TOP
trek in een ontbijt met Michelin-ster? Probeer dan het sandwich met avocado en soiegelei in restaurant Neobiota in Keulen

Unieke restaurants in Noordrijn-Westfalen  

Ben je op zoek naar culinaire avonturen in unieke restaurants in Noordrijn-Westfalen? Als je naar dit lijstje kijkt, zie je dat restaurants zowel ver onder de grond als ver boven het aardoppervlak te vinden zijn 

Tekst: Ralf Johnen 

Restaurant Glück und Seligkeit is geplaatst in een oude kerk in Bielefeld

Foto: Glück und Seligkeit

Dineren in een verbouwde kerk 

Heb je ooit een pizza in een kerk gegeten? Als je dat op je to-do-lijst hebt staan, moet je maar eens naar Bielefeld gaan. Hier ontvangt het restaurant Glück und Seligkeit zijn gasten in een voormalig kerk. Behalve pizza kun je er ook klassieke gerechten zoals biefstuk, modieuze bowls of exotische combinaties zoals eend met Duitse “Knödels” bestellen. Absoluut uniek! 

Lekker smullen tijdens de Japandag in Düsseldorf

Foto: Düsseldorf Tourismus

Tempura en Teriyaki tijdens de Japan-dag 

Düsseldorf heeft een van de grootste Japanse gemeenschappen van Europa. Dat merk je op gewone dagen al aan de grote hoeveelheid Japanse restaurants in “Little Tokyo”. Tijdens de jaarlijkse Japan-dag is de keuze uit Sushi, Sashimi, Tempura of Teriyaki extra groot. Een “must” voor iedere liefhebber.  

Restaurant Qomo in Düsseldorf in een televisietoren behoort tot de meest unieke restaurants in Noordrijn-Westfalen

Foto: Jens Schwarck

Qomo in de Rheinturm in Düsseldorf 

De Medienhafen in de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen is een uitstekend voorbeeld voor top-architectuur van internationale allure. Als je de gebouwen van onder meer Frank O.Gehry eens vanuit een ander gezichtspunt wilt zien, kun je in restaurant Qomo terecht. Op 170 meter hoogte in de Rheinturm gelegen, kun je van Sushi en andere Japanse specialiteiten genieten en tegelijkertijd over Düsseldorf, de Rijn en de hele regio heen kijken.  

Schloss Türnich in Kerben behoort tot de meest unieke restaurants in NRW

Foto: Tourismus NRW

Vorstelijk eten op Schloss Türnich 

Schloss Türnich in Kerpen bij Keulen is het enige volledig bewaarde barokkasteel in het Rijnland. In het plaatselijke kastelencafé kun je uitstekende biologische gerechten bestellen. De meeste ingrediënten komen uit eigen aanbouw. Op vrijdagavond bereidt de keuken een vijfgangenmenu en op zondagen kun je er uitgebreid lunchen.  

De hanzemarkt in Münster met een honderd meter lange tafel

Foto: Juliane Unkelbach/Münster Marketing

Zitten aan een honderd meter lange feesttafel 

De Westfaalse stad Münster behoorde ooit tot de roemrijke Hanzesteden. Overgebleven uit deze tijd is de traditie, aan een honderd meter lange tafel Westfaalse broodjes te nuttigen. Tijdens het zogenoemde Hansemahl serveren kooplieden op de Prinzipalmarkt onder vrije hemel lekkernijen. Het evenement vindt altijd begin mei plaats. Zeker een van de meest unieke restaurants in Noordrijn-Westfalen.  

Romantisch diner van een verliefd stel in de kabelbaan van Ettelsbach in het Sauerland

Foto: Ettelsberg Seilbahn Willingen

Adembenemend uitzicht in een kabelbaan  

In Willingen in het Sauerland brengt de Ettelsberg-kabelbaan passagiers naar de top van de berg. Tijdens de Willinger Schlendertage kun je in de kleine cabines echter ook een buitengewoon romantisch diner consumeren. Terwijl je steeds weer op en neer gaat krijg je vijf gangen geserveerd. In kleine of grotere groepen kun je van dit arrangement ook op normale dagen genieten. Wel moet je van tevoren reserveren. Je kunt nu al voor 2021 boeken.  

Smullen zoals de Romeinen deden  

In het Archeologisch Park van Xanten kun je smullen zoals de Romeinen dat ooit deden. De keuken van de Römische Herberge biedt gerechten als “Ferkelbraten” of “Gerstensuppe mit Fladenbrot”. Daarbij worden recepten gebruikt van de Apicius. De Romeinse gourmet Apicius leefde omstreeks Christus geboorte in de buurt van het huidige Keulen. 

Dineren in een oude koolmijn in het Duitse plaatsje Bestwig 300 meter onder de aardoppervlakte

Foto: Agentur Roeder

Drie gangen driehonderd meter onder de aarde 

In het plaatsje Bestwig in het Sauerland kun je een mijn bezoeken. Dat is op zich al bijzonder, omdat je 300 meter diep onder de aarde gaat. Wat het helemaal speciaal maakt, is een driegangenmenu, dat hier geserveerd wordt. Het eten wordt op authentiek leisteen opgediend, terwijl de brandende kaarsen voor gezellig een licht zorgen. Houd er wel rekening mee, dat er zo ver beneden de aardoppervlakte maar beperkt alcohol geschonken mag worden. Ook zijn er tijdelijk vanwege de Corona-crisis geen boekingsmogelijkheden.

Nog meer unieke restaurants in Noordrijn-Westfalen 

De pittigste curryworst van de wereld 

De curryworst is het ultieme culinaire erfgoed van het Roergebied. De kleine snackbar Die Currywurst in het plaatsje Wanne-Eickel heeft dit als aanleiding gebruikt om een superlatief te creëren. Het gaat om de naar het heet pittigste curryworst van de wereld. De saus is vele male heter dan Tabasco en dus voor de meeste mensen een serieus gevaar voor de gezondheid.