TOP
Foto: Fränkisches Weinland Tourismus GmbH/Michael Koch
Foto: Fränkisches Weinland Tourismus GmbH/Michael Koch

Wijndorpjes in Franken: Veni, Vedi… Vino!

Tussen de Spessart, Rhön, Steigerwald en het Taubertal liggen kleine wijndorpjes verstopt. In het Fränkische Weinland draait bijna alles om de edele wijndruif. Ons advies: Ga op vakantie in dit wijnland.

Wijnwandelingen

Wat dacht je van een wandeling door het Fränkische Weinland? Vanaf Iphofen aan de voet van de Schwanberg in de regio Würzburg loopt de ‘Iphöfer Weinentdeckerrunde’ naar de historische wijnberg. Hier wordt je met alle facetten van de eeuwenoude wijnbouwhistorie geconfronteerd.

“De verte zo weids. De wijn zo dichtbij. Wijn verbindt.” Een oude uitkijktoren in de Iphöfer wijnbergen van de Julius-Echter-Berg verschaft een geweldig uitzicht over het wijnlandschap. En al is de Thüngersheimer Höhenweg bijna zonder grote hoogteverschillen, het uitzicht over de omgeving is enorm weids. Vooral tijdens de zonsondergang is het er bovenbien buitengewoon romantisch. Als je je wandeling een beetje gepland hebt, is dit het moment om een flesje meegebrachte, verrukkelijke Frankenwijn te openen!

Foto: Fränkisches Weinland Tourismus GmbH/Holger Leue

Vinotheken in de wijndorpjes

Heerlijk eten en drinken kunnen wijnkenners en zij die het nog moeten worden in de wijnstadjes Dettelbach, Iphofen en Sommerach. Hier vindt je talrijke goed gesorteerde vinotheken met een aantrekkelijk sortiment. Wat wordt er zoal aangeboden? Natuurlijk Frankische wijnen.

In Vinothek Iphofen is proeven absoluut belangrijker dan de theorie. Naast Silvaner, Müller-Thurgau, Scheurebe of Spätburgunder worden ook lekkernijen uit de regio geserveerd. Beslist proberen: Birklinger Ei, Waldhofer Charolais-rund, Herrnsheimer kaas en daarbij natuurlijk een ‘Schoppen’ (een kwart liter) wijn.

Culinaire specialiteiten behoren tot het leven in de Fränkische wijndorpjes

Foto: Karl Josef Hildenbrand

Wijnlandschap

De Frankische wijn drukt een stempel op de omgeving. Je hebt vruchtbare bodem op de hellingen aan beide zijden van de Maindriehoek. Verder zorgen een zacht klimaat en de traditionele toewijding van de wijnboeren ervoor, dat de druiven zich rondom de wijndorpjes in het Fränkische wijnland uitstekend op hun plaats voelen.

Foto: Fränkisches Weinland Tourismus GmbH/Andreas Hub

Op de ongeveer drie uur durende Volkacher Mainschleifen fietstocht kun je het afwisselende landschap op een mooie manier verkennen.

Start van de tocht is het stadje Volkach bij de Mainbrug. Vanuit hier fiets je over de Main en door de wijnbergen omhoog naar Neuses am Berg en langs de bedevaartkerk Maria im Sand. Daarna fiets je weer terug naar Volkach. Onderweg een picknick begeleid door een druppeltje edel Frankenvocht en je staat op beste voet met Euripides, die al vermoedde: Daar echter waar de wijn ontbreekt, sterft de bekoring van het leven.

Foto: Fränkisches Weinland Tourismus GmbH/Martin Kirchner

Wijnboeren en wijncultuur

Wie na een opwindende dag in het Fränkische wijnland graag in de streek wil blijven, heeft een grote keus aan overnachtingsmogelijkheden in de meest uiteenlopende categorieën. Variërend van vakantiewoning tot viersterren hotel is alles mogelijk. Onder het motto ‘te gast bij de wijnboer’ kunnen wijnvrienden ook op traditionele wijngoederen logeren.

Achter dikke barokmuren bijvoorbeeld in de Villa Sommerach. Hier leren de gasten wat de Fränkische levensstijl en gastvrijheid inhoudt. Proeverijen van de huiswijnen, regionale specialiteiten op de ontbijttafel en rondleidingen door de wijnbergen en kelder. Dus, niet meer twijfelen en snel op zoek naar de heerlijke wijnen in deze prachtige regio.

Foto: Villa Sommerach

Info

Meer info over deze streek vind je hier.