TOP
Foto: studiostoks/shutterstock.com

Düsseldorf en Keulen: een innige haat-liefde relatie

Düsseldorf en Keulen hebben een hartstochtelijke haat-liefde verhouding met elkaar. De beide grootste steden van het Rijnland hebben veel gemeenschappelijk, maar ze hebben vooral één ding gemeen: de wederzijdse afkeer van elkaar. Hier lees je, wat je over de – niet helemaal zo serieus bedoelde – vete tussen de beide metropolen aan de Rijn moet weten en wat je in beide steden absoluut moet gaan zien.

Tekst: Marie Tysiak

Toen de Engelse pop- en soulzangeres Adele in mei in de Keulse Lanxess Arena optrad, werd ze onvrijwillig getuige van een regionale twist. Toen ze namelijk tussen twee nummers door een klein meisje op het podium nam en vroeg, waar ze dan vandaan kwam, kreeg ze een schuchter “Düsseldorf” te horen. Het publiek had niet lang nodig om te reageren en een enorm fluitconcert schalde door de Arena. Adele, die totaal geïrriteerd was door de reactie van het publiek, kon de reden voor dit gefluit niet verklaren en snauwde het publiek fel “Shut up!” toe. Hopla, wat was hier aan de hand?

Een bizarre relatie

De reden van de protestreactie van het publiek kon ze als rasechte Britse werkelijk niet begrijpen: Keulen en Düsseldorf hebben met elkaar namelijk een innige haat-liefde relatie. En dat is al meerdere eeuwen het geval, sinds de legendarische Slag bij Worringen. In het kleine dorp ten noorden van Keulen troffen destijds de aartsbisschop van Keulen en graaf von Berg elkaar in een beslissend gevecht. Historici twijfelen eraan, of dit werkelijk de aanleiding is voor de huidige bizarre relatie tussen de beide steden. In de volksmond wordt echter graag geloofd dat – als het om de oorsprong van de twist handelt – dit wel degelijk de oorzaak is.

En dan te bedenken, dat de beide steden voor veel dingen dezelfde passie hebben: de inwoners van de twee plaatsen houden van hun eigen bier, hun carnaval, hun oude centrum en hun culturele haven aan de Rijn.

Foto: Thomas Quack/shutterstock.com

Alternatief tegenover exclusief

En niet te vergeten van hun voetbalclub. Maar terwijl de één met een Kölsch voor de 1e FC Köln jubelt, geeft de ander de voorkeur aan een wedstrijd in het stadion van Fortuna Düsseldorf onder het genot van een donker Altbier. Men beweert, dat de Düsseldorfers eerder van exclusief houden, terwijl de Keulenaren een voorkeur hebben voor het meer alternatieve leven. Of, ten aanzien van politiek en maatschappij zou je kunnen zeggen: de hoofdstad van NRW tegenover de metropool van de homoseksuelen.

Waar moet je nu naar toe als je het Rijnland bezoekt? Welke van de twee steden heeft meer te bieden op het gebied van shoppen en uitgaansleven?

De edele hoofdstad

We geven de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen voorrang. Tenslotte viert Düsseldorf in augustus een jubileum: Al 70 jaar lang heeft ze de leiding over de deelstaat. De stad heeft voor een kosmopolitische lifestyle en tegenover de vele aanwezige modedesigners de plicht zich mondain te presenteren. De met kastanjebomen omzoomde Königsallee in het hart van de binnenstad behoort bijvoorbeeld tot de elegantste winkelstraten ter wereld: vrijwel geen modelabel ontbreekt hier en de talrijke boetieks, juweliers en chique grandcafés onderstrepen de exclusiviteit. In de Schadowstraße enkele honderden meters verderop worden de hoogste omzetten van heel Duitsland gerealiseerd. Ook bij slecht weer kun je in de overdekte passage uitstekend winkelen.

Foto: Scirocco340/shutterstock.com

De langste bar ter wereld

Direct bij de Kö, zoals de Düsseldorfers hun luxurieuze flaneerpromenade liefdevol noemen, ligt de oude binnenstad. Haar bijnaam, ‘de langste bar ter wereld’, heeft ze niet voor niets: In de op één na kleinste stadswijk wisselen de Altbierkroegen en de disco’s elkaar af. Meer dan 300 cafés, restaurants en discotheken trekken niet alleen in het weekend veel mensen – jong en oud – hierheen. Op zwoele zomeravonden is het de moeite waard een wandeling door en rondom de oude binnenstad te maken om dan bij de Rijnpromenade te belanden. Of, liever gezegd, bij een aardbei-ijs in de ijssalon, een wijn op een restaurantschip in de Mediahaven met de mooie architectuur of op één van de trappen met uitzicht over de Rijn en liveoptredens van straatartiesten. In Düsseldorf is het leven goed!

