TOP

Het kind in de man wordt wakker

In de Carrera-Welt in Oberasbach heerst een sfeer die lijkt op die bij de echte races – met een spannende strijd om de koppositie en halsbrekende inhaalmanoeuvres, maar zonder motorherrie of benzinestank.

Tekst en foto’s: Martin Häußermann

Bernd Stadelbauer is een goede waarnemer. “Als ik hier de deuren open, krijgen keurige mannen, zakenlui en bankiers, die kort ervoor waarschijnlijk nog heel serieuze gesprekken voerden, plotseling een brede grijns over hun gezicht”, vertelt de eigenaar van de speelgoedfabriek Carrera. Dat verbaast de schrijver van dit artikel niet, want het ging hem en zijn 14-jarige begeleider Max niet anders. “Dat is helemaal te gek”, bromt Max als hij de zaal inloopt. Vijf megagrote slotrenbanen vullen de ruimte – de langste met een lengte van 70 meter. Ze zullen ons gegarandeerd een paar mooie uurtjes bezorgen. Wij gaan helemaal op in de rensport, schaal 1 : 32, voeren waanzinnige inhaalmanoeuvres uit, leveren een verhitte strijd om de beste rondetijden en vergeten alles om ons heen.

Voor grote en kleine jongens

Toegegeven, het is iets voor grote en kleine jongens. Soms ook heel kleine, meent Bernd Stadelbauer. Om een gevoel te krijgen hoe zijn markt eruit ziet, helpt hij steeds weer – helemaal incognito natuurlijk – in modelwinkels en speelgoedafdelingen van grote warenhuizen. Tijdens zo’n inzet ontstond de volgende dialoog: “Goedemiddag, kan ik u helpen?” “Ja, graag. Ik wil mijn zoon voor Kerstmis een Carrerabaan cadeau geven, maar ik weet nog niet zo goed wat ik nemen zal.” “Hoe oud is uw zoon dan?” Er valt een korte stilte en dan volgt een beetje schuchter: “Hij is twee weken geleden geboren.”

Dergelijke anekdotes kennen velen, die bij de opening van de Carrera World in de Frankische stad Oberasch te gast waren. Ook wij moeten lachen en denken terug aan de aanschaf van de eerste Carrerabaan in ons gezin. Max was nog in de peuterleeftijd, zijn grote broer net zes jaar oud. Sindsdien is het bij ons in de familie een soort ritueel om in de kersttijd de racebaan op te bouwen, die op een wonderbaarlijke wijze elk jaar groter wordt. De drie jongens verheugen er zich waanzinnig op en de dame des huizes verdraagt de wederkerende gebeurtenis inmiddels met gelatenheid.

Carrera-baan stand als ‘Mannencrèche’

Dat mensen van het mannelijk geslacht graag met modelauto’s spelen die op elektrische, zwarte rijbanen met sleuven rondrijden, is ook Daniela Stadelbauer niet ontgaan. Natuurlijk niet, ze is per slot van rekening met de Carrera-chef getrouwd, heeft zelf twee zonen en kent het familiebedrijf van binnen en van buiten. Toch was het ook voor Daniela Stadelbauer heel bijzonder om te zien wat de stand, met de mooie bijnaam ‘Männerhort’ (‘Mannencrèche’), op de kerstmarkt in haar geboortestad Salzburg teweegbracht. Het was een tent, waarin naast een goed gesorteerde bar met loungestoelen en kranten en tijdschriften ook een grote Carrera-baan stond. “Daar werden de mannen beziggehouden, terwijl de dames in alle rust op de ‘Christkindlmarkt’ konden rondlopen. Dat werd zo mooi gevonden, dat mijn man en mij constant werd gevraagd, of we de baan niet als permanente opstelling konden laten staan”, vertelt de Carrera-cheffin.

