TOP
Foto: Roman Samborskyi/Shutterstock
Een sint met een virtuele realiteit bril

Virtuele kerstmarkten in Duitsland

Geen Glühwein, geen Reibekuchen, geen kerstliederen en geen kerststalletjes in de open lucht. De kerstmarkten in Duitsland vallen in dit jaar om bekende redenen uit. Wie de feestelijke evenementen niet helemaal wil missen, kan zich met een paar alternatieven troosten. Wij hebben eens in het net rondgekeken en allerlei leuke en verbazingwekkend innovatieve concepten gevonden voor virtuele kerstmarkten in Duitsland, variërend van animaties tot drive-ins.

Een kerstboom op het dak van een auto

Foto: Shutterstock

Tekst: Ralf Johnen

‘Stille nacht, heilige nacht’. Zo eenvoudig was Kerstmis vroeger. Al sinds meerdere decennia is het belangrijkste christelijke feest van het jaar een groot verkoop-evenement geworden. Die ontwikkeling is ook niet ongemerkt aan de Duitse kerstmarkten voorbij gegaan. Onder de kerstmarkten vind je zowel commerciële als stemmige varianten. Daarbij is de grootte van ondergeschikt belang. In internet echter, worden de sterke en zwakke kanten van een presentatie nog duidelijker zichtbaar.

Bernkastel-Kues

In de web-versie van het stadje Bernkastel-Kues aan de Moezel heerst een weertype dat past bij het seizoen: Het sneeuwt. Niet heel hevig, maar de vlokken blijven wel liggen. Bezoekers zien schilderachtige vakwerkhuizen, die samen met de kraampjes van de kerstmarkt een gezellige sfeer oproepen. In het menu kun je door meerdere panorama’s navigeren, die heel overtuigend overbrengen, hoe gezellig het er in het wijnstadje onder normale omstandigheden aan toe gaat. De markt maakt geen gebruik van koopmogelijkheden via een webshop en laat ook geen muziek horen. Goed gemaakt, maar na enkele minuten heb je het wel gezien.

Dresden

De Saksische hoofdstad Dresden lokt over het algemeen met één van de grootste en mooiste kerstmarkten van het land. Al bij de eerste blik op het domein van de virtuele versie, kom je tot de ontdekking, dat het bij de digitale kerstmarkt uitsluitend om een verkoop-event handelt. Van adventskalender tot Glühwein en alom aanwezige stollen is er een aanzienlijk aanbod van regionale producenten, die hun waren ook naar het buitenland versturen. De feestelijke entourage ontbreekt helaas enigszins.

Essen

Ook het Roergebied hoeft het niet zonder virtuele kerstmarkt te stellen. De webpresentatie van Essen valt op door een flinke hoeveelheid tekst. De links naar de webshops van diverse exposanten (Ardenner ham, Aachener printen, biowollen sokken) worden met een sfeervolle diashow afgerond. Te zien zijn beelden uit betere tijden. Technologisch niet persé het meest innovatieve, maar eenvoudig en sympathiek. Net als het Roergebied!

Landshut

Een idee uit Landshut heeft voor furore gezorgd. Daar heeft een ondernemer een drive-in-kerstmarkt georganiseerd. Sindsdien bevredigen vrij veel klanten hun verlangen naar Kerstmis (en betere tijden) door met de auto voor te rijden. Daar kunnen ze in de rij met wachtenden een flinke portie gratis kunstsneeuw verwachten. Later brengt het personeel Lebkuchen, Glühwein en vergelijkbare seizoenartikelen naar de wijd opdraaide autoraampjes. De mensen zijn dolenthousiast en de vindingrijke organisator heeft een flink deel van zijn uitgevallen handel opgevangen. Een concept, dat echter in 2021 weer in een archieflade mag verdwijnen.

Odenspiel

Het tussen Keulen, Siegen en Gummersbach gelegen dorp Odenspiel presenteert eveneens een innovatie. Geïnspreerd door een nabijgelegen Corana-teststraat, heeft Lars Dittmann van het plaatselijke kerstboomkantoor een drive-in voor de koop van kerstbomen ingericht. Tijdens de resterende weekenden hebben klanten de gelegenheid hun gekochte boom direct in hun voertuig te laten laden. Hiervoor worden de gecertificeerde kerstbomen uit het bos in een éénrichting straat woonkamergerecht verpakt.

Noch meer virtuele kerstmarkten in Duitsland: Schloss Burg

Het bij Solingen aan de Wupper gelegen kasteel, is Schloss Burg al sinds jaren de indrukwekkende coulisse voor een sfeervolle kerstmarkt. In 2020 moeten de bezoekers zich tevreden stellen met een digitale versie in de ridderzaal. Deze nodigt echter met een aardige animatie uit voor een bezoek aan de kramen. Met muzikale ondersteuning brengen info-knoppen je naar de introductie van een exposant en daarvandaan naar zijn of haar webshop. Zo is iedereen in staat sieraden of mode-accessoires te kopen.

Seiffen

De virtuele kerstmarkt van Seiffen in het kerstbolwek Ertsgebergte kan op de tot nu toe grootste bijval van het publiek rekenen. Ingetogen muziek, gedekte kleuren en een geslaagde animatie zorgen voor de opperbeste stemming. Een sidebar maakt een gemakkelijke navigatie mogelijk van de kerststal naar het door plaatselijke kunstenaars bespeelde podium tot aan de prachtige kerstboom. Mooi gemaakt zijn ook de shots in de verschillende kramen. Zij laten het respect voor traditie zien, waarbij het commerciële aspect discreet op de achtergrond staat. Volgens de redactie is dit een van leukste virtuele kerstmarkten in Duitsland.

Zwickau

Feestelijke koekjes zijn op kerstmarkten overal te vinden. Bij een bezoek aan het virtuele pendant geldt dit helaas ook voor de digitale cookies, die in Zwickau heel erg groot uitvallen. Afgezien daarvan lukt het op de website van het in Saksen gelegen stadje een sfeervol beeld met een mooi kerstgevoel op te roepen. Het systeem is gebaseerd op een plattegrond met de kraampjes, zoals deze geplaatst zouden zijn als de markt had plaatsgevonden. Wie een website heeft wordt daarnaartoe verlinkt en kan zo nog een paar euro’s bijverdienen. Het geheel vindt discreet plaats en wordt door een video met vooruitblik naar 2021 begeleid.