Foto: Axel Fischer/shutterstock.com

Trendy wijken

De stadsdelen Flingern, Unterbilk en Oberkassel hebben zich de laatste tijd ontwikkeld tot gezellige, trendy wijken. Nachtrommelmarkten, ateliers, galerieën of foodfestivals vind je bijvoorbeeld in Flingern-Noord. In de mooie oude gebouwen vestigen zich veel kunstenaars en fotografen en andere creatievelingen, die de atmosfeer hier aanvoelen. In Unterbilk wonen daarentegen voornamelijk studenten, die de wijk in de buurt van de universiteit een nieuw trendy en levendig elan geven.

Meer dan alleen dom en carnaval

De dom en het carnaval zorgden ervoor, dat de historische Romeinse stad Colonia wereldwijd wereldwijde bekend werd. Maar wat is er verder nog te beleven? Kun je er bijvoorbeeld goed winkelen? Als je met de trein op het ‘Hauptbahnhof’ aankomt, duikt hij direct in volle glorie voor je op: de Dom van Keulen. Op indrukwekkende wijze begroet hij de bezoekers van de stad en is meteen het begin van het winkelgebied: Het voetgangersgebied op de Hohe Straße en de Schildergasse is omgeven door allerlei winkels, alle warenhuizen van naam en winkels van modeketens zijn hier vertegenwoordigd. Hier flaneren de meeste mensen; bij een telling werden ooit 14.500 bezoekers per uur op de Schildergasse geregistreerd – een record, dat nergens anders in Duitsland werd gemeten.

Foto: Kristof Lauwers/shutterstock.com

De Altstadt

Als je vanaf de dom stroomopwaarts langs de rijn loopt, kom je langs de ‘Altstadt’, de historische binnenstad van Keulen. Op pleinen en in smalle steegjes staan overal op de hobbelige keitjes voor de oude gebouwen tafels en stoeltjes opgesteld, waar de gasten van restaurants en brouwerijkroegen met gezellig elkaar zitten te praten. Opvallend veel toeristen uit de USA zie je hier. De reden hiervoor ligt slechts enkele honderden meters verderop voor anker: De riviercruiseschepen, die bij de Amerikanen erg populair zijn. Achter de Heumarkt ligt de Rheinauhafen, een bestemming met een voor Keulen relatief exclusief karakter.

Foto: texianlive/shutterstock.com

Het Belgische Viertel

In Keulen zijn er ook nog veel andere leuke plekken te vinden: Uitgaanscentra, creatieve ontmoetingsplaatsen en leuke locaties met cafés, kleine winkeltjes en boetieks. Het ‘Belgische Viertel’ is zo’n gebied waar je weg van de grote winkelstraten allerlei bijzonder winkeltjes kunt ontdekken. Onder de naam ‘Chic Belgique’ presenteren zich alle mogelijke shops met kunstnijverheid, design, kleine mode labels en cafés die naast hun aanbod aan exclusieve waren ook feesten en evenementen organiseren. Niet ver van het Belgische Viertel in de Schaafenstraße bij de Rudolfplatz is het trefpunt van homoseksuelen. Hier heerst een gemoedelijke sfeer. Hoe omvangrijk de gay-scene in de stad is, kun je pas echt beleven tijdens het eerste weekend in juli, als de domstad het grote CSD-festival in de Altstadt organiseert.

Een prettige mix van tegenstellingen

Nog geen twee kilometer ten westen van de Rudolfplatz, een half uur lopen door het stadspark ligt Ehrenfeld, een mengeling van culturen en studenten, industrie en kunst en volkswijk en trendy publiek. Een prettige mix van tegenstellingen en een groot cultureel aanbod zijn de oorzaken voor de toenemende populariteit als woongebied. Het Odonien is een alternatief kunst-, cultuur- en elektro-party-centrum, dat gelijktijdig als ‘Biergarten’ en openluchtatelier dienst doet, terwijl ook het ‘Design Quartier Ehrenfeld’ de ontwikkeling van Ehrenfeld als creatief stadsgebied bevordert. Veel voormalige industriegebouwen zijn omgebouwd tot populaire clubs, waar ’s avonds en ’s nacht de muren op hun fundamenten staan te trillen als er concerten of party’s plaatsvinden.

Zo dichtbij…

De beide winkelmetropolen aan de Rijn liggen nog geen 40 kilometer uit elkaar; een treinreis van 20 minuten met de IC verbindt de ene met de andere stad. In beide steden kun je prima winkelen, vind je creatieve wijken en legio mogelijkheden om lekker te eten of uit te gaan. Je hoeft vanwege de afstand niet voor één van de beide steden te kiezen; bezoek gerust beide steden als je toch in het Rijnland bent! Maak kennis met de ‘Rheinische’ levensvreugde; die ook buiten de carnavalstijd zeker een reis waard is.

Info

Als je lang genoeg van tevoren reserveert, kun je met de trein al voor een spaarprijs van € 19 voor een enkele reis van Amsterdam naar één van beide steden reizen. De treinreis per ICE naar Düsseldorf duurt minimaal 2 uur 11 minuten en naar Keulen 2 uur 37 minuten.

Toeristische informatie over Keulen en Düsseldorf.