TOP
Foto: Francois Thieren
Het Elbsandsteingebergte in de Sächsische Schweiz

Kort toeristisch nieuws uit Duitsland in november

De nieuwe luchthaven van Berlijn is geopend en de treinen tussen twee belangrijke financiële centra rijden 20 jaar. Dit en meer touristisch nieuws uit Duitsland in november lees je hieronder.

Een Intercity Express of ICE onderweg van Amsterdam naar Frankfurt

Foto: Deutsche Bahn

20 jaar ICE-traject Frankfurt-Amsterdam

In november 2000 is er voor het eerst een Intercity Express van Frankfurt naar Amsterdam en terug gereden. De coöperatie van Deutsche Bahn en Nederlandse Spoorwegen is een groot succes geworden: Meer dan 23 miljoen passagiers hebben sindsdien van de treinen gebruik gemaakt.

De dagelijkse capaciteiten zijn van oorspronkelijk 5700 zitplaatsen in elke richting uitgegroeid tot 6700 zitplaatsen per dag. Dit is mede te danken aan het feit dat het aantal dagelijkse verbindingen naar acht gestegen is. Met tussenstops in Frankfurt Flughafen, Keulen, Düsseldorf, Duisburg, Oberhausen, Arnhem en Utrecht doet de ICE er vier uur over, om van de ene stad naar de andere te komen.

Kort touristisch nieuws uit Duitsland in november: De nieuwe luchthaven van Berlijn BER is met een vertraging von negen jaar geopend

Foto: Reisetopia/Unsplash

Eerste vliegtuigen gestart vanaf de nieuwe Berlijnse luchthaven BER

Met een vertraging van een slappe negen jaar is op 4 november de nieuwe internationale luchthaven van Berlijn opengegaan. Officieel heet de nieuwe draaischijf Flughafen Berlin Brandenburg „Willy Brandt”, maar de meeste mensen en ook de media lijken nu al de voorkeur aan “BER” te geven. De bouw van de luchthaven behoort niet tot de hoogtepunten van de Duitse ingenieurskunst: hij werd begeleid door schandalen en fouten.

Niettemin heeft de bij Schönefeld in het Zuidoosten van Berlijn gelegen airport de capaciteit, om 43 miljoen passagiers per jaar te ontvangen. Voor de door vele passagiers geliefde luchthaven Tegel is het op zijn beurt nu einde verhaal. In de nabije toekomst zou er een incubatiecentrum voor startups ontstaan.

Een luxe kamer in Steigenberger Hotel Berlijn Airport

Foto: Steigenberger

Steigenberger Berlin Airport geopend

Tegelijkertijd met de luchthaven BER is tegenover de terminal ook het prestigieuze hotel Steigenberger Berlin Airport opengegaan. Het hotel heeft 322 geluidsgeïsoleerde kamers en is tevens het enige op loopafstand van de check-in. Als je voor of na een vermoeiende reis wilt ontspannen, kun je in een wellness-afdeling van zo’n 300 vierkante meter terecht. Het merk Steigenberger onderhoudt 60 hotels in elf Europese landen.

Da fassade van hotel The Wellem in Düsseldorf in voormalig Paleis van Justitie

Foto: Hyatt

Hyatt in Düsseldorf met nieuw merk The Wellem van start gegaan

The Wellem luidt de naam van het nieuwste hotel, dat het Amerikaanse Hyatt in het Duitse taalgebied geopend heeft. Het is tevens het eerste hotel van het nieuwe merk The Unbound Collection. Het product staat naast luxe ook voor een nauwe band met de locatie.

Het splinternieuwe hotel The Wellem in Düsseldorf van binnen

Foto: Hyatt

Zo is ook de naam van het hotel te verklaren, dat zijn gasten in het Andreas-Kwartier van de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen ontvangt: Jan Wellem was een keurvorst uit Düsseldorf, die de ontwikkeling van de stad een belangrijk impuls gegeven heeft. Het naar hem benoemde hotel bevat 102 luxe studio’s. Het is ondergebracht in het voormalig Paleis van Justitie. Heel bijzonder is het feit, dat het hotel een eigen Jazz Club heeft.

Visersboten aan de oevers an de Chiemsee met op de achtergrond de bergen

Foto: Chiemsee Alpenland Tourismus

Duitsland op plaats een van alle bestemmingen

In de prestigieuze Anholt-Ipsos Nation Brands Index (NBI) van 2020 staat Duitsland opnieuw op de eerste plaats. De NBI onderzoekt jaarlijks de actuele reputatie van de 50 economisch belangrijkste landen en van de ontwikkelingslanden in de wereld. Groot-Brittannië en Canada bekleden plaats 2 en 3 in de ranking. Duitsland krijgt bijzonder veel waardering voor zijn beleid in de gezondheidszorg.

Meer dan de helft van de deelnemers aan de in 20 landen gehouden enquête beoordeelt Duitsland positief voor zijn gezondheidsmanagement in de COVID-19-crisis. Duitsland staat op de eerste plaats van internationale bestemmingen waar de respondenten de komende vijf jaar het liefst naartoe zouden reizen.

Foto: Nordseeheilbad Cuxhaven GmbH

Petra Hedorfer, bestuursvoorzitter van de Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT), zegt hierover: “In een wereld die door de COVID-19-pandemie en door geopolitieke spanningen steeds instabieler wordt, staat de locatie en vakantiebestemming Duitsland voor continuïteit en betrouwbaarheid, duurzaamheid en verantwoordelijkheid.” Sinds 2008 is Duitsland altijd bij de top 3 geweest en in 2020 staat het land voor de zesde maal op plaats 1.

Wandelpad in de wijnbergen van de Ahr met wijnstokken

Alle foto’s: Dominik Ketz/Rheinland-Pfalz Tourismus

Meer toeristisch nieuws uit Duitsland: App over Duitse wijn

Heb je trek in een glas lekkere Duitse wijn? Dan zou je het misschien wel prettig vinden, om de nieuwe app van het Deutsche Weininstitut (DWI) te downloaden. De app is gratis en alleen in het Duits verkrijgbaar in de stores van Google en Apple. Je vindt er vrij omvangrijke informatie over alle thema’s rondom de populaire streekproducten.

Onder meer zijn er secties over alle 13 wijnregio’s, maar je kan er ook tips vinden voor welke wijn het best bij een bepaald recept past. Ook kun je er spannende verhalen lezen over wijnmakers.

Meer touristisch nieuws uit Duitsland

www.germany.travel