TOP
Op de fiets ben je goed bezig, als je milieuvriendelijk wilt reizen
E-Bikes en andere fietsen tijdens het zonsondergang aan der Altmuehlsee bij Gunzenhausen in Beieren

Water bij de wijn: De Frankische Waterfietsroute

De streek waar de Frankische Waterfietsroute doorheen loopt is een perfect gebied voor fietstochten. De route is bijna helemaal vlak en het merendeel ervan voert langs meren, rivieren en kanalen. Bovendien kom je langs middeleeuwse steden zoals Rothenburg ob der Tauber.

Twee vrouwelijke fietsers op een bospad dat tot deel uitmaakt van de Frankische Waterfietsroute

Alsof dat nog niet genoeg is, kun je met de Frankische Waterfietsroute, die pas in 2019 is geopend, de lengte van de route variëren zonder af te wijken van het concept van een rondlopende tocht.

Gezinsvriendelijk langeafstandsfietspad

Als je tijd hebt, kun je tot 460 kilometer afleggen op het langeafstandsfietspad ten zuidwesten van Neurenberg. Voor de volledige afstand door de schilderachtige en historisch aantrekkelijke regio adviseren de lokale toeristenverenigingen zeven dagen. Naast de grote ronde zijn er ook drie kleinere rondjes mogelijk via verschillende knooppunten.

Een aantal verkeersborden wijst fietsers de weg in het Frankse merengebied op het Frankische Waterfietspad

Deze routes nemen dan slechts twee of drie dagen in beslag. De etappelengte op de Frankische Waterfietsroute varieert tussen de 50 en 70 kilometer. Onderweg zijn er slechts 1943 hoogtemeters te overbruggen, waardoor de route ook voor gezinnen geschikt is.

Een fietser tijdens de avonuren op de Frankische Waterfietsroute aan de oevers van de Altmuehlsee

Met de e-bike op de Frankische Waterfietsroute

De Frankische Waterfietsroute voldoet aan de eisen van sportieve, ambitieuze sporters die de voorkeur geven aan lange etappes. Maar ook fans van meer ontspannen afstanden komen aan hun trekken. Of je nu geniet van klassiek fietsen of liever kilometers maakt op een e-bike – na de vermoeiende uren in het zadel kun je rekenen op de Frankische levensvreugde.

Een e-bike staat op het dam dat door het mideen van de Grosse Brombachsee in het Frankse merengebied loopt

Kunstmatig merengebied

Zoals de naam duidelijk aangeeft, wordt het fietspad voor een overgroot deel begeleid door een of ander water. Bijna 90 procent van het parcours ligt minder dan een kilometer van een waterloop verwijderd. De Altmühl, kleinere rivieren zoals Rednitz en Thalach, het Main-Donau-kanaal en het Frankische Merenland nodigen uit tot zonnebaden, pauzeren of zwemmen.

Een torentje aan het Hopfenstrand die tot de Grosse Brombachsee behoort

Ontspanning puur

Voor alle nieuwkomers is het misschien vreemd dat er in het merengebied veelvuldig wordt gesproken over de “Landtag-resolutie van 1970”. Daar is een simpele reden voor: in dat jaar is het besluit genomen een kunstmatig merenlandschap aan te leggen. Voornamelijk moestop die manier een ​​balans mogelijk gemaakt worden tussen het waterrijke zuiden van Beieren en het veel drogere noorden. De toeristische kwaliteiten waren aanvankelijk slechts een bijzaak.

Zonsondergang aan de Altmuehlsee met twee waterfietsen

Het centrale bouwwerk is een dam in wat nu de Brombachsee is. Het grootste water van de regio is uitgegroeid tot een populair recreatiegebied met zwemgelegenheden onder meer op het “hopstrand”. Ook zijn er watersportfaciliteiten zoals het Wakepark Brombachsee of het avonturenbos Enderndorf met een 560 meter lange zipline. Degenen, die het gevoel hebben dat ze zich op de fiets niet voldoende kunnen uitleven, kunnen een stuk naar boven fietsen. Het hoogteverschil is 50 meter. De weg leidt naar de ingang van het avonturenbos en naar de prachtig gelegen Brombachsee-camping.

Beieren ontdekken - zo luidt het motto van een fietstocht langs de oevers van de Altmuehlsee

Historisch Rothenburg

Slechts twee dagetappes van de Brombachsee verwijderd markeert Rothenburg ob der Tauber het meest noordwestelijke punt van de route. Vooral dankzij zijn intacte middeleeuwse uitstraling is de historische stad met zijn 11.000 inwoners een attractie. Toeristen komen er speciaal uit de VS, China of de Emiraten voor naar Duitsland. Maar ook ervaren reisveteranen uit Europa kunnen nauwelijks aan de magie ontsnappen: het marktplein met het extravagante stadhuis!

