TOP
Foto: Abhijeet Khedgikar/shutterstock.com

Ondergronds sprookje

De ondergrondse wereld van Duitsland heeft veel te bieden: aliens in het Bergische Land, feeën in het Berchtesgadener Land en ‘bloedzuigers’ in Ostholstein. Er zijn vijftig grotten, die voor bezoekers zonder gevaar toegankelijk zijn. Dat belooft wat!

Tekst: Ulrike Klaas

Sprookjeswereld in de Saalfelder Feeëngrotten – Thüringen

Het lijkt een betoverde wereld en als een fee de gasten ter begroeting tegemoet zou vliegen, zou zich daarover waarschijnlijk niemand verbazen. De Saalfelder Feeëngrotten zijn vanwege de rijke schakering aan kleuren uniek onder de Duitse openbare grotten. Vanwege het kleurspektakel is het de grot zelfs gelukt in het ‘Guinness book of records’ te komen. Waar de mijnwerkers in de 16e eeuw aluinlei delfden, heeft het mineraalrijke water van het onderaardse meer inmiddels een bijzondere sprookjeswereld gecreëerd. De stalagmieten en stalactieten strijden om de mooiste weerspiegeling in het water van het meer. Er bevinden zich op drie verschillende etages drie ruimtes – de geneeskrachtige ‘Heilstoll’, de ‘Quellgrotten’ waar zich de bron bevindt en de ‘Märchendom’ – de sprookjesdom – de oudste en mooiste ruimte van de Feengrotten. Op het buitenterrein staat het zogenaamde ‘Grottoneum’, een interactief museum, waar de bezoekers alle wetenswaardigheden over de grotten kunnen ervaren.

Openingstijden van mei tot november dagelijks van 10 tot 17 uur, van november tot december van 11 tot 15:30 uur, van februari tot april van 11 – 15:30 uur. In januari gesloten. Audio guides in het Nederlands beschikbaar. Toegangsprijs voor volwassenen vanaf € 7,90, voor kinderen vanaf € 5,90. Adres: Feengrottenweg 2, 07318 Saalfeld. Telefoon: +49 (0) 3671 – 55040. Meer info hier

Foto: kamienczanka/shutterstock.com

‘Bloedzuigers’ in de Kalkberggrot in Bad Segeberg – Ostholstein

Dit is niets voor mensen met zwakke zenuwen! In de noordelijkste karstgrot van Duitsland huizen bijzondere bewoners: In de winter overnachten hier rond 20.000 vleermuizen. In de zomer is dit aantal beduidend minder. Dan fladderen er altijd nog 800 nachtbrakers in de grot rond, die dan ook geobserveerd kunnen worden. De Kalkberger grot is alleen in de zomer geopend, zodat de dieren in de winter ongestoord hun winterslaap kunnen houden. Interessant is het in augustus, wanneer de jonge dieren van de acht verschillende vleermuissoorten de ondergrondse wereld van Holenstein ontdekken. Daar krijg je tijdens een rondleiding vast en zeker een paar schrikmomenten van de schaduwen die in de schijn van het licht wegvliegen. In de grotten is een tentoonstelling over het leven van de vleermuis en een geologische leerroute ingericht.

De grot is geopend in de maanden april tot september. Tijdens de openingstijden zijn er –afgestemd op het aantal bezoekers – regelmatig rondleidingen. De wachttijd is meestal niet langer dan 30 minuten. Adres: Oberbergstraße 27, 23795 Bad Segeberg. Telefoon: +49(0)4551 8082-0. Meer info hier

