TOP
Foto: Patino/shutterstock.com

Nice to know: 10 feiten over Berlijn

Brandenburger Tor en co. al gezien en zin in iets nieuws? Geen probleem! Tien feiten over Berlijn – variërend van smulpartijen tot cultuur – waarmee je je reis kunt oppeppen: Wij laten hier zien wat je zoal kunt ondernemen.

Tekst: Celina Fuhrmann

De televisietoren: Hoog boven Berlijn

De Berlijnse Fernsehturm, de gigantische televisietoren, is het hoogste bouwwerk van Duitsland en tegelijkertijd het op één na hoogste vrijstaande bouwwerk van Europa. Met een hoogte van 368 meter is het het belangrijkste herkenningsteken van de stad, een object wat graag wordt bezocht en zo hoog is als 77 op elkaar gestapelde giraffen. Vanaf het uitzichtplatform op 203 meter hoogte kijk je uit over heel Berlijn en bij mooi weer ook nog een stuk verder. Tickets vanaf € 16,50.

Foto: canadastock/shutterstock.com

Foto: canadastock/shutterstock.com

De bruggen en viaducten van Berlijn

In Berlijn zijn er ongeveer 960 bruggen. Geen wonder dat Berlijn hoog op de lijst van Europese steden met de meeste bruggen staat. De langste brug in Berlijn is de Rudolf-Wissell-brug met 923 meter. De oudste brug is de Jungfernbrug. Deze laatste ligt over de Spree en werd waarschijnlijk in 1688 gebouw. Als populairste brug geldt de Oberbaumbrug. Op deze brug lag de vroegere grensovergang tussen Oost- en West-Duitsland en en heb je een prachtig zicht op het beeldhouwwerk Molecule Man.

Foto: berlinpictures/shutterstock.com

Speciaal voor fijnproevers

Berlijn heeft 27 sterren in de aanbieding. We hebben het natuurlijk over de Michelin sterren. Niet minder dan 22 verschillende restaurants in de Duitse hoofdstad verlokken met bijzondere culinaire hoogstandjes. Berlijn is daarmee de stad van de sterren, want geen andere Duitse stad kan met zoveel sterren aan de gourmethemel pronken.

Foto: Marian Weyo/shutterstock.com

Een muur van bonte beschilderingen

De beroemde East Side Gallery is de hotspot voor de perfecte Instagram foto! Met een lengte van 1,3 km is het de langste open air galerie ter wereld. De werken van meer dan honderd verschillende kunstenaars zijn hier vereeuwigd. Weliswaar viert Berlijn dit jaar de 30e verjaardag van de val van de Muur; de bont beschilderde delen blijven als gratis attractie en historische herinnering voorlopig staan.

Foto: turtix/shutterstock.com

Oneindig veel musea in Berlijn

In Berlijn zijn meer dan 170 musea gevestigd en het is daarom de stad met de meeste musea in Duitsland. Het Pergamonmuseum heeft zelfs een plekje op de lijst met de 25 mooiste musea ter wereld veroverd. Heel populair zijn de musea die de Duitse geschiedenis behandelen, bijvoorbeeld het Deutsche Historische Museum, het DDR Museum en het Muurmuseum. Het Duitse Techniekmuseum, het Joodse Museum en de Alte Nationalgalerie zijn in ieder geval ook een bezoek waard.

Foto: Radiokafka/shutterstock.com

Straatnamen dubbelop

Berlijn is de stad met de dubbele straatnamen. De Waldstraße vind je in Berlijn maar liefst 12 keer! Vlak daarna volgt de Lindenstraße; die bestaat inde stad tien keer. Vijf procent van alle straatnamen in Berlijn komen twee keer voor. Bij zoveel straten ontstaat soms verwarring, daarom is het belangrijk de taxichauffeur altijd de postcode te noemen, anders beland je naderhand in een dat wijk, die aan de andere kant van Berlijn ligt.

Foto: Chicco/shutterstock.com

Wat mag het zijn?

In Berlijn zijn er ongeveer 1.600 Berlijnse dönerzaken, die ca. 400.000 broodjes döner per jaar produceren. Dat zijn er meer dan in de grootste Turkse stad Istanboel. In winkelcentrum Mall of Berlin werd in oktober 2017 de wereldwijd grootste döner van 423,5 kg gemaakt. Maar, de döner is toch niet de beroemdste lekkernij van de stad. Het is wat ze in de stad zelf ‘Pfannkuchen’ noemen en overal elders bekend staat als ‘berliner’. Daarmee worden de overheerlijke met marmelade gevulde gefrituurde bollen met poedersuiker bedoeld. Wat zullen we nu kiezen? Een döner of een ‘Pfannkuchen’? Misschien allebei: Een döner met een berliner als toetje.

Foto: KarepaStock/shutterstock.com

Cultuuroase Berlin

Waanzin! Berlijn is de enige stad ter wereld met drie opera’s: de Duitse Oper, de Staatsoper Unter der Linden en de Komische Oper hebben bij elkaar 4.400 plaatsen. Dan zijn er nog 150 theaters en concertzalen en 130 bioscopen. Jaarlijks biedt Berlijn zijn publiek 1.500 culturele evenementen. Niet voor niets, dat Berlijn in Duitsland de populairste bestemming voor reizigers is. En dat zorgt voor nog meer superlatieven: Met meer dan 32 miljoen hotelovernachtingen staat Berlijn na Londen en Parijs op plaats drie van de meest bezochte steden in Europa.

Foto: ESB Professional/shutterstock.com

Shopping-waan(zin)

Hier vind je alles wat je hartje begeert! In 2018 opende het 69e winkelcentrum in Berlijn: de East Side Mall in Friedrichshain. Met een winkeloppervlak van 25.000 vierkante meter is dit zelfs nog één van de kleinere shoppingcenters. Het grootste in de stad is de Gropius Passage met ongeveer 150 winkels verdeeld over een oppervlak van 90.000 vierkante meter. Wat een droom: Dit noem je nog eens snuffelen en shoppen! Nog zo’n top-adres in de Duitse hoofdstad is de vier jaar oude Mall of Berlin en ook in het warenhuis Kaufhaus des Westens (KaDeWe) kun je natuurlijk fantastisch inkopen doen. Als je meer van vintage shoppen houdt, ben je op de Mauermark-rommelmarkt aan het juiste adres.

Foto: Stephan Schlachter/shutterstock

Een reden om een feestje te vieren

Genoeg van Berlijn gezien, nu is het tijd om Berlijn van binnenuit te beleven. Waar je dat kunt doen? Natuurlijk in de exclusiefste nachtclubs. Terwijl Britney Spears niet eens toegang kreeg tot het Berghain, zijn er talloze andere clubs waar je meer kans hebt binnen te komen. The Pearl, ://about blank of Watergate zijn in ieder geval een goed begin. Je moet niet bang zijn voor grote mensenmassa’s, want in een doorsnee weekend in Berlijn gaan zo’n 50.000 mensen dansen. Als dat geen partystemming is?

Foto: Kevin Horstmann