Een hond heeft plezier in Rothenburg ob der Tauber maar hij kijkt weg van de middeneeuwse stadspoort

Een beloopbare stadsmuur met schattige torentjes! Kleine steegjes – en natuurlijk het beroemde Plönlein, een fotogeniek ensemble van een fontein, vakwerkhuizen en een stadspoort. Een Duitse wereldster, die reeds optrad in de Disney-klassieker »Pinocchio« uit 1940. Mede daarom is het plein tot op de dag van vandaag een populair achtergrond voor films of muziekvideo’s.

Culinaire kunst

Rothenburg is ook een goed startpunt voor het proeven van Frankische specialiteiten. Frankische gegrilde worstjes (in het restaurant “Zur Höll”) of hertenvlees met spaetzle (in het hotelrestaurant “Glocke”). En wat te denken van de alom gewaardeerde sneeuwballen, een bolvormig gebak met poedersuiker (bij bakkerij Striffler). Na een lange dag in het zadel zijn de drankjes niet minder interessant. In Franken zijn dit – afhankelijk van de regio –  meestal  bier of wijn.

Tauberschwarz uit Wijnfranken

Rothenburg en andere streken in het noorden en westen van de Frankische Waterfietsroute behoren tot de regio Wijnfranken. Kwaliteitsdruppels worden geserveerd in de karakteristieke fles, de zogenaamde Bocksbeutel.

Een typisch Frankische bocksbeutel met wijn

Het gaat vooral om Riesling, Müller-Thurgau, Silvaner, maar ook om de rode Pinot Noir. Het Taubertal heeft ook een inheemse druivensoort die al bijna vergeten was: de Tauberschwarz, een gemakkelijk drinkbare rode wijn die bij voorkeur gekoeld wordt geserveerd.

De rotling is een Frankse druif die wijngaarde Thuerauf cultiveert

Ambachtelijk bier uit Franken

Het zuiden en oosten van Franken worden daarentegen gedomineerd door gerstensap: Helles, Weizen, Rotbier of Rauchbier worden vaak in kleine, onafhankelijke brouwerijen gebrouwen. Tegenwoordig zouden de bierproducten van Franken eerder als “craft bier” omschreven worden. Iets buiten de route in de stad Titting ligt de Gutmann-brouwerij, die witbier produceert en veel fans enthousiast maakt. Het wordt geserveerd in de gezellige Frankische biertuinen, waar naast het groen ook de prijzen verrukken: een halve liter Frankisch bier kost ter plaatse in Bierfranken doorgaans minder dan drie euro. Als je een hoptuin wiltbezoeken, krijg je waar voor je geld in het stadje Spalt (waar een heerlijk bier met dezelfde naam vandaan komt), dat aan een van de twee tussenliggende routes ligt.

Gutmann weizenbier in een typisch glas voor witbier

Paleizen en kastelen

Naast de reeds bekende voordelen maakt de Frankische Waterfietsroute ook indruk met zijn historisch erfgoed: langs de route staan ​​historische gebouwen zoals kasteel Ratibor, kasteel Colmberg of kasteel Schillingsfürst. Genoeg om een ​​goed beeld van het verleden te krijgen – maar ook om nieuwsgierigheid te wekken naar een nieuwe reis naar Franken.

Informatie

Frankische waterfietsroute

Toeristenvereniging Frankisch Merengebied

Hafnermarkt 13

91710 Gunzenhausen

Tel. 09831 50 01 27

www.fraenkischer-wasserradweg.de

De Frankische waterfietsroute voert meer dan 460 kilometer door het Frankische Merengebied. Fietsers komen onderweg door delen van zowel wijnfranken als bierfranken. Breng de nacht door in door een familie gerunde herbergen zoals het Hotel Glocke in Rothenburg ob der Tauber of het Posthotel Arnold in Gunzenhausen.

Een schitterend uitzichtspunt op het vogeleiland in de Altmuehlsee in Franken

Fietsverhuur aan de Frankische Waterfietsroute

Fietsverhuur is gelinkt op de website en ook de oplaadpunten voor e-bikes bevinden zich daar. Bij More 4 Fun in Gunzenhausen kost een trekkingfiets met 24 versnellingen 80 euro per week, een e-bike of pedelec 105 euro.

Pakketaanbiedingen

Het bedrijf Heimatrausch biedt georganiseerde reizen aan, inclusief bagagevervoer, accommodatie en kaarten.

Verdere informatie over de Frankische Waterfietsroute

Franken Tourismus (ook in het Nederlands)

https://www.frankentourismus.de/ 

www.fraenkisches-weinland.de

www.franken-bierland.de

Rothenburg ob der Tauber

www.rothenburg-tourismus.de

Een prachtige teunisbloem voor het water van de Altmuehlsee in Franken op het vogeleiland

foto: Ralf Johnen