TOP

Herfst in de Duitse wijnbergen

De herfst in de Duitse wijnbergen heeft een bijzondere sfeer. Als de bladeren verkleuren, is zeker het Ahrdal op zijn mooist.

Tekst: Ralf Johnen

Wijnstokken an de steilhangen van het Ahrdal

Foto: Ralf Johnen

De herfst is meestal voor het grootste deel grijs en grauw. Maar kleurloos kun je dit jaargetijde zeker niet noemen. In ieder geval geldt dat voor het Ahrdal, waar de steile hellingen al generaties lang dicht met druivenstokken zijn beplant. De planten produceren prachtige wijnen, voornamelijk spätburgunder en frühburgunder. Als de druiven zijn geoogst en in de kelders tot een waarschijnlijk meer dan goed jaar worden verwerkt, is het optische hoogtepunt nog niet bereikt.

Rode wijnbladeren aan det rodewijnwandelpad in het Ahrdal in Rijnland-Patls

Foto: Ralf Johnen

Het blad van de druivenstokken verkleurt in Rijnland-Palts heel sterk. Maar het verkleurt minder gelijkmatig dan de verdorrende bladeren van andere planten. In de afgelopen dagen was de Indian Summer in de wijnbergen op zijn mooist. Overal tussen Bad Neuenahr en Altenahr vertonen de bladeren een verbazend breed palet aan felle kleuren. Soms vurig rood, soms goudgeel en daartussen zitten altijd weer bladeren die hun groene kleur nog behouden hebben.

Wijnstokken achter een muur in het Ahrdal

Foto: Ralf Johnen

Laag hangende wolken

De aanblik is ongelofelijk. En dat geldt niet alleen voor de dagen dat de zon aan de hemel straalt, maar ook voor de dagen met een grijze lucht. Ja, er wordt zelfs beweerd, dat het afstervende loof prachtig kleurt als de wolken laag hangen en het elk moment kan gaan regenen.

Het rodewijnwandelpad verbindt de wijndorpjes aan de Ahr over een lengte van ruim 35 kilometer

Foto: Ralf Johnen

De hellingen met druivenstokken kun je van dichtbij bekijken, want de Rotwein wandelroute in Rijnland-Palts loopt over kronkelige weggetjes dwars door de wijnbergen. Vanaf het voorjaar en in de zomer tot aan de gouden oktober wagen zich een heleboel sportieve toeristen op de 35 kilometer lange route, die niet zo zwaar is. De hoogteverschillen zijn er alleen maar, om de wandelaars met slecht schoeisel af te schrikken.

De wijnbergen aan de Ahr hebben in de herfst een breed spectrum aan kleuren

Foto: Ralf Johnen

De laatste kater is voorbij

Maar in november, als de kater van de laatste wijnfeesten voorbij is en alleen nog druiven aan de struiken hangen die met de hoop op een vroege nachtvorst als speculatieve objecten voor ijswijn gelden, kan het behoorlijk uitgestorven zijn in de heuvels. Dat is het optimale tijdstip voor meditatieve gedachten. Misschien over de komende winter, of gewoon over alle merkwaardige omstandigheden, die 2020 tot een heel bijzonder jaar maakten.

Het ahrdal bij Dernau is de heimat van een superbe spätburgunder

Foto: Ralf Johnen

Een jaar, dat met alle symptomen en kenmerken hopelijk uniek is en waarvan misschien toch iets positiefs blijft hangen. Plezier om simpele dingen, zoals de herfstbladeren in het Ahrdal, die bij nader inzien op elk perceel een andere kleur hebben. Omdat het om verschillende druivensoorten gaat, die op verschillende tijdstippen verwelken en niet allemaal dezelfde hoeveelheid zon krijgen.

Ontkurking in de serpentinebocht

In een bocht komen ons een paar jongelui met kleurige regenjacks tegemoet. Studenten of laatste jaars scholieren misschien, die met halfvolle kroegen in een vrolijke stemming door de omgeving wandelen. Het is een mooie bezigheid: Hier een ‘Straußenwirtschaft’ (een drank- en/of eetlokaal bij een wijngoed) bezoeken en daar een fles om te proeven meenemen, die dan al bij de eerstvolgende serpentinebocht wordt ontkurkt.

De wijnbergen in de buurt van Dernau in Rijnland-Palts zijn op dramatische manier ingekleurd

Foto: Ralf Johnen

Na de volbrachte lichamelijke inspanningen gaat het richting hotel. Of met de trein naar de volgende stad. De Ahrtalbahn rijdt één keer per uur naar Bonn en daarvandaan naar alle grote steden in Duitsland, ook al is november nog zo somber.

Informatie over Rijnland-Palts en de herfst in de Duitse wijnbergen

www.ahr-rotweinwanderweg.de

www.ahrtal.de

www.gastlandschaften.de

www.ahrwein.de