TOP
Carsten Heinke
Ook de bloemen behoren tot de tentoonstelling

Het openluchtmuseum Wackershofen is geschiedenis die leeft

Over heel Duitsland verspreid vind je openluchtmusea die het leven op het platteland laten zien. Het grootste en één van de mooiste daarvan staat in Wackershofen.

Tekst: Carsten Heinke.

Landleven uit een plaatjesboek

Krijsend rennen de biggetjes door het gras. Familie gans is onderweg voor een zwemuitstapje in de vijver. Eromheen bevinden zich oude boerenhuizen, stallen, schuren, molens, gasthuizen, een wijngoed, wijnlokaal, stationnetje, een school en zelfs een kerkje. Het ruikt er naar zomerbloemen, kruiden, mest en gemaaid gras. Vogels tsjilpen, kippen kakelen en schapen blaten. Het is het landleven zoals dat in een plaatjesboek staat.

Landleven puur, oude boerengebouwn en ganzen

Carsten Heinke

Alles is origineel

Maar het idyllische gehucht Weiler Wackershofen aan de rand van Schwäbisch Hall is een openluchtmuseum. Behalve allerlei huisdieren zijn ook de tentoongestelde voorwerpen echt. Naast landbouwwerktuigen, gereedschap, meubelen en huishoudelijke producten zijn de gebouwen zelf ook origineel. Slechts één enkel gebouw – de ‘Weidnerhof’ – werd hier oorspronkelijk gebouwd. Alle andere gebouwen zijn ‘geïmmigreerd’ vanuit verschillende dorpen in de regio Hohenloh en de rest van het noordoosten van Baden-Württemberg.

Afgebroken, getransporteerd en weer opgebouwd

Ze werden op hun originele standplaats behoedzaam in grote delen afgebroken, naar Wackershofen getransporteerd en daar weer samengebouwd. “Het oudste pand, dat tegenwoordig als kinderspeelhuis dienst doet, stamt uit de laatste decennia van de 15e eeuw. De laatste geheel origineel behouden bouwwerken zijn een boerenhuis en stal uit het midden van de 16e eeuw”, vertelt Michael Happe, die het museum sinds 2013 leidt.

Stallen en werktuigen alles origineel

Carsten Heinke

Wetenschappelijk onderzoek

Sinds de opening van het openluchtmuseum 33 jaar geleden, zijn er talrijke historische waardevolle gebouwen bijgekomen. Inmiddels zijn het er ongeveer 70 en ze hebben een betekenis die ver uitstijgt boven dat van een begaanbaar museumstuk. Volgens Happe werd er wetenschappelijk werk mee verricht. “De gebouwen zijn onderdeel van onderzoek en opleiding. Het gaat om de geschiedenis van de mensen die erin geleefd en gewerkt hebben. Hun levensomstandigheden worden op een begrijpelijke manier aan de bezoekers gepresenteerd”, legt de museumdirecteur uit. 

Hoe leefden de mensen op het platteland

Carsten Heinke

Gedenkplaats en plaats voor evenementen

Een van de belangrijkste objecten voor de opgave van het museum is de Käshof, die voor het land Baden-Württemberg als gedenkplaats herinnert aan het verzet en het leven in de nazitijd. Het openluchtmuseum wordt compleet met gebouwen en dierlijke bewoners regelmatig voor allerlei evenementen gebruikt.

Bedreigde dieren

De dierengemeenschap in het museum bestaat vooral uit met uitsterven bedreigde, meest uit de regio stammende huisdierrassen, zoals bijzondere runderen, varkens, schapen, geiten, kalkoenen en zeldzame konijnen, ganzen, eenden, kippen en duiven. Deze nuttige dieren maakten eeuwenlang deel uit van het dagelijkse agrarische leven in Duitsland, totdat ze door de moderne bio-industrie werden vervangen door rassen met veel hogere opbrengsten.

Eén keer per jaar vindt de driedaagse ‘Zu Gast Anno Domini 1756’ plaats, waarbij steeds een ander gebouw van het openluchtmuseum in het middelpunt staat.

Informatie

Hohenloher Freilandmuseum www.wackershofen.de

Bereikbaarheid

Met de auto is het naar Schwäbisch Hall vanaf Amsterdam ongeveer 6 uur rijden. (In het navigatiesysteem de straat als ‘Moorwiesenweg’ invoeren.) Met de trein ben je vanaf Amsterdam (2x overstappen) in ongeveer 7 uur in Schwäbisch Hall.

Overnachting

Landhaus ‘Zum Rösle’ ligt op ongeveer 15 minuten met de auto en biedt moderne, gezellige kamers in een gerenoveerd historisch huis. www.roessle-veinau.de

Het viersterren Ringhotel Die Krone met sauna en stoombad ligt ongeveer een kwartier autorijden van het museum vandaan. www.hotel-diekrone.de