Foto: Hendrasu/shutterstock.com

Aliens in Wiehler druipsteengrotten – Bergische Land

26 Treden leiden naar de onderwereld van het Bergische Land. Hoe ziet deze er eigenlijk uit? Verkalkt! De stenen bestaan namelijk uit kalk, dat eeuwenlang druppelsgewijs water heeft opgenomen. De Wiehler druipsteengrot werd ontdekt in 1860, maar pas in 1927 – nadat er uitgebreide veiligheidsmaatregelen waren getroffen – mochten de eerste bezoekers de grotten betreden. Als je naar beneden gaat, kom je eerst op zeven meter diepte in de entree. Van daaruit daal je steeds verder af tot 30 meter onder de grond, door de ‘Kleine Zaal’, die glinstert als gesmolten goud, langs de golvende kalksteencascaden, versteende ‘aliens’ en ‘olifanten’ die in verschillende kleuren oplichten; de ene keer wit, dan weer geel, al naar gelang het ijzergehalte in het kalk. Je hoeft niet bang ze zijn voor deze buitenaardse wezens, want ze komen niet van hun plek! Niet vergeten een warm jack in te pakken. In de druipsteengrotten heerst een constante temperatuur van ongeveer acht graden.

De toegang voor volwassenen bedraagt € 4,50 en voor kinderen € 4. Openingstijden van april tot oktober dagelijks van 10 tot 17 uur, overige maanden alleen in het weekend van 11 tot 16 uur. Adres: Wiehl, Am Pfaffenberg. Telefoon: +49(0)2262 7920. Meer info hier.

‘Grottenfee’ in de Schellenberger ijsgrot – Berchtesgadener Land

Heb je behoefte aan afkoeling? De Schellenberger ijsgrot biedt een ijzig genoegen. Het is de grootste en enige publiek toegankelijke in zijn soort in Duitsland. Om erheen te komen, moet er tenminste drie uur en 1570 meter vanuit het dal geklommen worden. Maar dan wacht er ook werkelijk een pittige afkoeling, want in de Schellenberger ijsgrot heerst een temperatuur van –0,5 tot maximaal +1 graad Celsius. Over houten steigers en trappen en uitgerust met carbidlampen, banen de bezoekers zich een weg door de ijswereld, die zich tot fantasierijke sculpturen hebben ontwikkeld. De ijslaag, die ongeveer 30 meter dik is, doet met haar grillige vormen niets onder voor een druipsteengrot. De bezoekers belichten onderweg door de ‘Fluggerhalle’, de ijswatervallen en de ‘grottenfee’ gigantische stalactieten en stalagmieten. Nu nog een lekker ijsje en dan weer terug naar huis.

De ijsgrot kan worden bezichtigd tijdens de zomermaanden van Pinksteren tot oktober. Toegangsprijs voor volwassenen € 8, kinderen € 4. De grot ligt bij Marktschellenberg. Telefoon: +49(0) 8650 984560. Meer info hier

Foto: Flickr/Harald Deischinger

Toen werd het licht… in de Olgagrot – Schwäbische Alb

Wereldwijd was het de tweede grot waarin elektrisch licht werd geïnstalleerd en in Duitsland de eerste voor publiek toegankelijke grot met elektriciteit. De Olgagrot in Baden-Württemberg is niet alleen een trendsetter, maar je zou er ook zo in willen bijten. Overal aan het plafond zie je bloemkolen – wel wat zwaar op de maag –  want de Olgagrot is één van de zeldzame primaire tufsteen grotten. Hij is niet ontstaan door oplossing van kalk, maar gelijktijdig met het ontstaan van het gesteente eromheen, namelijk door de kalkafzetting van het riviertje de Echaz aan een steile wand. Stalactieten hangen aan het plafond en zijn omringd door grillig gevormde stenen. Zo dalen de bezoekers af in de wondere wereld van tufsteen.

De grotten zijn open van april tot oktober op de eerste zondag van de maand of op bijzondere feestdagen van 11 tot 17 uur. De toegang voor volwassenen bedraagt € 3 en voor kinderen vanaf 6 jaar € 1,50. Een familiekaart kost € 7. De grot ligt bij het plaatsje Lichtenstein-Honau. Meer info hier