Het werd een groot project. Terwijl haar man volop bezig was met de dagelijkse beslommeringen van de model- en speelgoedfabriek, begon Daniela Stadelbauer samen met architecten, evenementenplanners en specialisten uit het eigen bedrijf plannen voor een miniatuur-renwereld te ontwikkelen. Niet in haar geboortestad Salzburg, maar in Oberasbach in Franken, niet ver van Fürth en Neurenberg: “Hier stond immers de wieg van Carrera en de Metropool Neurenberg is Europa’s speelgoedhoofdstad.”

Racen zonder de stank van benzine

Het indrukwekkende resultaat is een 2.200 vierkante meter grote speelkamer voor jongens van elke leeftijd. De kleinsten rijden in de kinderwereld op eenvoudigere banen met langzamere auto’s, de iets oudere kinderen sturen afstandsbediende auto’s over een liefdevol ontworpen parcours of laten radiografisch bestuurde helikopters opstijgen.

De ouderen zoeken een plaatsje op langs één van de hightechbanen in de speelzaal bij de entree. Hier wordt geen gebruik gemaakt van de klassieke regelaar die een spoor onder stroom zet en daarmee een auto laat versnellen. Hier zijn radiografisch bestuurde, digitale bedieningen, die elk voor een bepaald voertuig worden ingezet. Hierdoor en door de mogelijkheid van baan te wisselen, kunnen op een baan met twee sporen zonder problemen ook zes auto’s tegelijkertijd rijden. De startposities voor de echte wedstrijd worden net als in werkelijkheid tijdens en qualifying bepaald. Dat is pas echt racen, maar dan zonder de stank van benzine en zonder het huilen de van motoren.

Stralende ogen

Daarentegen hoor je steeds weer gejammer, als er een wagen uit de baan is gevlogen. In tegenstelling tot de echte Formule 1 is de race dan niet voorbij, maar kan hij worden voortgezet, zodra een baanpost de kleine flitser weer op de baan heeft gezet. Bij de opening waren hier – net als in werkelijkheid – mooie ‘grid girls’ aanwezig. Deze job wordt echter normaalgesproken uitgevoerd door toeschouwers, die niet deelnemen aan de actuele wedstrijd. Max is dolenthousiast en bijna niet van de racebaan weg te slaan.

Daarin verschilt hij niet van Hans-Joachim Stuck, de Duitse racelegende, met wie Max als vakmensen onder elkaar over de verschillende baanontwerpen en renwagens keuvelt. ‘Strietzel’ – zoals zijn vrienden hem noemen – is een verwoed slotcarfan en was ook als gast bij de opening aanwezig. Ook zijn ogen stralen als hij de eerste keer op de 70 meter lange baan kan starten: “Dat is net zoiets als de Nürburgring in het klein.”

Als echte racer is hij altijd in een soort wedstrijdroes en is dan ook met zijn première optreden niet helemaal tevreden. “Daarom laat ik door Carrera nu een grote baan voor mijzelf bouwen. “Die moet dan aaneen draadconstructie onder het plafond in zijn garage hangen. En als de kleine flitsers aan de start gaan, moeten de grote racemonsters maar even buiten staan.

Info

Carrera World

Oberasbacher Straße 20, 90522 Oberasbach

telefoon +49(0)911/309128 55

Openingstijden: Woensdag tot vrijdag 14 tot 20 uur, zaterdag 10 tot 20 uur en zondag 10 tot 18 uur.

Toegangsprijs € 10, incl. 30 minuten rijtijd op de banen en gebruik van afstandsbediende voertuigen.

Verlenging kan ter plaatse worden geboekt indien er voldoende banen vrij zijn.

 

Bereikbaarheid:

Vanuit het westen over de A6 tot uitrit Neudettelsau, dan verder op de B14. Vanuit het noorden, zuiden en oosten over de A73 tot uitrit Nürnburg/Fürth, dan de bewegwijzering richting Zirndorf volgen.

 

Andere attractie in de buurt:

Playmobil Funpark

Brandstätterstraße 2, 90513 Zirndorf

telefoon +49(0)911/96661455