwäbische gerechten proeven, hoe de regio smaakt. Het keukenteam betrekt de levensmiddelen van plaatselijke aanbouw. Met een exclusieve gin biedt het tegelijkertijd ook een origineel product met hoog alcoholpercentage van de Heuchelberg aan. Wie in kleine kring op een van de berghellingen gezellig bij elkaar wil zijn, kan alle spijzen en drankjes ook als picknick-kist bestellen. Dus, direct op weg naar het perfecte (voor)uitzicht!

Een Biergarten in de de Zuid-Duitse stad Heilbronn

Foto: Maximilian Wieland/Tourismus-Marketing Baden-Württemberg

Druiven in plaats van hop: Weingarten in Heilbronn

Een Biergarten kun je als bijzonder omschrijven, als het gerstenat op de drankenkaart pas op de tweede plaats is te vinden. De lijst wordt in de Weingarten der Genossenschaftskellerei Heilbronn namelijk aangevoerd door meerdere druivendranken. Geen wonder, want Heilbronn ligt in de grootse rode wijnregio van Duitsland. Lemberger of trollinger wijnen mogen daar op de kaart niet ontbreken. En als er ook nog iets knapperigs bij gegeten moet worden, hoef je alleen maar je favoriete wijnbouwersbrood uit de steenoven uitkiezen. Zondags overigens kunnen vroege vogels zich in de Weingarten bij mooi weer voor het ontbijt treffen en de dag beginnen met een glas sekt uit de regio.

Tween jonge vrouwen zitten aan de oevers van de Bodensee waar ze trouwens van de zon gebieten

Foto: Dagmar Schwelle/Tourismus-Marketing Konstanz

Een van de nieuwste Biergärten in Baden-Württemberg

Dat is puur genieten op het terras van het historische Steigenberger Inselhotel. Met een fantastisch panorama over de Konstanzer Hafen, de Seestraße en de Alpen is de nieuwste Biergarten in Konstanz al een successtory. Wat vroeger een exclusief genoegen voor hotelgasten en restaurantbezoekers was, is nu voor iedereen geopend. Een logeplaats aan het meer met hartige en zoete lekkernijen en een grote keus aan sprankelende verfrissingen. Uit de tap in een van de mooiste Biergärten in Baden-Württemberg stroomt vers Rothaus Tannenzäpfle.

In Konstanz aan de oevers van Rijn en Bodensee

Foto: Dagmar Schwelle/Tourismus-Marketing Konstanz

Constanzer Wirtshaus in Konstanz

Een van de leukste Biergärten in Baden-Württemberg is het Constanzer Wirtshaus. Hij ligt direct aan de Seerhein en biedt een mooi uitzicht op de Rijnbrug, de Pulverturm en de Altstadt. Het historische gebouw werd in 1899 door keizer Wilhelm II als officierscasino gebouwd. Het heeft nog steeds een historische imposante uitstraling. Het culinaire aanbod is vrij gebruikelijk voor een dergelijk lokaal. Het varieert van broodmaaltijden tot klassieke gerechten als Schweinshaxe of Zwiebelrostbraten. Daarnaast staan er ook regionale specialiteiten op de kaart. Op de drankenkaart treft je een grote keus aan uit kwaliteitswijnen van de Bodensee en natuurlijk huisbieren van het vat.

De Hafenhalle in de Zuid-Duitse stad Konstanz

Foto: Dagmar Schwelle/Tourismus-Marketing Konstanz

De Hafenhalle in Konstanz

Schommelende zeilboten snaterende watervogels en het geluid van scheepstoeters. In de Biergarten Hafenhalle kan je bij zes soorten bier van de tap wegdromen bij de fantastische blik over de jachthaven van Konstanz. Ook kun je er een uitgebreide broodmaaltijd, gegrilde worst of frisse sla bestellen. De onder bomen gelegen en dus schaduwrijke Biergarten is de ideale plek om het levendige verkeer op de havenpromenade gade te slaan en daarbij achterover leunend te ontspannen.

Meer informatie over Biergärten in Baden-Württemberg vind je op de website

www.baden-württemberg.de