TOP
trek in een ontbijt met Michelin-ster? Probeer dan het sandwich met avocado en spiegelei in restaurant Neobiota in Keulen

Neobiota in Keulen: ontbijt met Michelin-ster

Een ontbijt met Michelin-ster? Dat is ondanks de hype rondom restaurants en koken in het algemeen nog steeds zeldzaam. Het restaurant Neobiota in Keulen heeft hieraan een einde gemaakt. Wij gingen er heen om te testen.

Brunch is dood: dat is goed nieuws voor de liefhebbers van een schitterend ontbijt met smoothie en flat white

Tekst: Ralf Johnen

“Brunch ist tot” staat er zelfbewust op de kaart van het Neobiota. Je kunt deze uitspraak ook omdraaien: Het ontbijt leeft en op een hoog niveau. Niet voor niets is het lokaal dat door Sonja Baumann en Erik Scheffler wordt geleid met een Michelin-ster bekroond. De bijzonderheid daarbij is niet zozeer dat het koksduo ’s avonds haute cuisine serveert; veel belangrijker is de aandacht voor het ontbijt als hoogwaardige maaltijd.

Driegangenmenu

trek in een ontbijt met Michelin-ster? Probeer dan het sandwich met avocado en soiegelei in restaurant Neobiota in Keulen

Om dit te bereiken heeft de crew een vrij ongewone formule uitgedacht: Het driegangenmenu als ontbijt. Het wordt van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 14.30 uur geserveerd. Het Neobiota presenteert echter geen roerei, pastasalade of salami-buffet. In plaats daarvan kunnen de gasten drie gerechten van de wisselende kaart uitkiezen.

Ook zalm met asperges behhort tot de specialiteiten van het seizoen

Om het culinaire avontuur zo veelzijdig mogelijk te maken, hebben we bij ons bezoek verschillende combinaties uitgezocht. Voortreffelijk is de ‘Arme Jan’, een French toast met bloedworst. Dit gerecht beschikt over een zowel bijzonder als breed aromapalet. Daarbij komt nog de aandacht voor het regionale aspect kijken, want bloedworst staat onder de naam ‘Flönz’ bekend als één van de culinaire tradities van Keulen.

Invloeden uit Engeland en Israël

Corned Beef met Piccalilly doet aan Engeland denken in het restaurant Neobiota

Iets vergezochter is de ‘Stolz der Queen’. De getoaste sandwich vertoont met corned beef en piccalilly-saus duidelijk Engelse trekjes. De smaakbelevenis is echter ook hier zeer overtuigend. Veel meer bekend is de Shakshuka, een trendgericht uit Israël. Het tomaten-paprika-gerecht met ei, kruiden en zelf gebakken brood is echt heerlijk. Dat geldt ook voor de pannenkoekentoren, waarvan de samenstelling al naar gelang seizoen varieert. Onze versie gebaseerd op aardbeien vraagt een toebereidingstijd van ongeveer 25 minuten; altijd het beste bewijs, dat vers en met liefde wordt gekookt.

Storende hardrock

De gestapelde pannekoek behoort tot de specialiteiten van restaurand Neobiota in Keulen

De drankjes zijn voor een hoog niveau restaurant heel redelijk. De koffie (verrukkelijk is de Flat White voor € 4) is van de Keulse koffiebranderij Heilandt. Het sap van de dag (0,2 l/€ 4) ontpopt zich als komkommer smoothie met een gifgroene kleur. Al met al zijn we van het culinaire aanbod in het ontbijt-sterrenrestaurant behoorlijk onder de indruk. Alleen de voortdurende muziek met oubollige hardrock uit de jaren 80 stoort ons. Ook de bediening laat hier en daar wat kleine steekjes vallen. Maar, met deze kleine minpuntjes kunnen we goed leven. Tenslotte zijn we de dag zojuist met een twee uur durend ontbijt goed begonnen.

Shakshuka is een overheerlijk gerecht uit Israël

Informatie over het ontbijt met Michelin-ster:

Neobiota: Ehrenstraße 43c (Hoek Große & Kleine Brinkgasse), 50672 Köln, telefoon +49(0)221/270 88908, www.restaurant-neobiota.de, di – za 10 –14.30 en 18 – 23 uur.

Het restaurant ligt enigszins verstopt op een binnenplaats van de Ehrenstraße, de spannendste winkelstraat van Keulen. Per mail kan vooraf gereserveerd worden.

Meer besprekingen over restaurants in Keulen vindt je op de blog van Visit Köln.