TOP
Stella Sommer is de zangeres van der Hamburgse band Die Heiterkeit

Pop, poëzie en traagheid: “Die Heiterkeit”

De Hamburgse band rond zangeres Stella Sommer betovert met een eigenzinnige grandeur.

Een provocerende traagheid en het ontbreken van oppervlakkige emoties zijn vrij zeldzame kenmerken in popmuziek. De Hamburgse band Die Heiterkeit heeft de combinatie van deze twee stilistische kenmerken tot een concept gemaakt. Sinds hun oprichting in 2010 zijn er vier albums gemaakt, waarop de formatie een nogal eigenzinnig begrip van popmuziek vertoont.

Cover van het album "Was passiert ist" van de Hamburgse band Die Heitekeit

Die Heiterkeit: “Was passiert ist” Copyright: Die Heiterkeit

Alleen maar Duitse teksten

Strikt genomen is de Die Heiterkeit helemaal geen band, omdat de leden van het begin af aan snel wisselden. Ondertussen is songwriter en zangeres Stella Sommer het laatst overgebleven lid, maar dit verandert niets aan de waarde van de muziek: de nummers zijn even stoïcijns als poëtisch. Omdat Stella Sommer alleen teksten in het Duits schrijft, zijn haar liedjes in een steeds uniformer wordende kunstrichting nog een tintje unieker.

Een flirt met Cary Grant

Weliswaar heeft ze haar portfolio over de jaren zorgvuldig uitgebreid: terwijl ze zich aanvankelijk beperkte tot rustige, ietwat moeilijker toegankelijkere en langere nummers als ‘Daddy’s Girl’ of ‘Wohin gehst du, Cary Grant?’, is er op de laatste twee platen een breder spectrum te vinden. Onlangs heeft mevrouw Sommer ook prachtige piano-begeleide miniaturen geschreven, zoals “Ich sehe dich am liebsten” of hymnes als “Im Zwiespalt”. In een betere een misschien ietwat serieuzere wereld zouden het allebei echte hits moeten zijn.

 

Iedere dag is een kleine eeuw

Zelfs als de songwriter een onmiskenbare zwakte heeft om haar woorden in bepaalde regels te herhalen, geldt voor alle albums dat de teksten heel zorgvuldig zijn geschreven. Een titel als “Jeder Tag ist ein kleines Jahrhundert” smelt op de tong van iedereen die van de Duitse taal houdt. De mooiste regel van het nummer luidt: “Zeit ist nu rein Gummiband, das man zwischen Menschen spannt (“Tijd is gewoon een elastiekje dat je tussen mensen spant.”). Het is maar een voorbeld van de veelal onderschatte Duitse popmuziek, die zo veel fantastische bands ten voorschijn gebracht heeft.

Stella Sommer houdt er wel van een beetje eigenwijs en stoer te zijn

Foto: Zoe Sanli

Het hele concept is zeker niet kunstmatig – en het werkt ook verrassend goed live. Vooral omdat Stella Sommer steeds meer in de verleiding komt om haar vaak bewust sonore zang een breder bereik te geven. De muzikale inhoud is in de loop van de jaren in kleine stapjes veranderd, maar de specifieke sereniteit is gebleven.

Valse smiley als kenmerk

Ook het smileygezicht met rechte mond, dat al op de cover van het eerste album stond, dient nog steeds als logo. Stella Sommer blijft exclusief in het zwart verschijnen, hoewel ze vaak raadselachtig en soms op een diva lijkt. Daarom lijkt het risico dat ze ooit platte popmuziek gaat maken ook in de toekomst klein.

Playlist met de zeven beste nummers van Die Heiterkeit

»Wohin gehst du Cary Grant« (Monterey, 2012)

»Kapitän« (Monterey, 2012)

»Daddy’s Girl« (Monterey, 2012)

»Im Zwiespalt« (Pop & Tod I + II, 2016)

»Große Namen« (Pop & Tod I + II, 2016)

»Was passiert ist« (Was passiert ist, 2019)

»Ich sehe Dich am liebsten« (Was passiert ist, 2019)

De albums van Die Heiterkeit zijn uitgebracht op het label Buback Tonträger.