TOP
Notenkrakers in de winkel van Wohlfahrt in Rothenburg ob der Tauber

Kerstmis voor iedereen: Käthe Wohlfahrt in Rothenburg ob der Tauber

Duitsers nemen het vieren van het kerstfeest heel serieus. Als je daaraan nog twijfelt, moet je maar eens naar Rothenburg ob der Tauber gaan. Daar vind je de flagship-store van Käthe Wohlfahrt. Het is een prototype van een kerstwinkel die het hele jaar open is en die je inmiddels overal ter wereld tegenkomt.

Tekst: Ralf Johnen

Een kerstauto bezorgd cadeaus in Rothenburg ob der Tauber

Foto: Malek 64/Pixabay

Ter plaatse is het overduidelijk waar kerst wordt gevierd. De zaak ligt op topniveau, direct bij het historische raadhuis en de betoverende Markt. Omdat het helemaal niet op de gebruikelijke winkels lijkt, noemt het bedrijf zich ‘Weihnachtsdorf’; kerstdorp dus. Onderdeel ervan is het museum op de eerste etage, waar je het ontstaan en de verdere ontwikkeling van gebruiken rond de kerst kunt zien. Hoewel het gebouw opvalt, geeft een kerstmobiel op straat nog een beetje extra aandacht. Op het dak van het historische voertuig zijn zoals dat hier nou eenmaal hoort: Cadeaus.

Kribben met sneeuw in een televisie gezien in Beieren

Foto: Ralf Johnen

Notenkrakers uit het Ertsgebergte

Als je het gebouw inloopt, merk je al snel, dat achter de muren een soort catacombe-achtig netwerk van ruimtes ligt. Deze zijn stuk voor stuk aan bepaalde facetten van het kerstfeest gewijd – en daarvan zijn er veel meer als je zou vermoeden. Wat te denken van de afdeling voor met de hand vervaardigde notenkrakers? De meeste zien er uit als gestileerde kerstfiguren. Sommige hebben lange, andere korte baarden. Weer andere dragen extravagante hoofddeksels, of zitten op een schommelpaard. De meeste stammen uit het Ertsgebergte en zijn voorzien van een flink prijskaartje, zoals dat nou eenmaal bij met de hand vervaardigde kwaliteitsproducten het geval is.

De koekoeksklokken bij Käthe Wohlfahrt in Rothenburg ob der Tauber

Foto: Ralf Johnen

Koekoeksklokkenkabinet

Net zo veelzijdig zijn de afdelingen van de houten miniatuur carrousels, sneeuwkogels en sneeuwpoppen. Het assortiment is hierbij niet alleen beperkt tot de klassieke interpretaties van seizoen decoraties. Er wordt bijvoorbeeld een soort kerststal aangeboden, die in een ouderwets tv-toestel werd gebouwd. Dat is één van de vele artikelen die het stempel ‘curieus’ verdient. Dat geldt zeker ook voor het koekoeksklokkenkabinet, die in het Weihnachtsdorf Käthe Wohlfahrt een prominente plaats heeft gekregen en voor de engelengalerie, waarin zich aantrekkelijke afgezanten van de hemel bevinden.

Kerstfiguren in Rothenburg ob der Tauber

Foto: Ralf Johnen

Een perfecte illusie

Al deze zaken zouden niet zo’n bijzonder effect hebben, als ze niet door de passende muziek begeleid zouden worden. Dus hoor je bij Käthe Wohlfahrt het hele jaar door feestelijke kerstliederen. Waar genoeg plaats is staan grote kerstbomen. Deze zijn smaakvol verlicht en rijkelijk met decoratie versierd. En om ervoor te zorgen dat bij de bezoekers geen detail over het hoofd wordt gezien, draaien de kerstbomen om hun eigen as.

Kerstbomen en kaarsen van hout met Frohe Weihnachten

Foto: Ralf Johnen

Het is allemaal echt leuk. De reis door winterwonderland eindigt niet erg verrassend in de souvenirshop. Hier kan de klant passende koffiebekers of T-shirts kopen. Een perfecte illusie, die onmogelijk meer kerstsfeer uit kan stralen dan dat hier het geval is. In hartje zomer is het echter ook heel prettig om weer buiten te komen en vast te stellen dat het 30 graden is en het nog meerdere maanden tot 24 december duurt.

Houten karrussels en een kerstboom bij Käthe Wohlfahrt in Rothenburg ob der Tauber

Foto: Ralf Johnen

Informatie over ze zaak van Käthe Wohlfahrt

Käthe Wohlfahrt, Herrengasse 1 in Rothenburg ob der Tauber is dagelijks geopend.

www.kaethe-wohlfahrt.com

www.rothenburg-tourismus.de