TOP
Illustratie: Riccardo Russomanno

Een koffer hoort niet op het bed

Wie kent het niet? De koffer wordt met moeite op het bed getild en alle kleren worden eerst op het bed gelegd, voordat ze in de kast verdwijnen. Waarom je dit ritueel in de toekomst achterwege moet laten, lees je hier.

Tekst: Celina Fuhrmann

De koffer is onze beste vriend. Logisch, want hij is keurig netjes volgeladen met bergen kleding waarmee je moet overleven en vakantieaccessoires. Dat had je gedacht! Eerlijk is eerlijk: Wie volgt de adviezen van Marie Kondo in het echte leven op? Ik kan in ieder geval van mezelf zeggen, dat ik op het gebied van kofferhygiëne en –ordelijkheid niet helemaal op de hoogte ben. Helaas. Het is de hoogste tijd de zaak eens onder de loep te nemen! Eerst het belangrijkste: De koffer hoort in geen geval op het bed, want daar heerst mogelijk gevaar voor bedwantsen. Klinkt niet alleen heel smerig, is het ook.

Handige kofferstandaard

Maar waar leg je dat ding dan neer? Je parkeert de koffer op de grond, maar je legt er als extra bescherming tegen kiemen een schone handdoek onder (daarna wassen of verbranden). Of je gebruikt de handige kofferstandaard, die in veel hotels enkel en alleen voor onze reisbegeleider klaarstaat. Als dat niet het geval zou zijn, even kijken of die in de kast staat, of navragen bij de receptie. Vaak zijn er standaards op aanvraag beschikbaar. Zinvolle tip: als de hiervoor beschreven maatregelen niet afdoende of hygiënisch genoeg zijn, kan je een eigen kofferstandaard voor weinig geld kopen. Zo houdt je precies in de gaten, wat er met de geliefde koffervriend in aanraking is gekomen.

Wat moet je doen als er geen kofferstandaard en geen steriele handdoek te krijgen zijn? Gewoon de stijlvolle bedloper nemen – die is bestemd voor zulke hygiënische noodsituaties – en de koffer erop leggen. Op de grond welteverstaan, denk aan de bedwantsen! 

Illustratie: Riccardo Russomanno

De onbekendste hygiënemonster

Komen we terecht bij de onbekendste en grootse boosdoener als hygiënemonster, waar gegarandeerd niemand aan heeft gedacht: Het vuil aan de rollen! Het maakt niet uit waar je was, de koffer was erbij en rolde trouw achter je aan. De waanzinnig vele ziektekiemen hebben we natuurlijk met een antibacteriële spray gedood. Zo niet, dan worden vanaf nu de kofferwieltjes liefst in het bad met een borstel afgeborsteld en daarna met een doek en een zeepoplossing schoongemaakt. 

Als we nog dieper in de koffer en in het onderwerp reinheid duiken, moeten we in de gaten houden, dat het binnenste van de koffer na de toekomstige reizen ook wel eens een keer uitgezogen mag worden en de inlay (als die verwijderd kan worden) met de hand wordt gewassen. Reiskoffers van zacht materiaal kunnen aan de buitenkant overigens goed worden beschermd als ze regelmatig geïmpregneerd worden.

Zogenaamde ‘packing cubes’ zijn een goede oplossing

Als je geen zin hebt om te wassen, of als de binnenstof vast aan de koffer is bevestigd, zijn ook zogenaamde ‘packing cubes’ een goede oplossing. Dat zijn aparte zakken, waarmee je de inhoud van je koffer niet alleen kunt organiseren, maar waarmee je ook vuil kunt weren. Die zijn natuurlijk in speciale (online)shops te koop.

Heel praktisch en plaats besparend zijn vacuüm zakken. Deze pak je vol, sluit hem en zuigt door de ronde opening met een stofzuiger de overbodige lucht uit de zak. En als je je afvraagt hoe je onderweg aan een stofzuiger komt, kan ik adviseren de eigen stofzuiger van thuis mee te nemen. Een kleine handstofzuiger is toch voldoende! Zo kun je de grond in je hotelkamer ook klinisch schoon houden. Nou ja, in geval van nood misschien gewoon even bij de roomservice uitlenen.

Illustratie: Riccardo Russomanno

Opvouwbare klerenhangertjes

Overigens is het hygiënischer je kleding op te hangen, omdat er dan geen contact is met de kastplanken. Wel een beetje vervelend, dat in de meeste hotels de politiek ten aanzien van klerenhangertjes luidt “minder is meer”. Geheime tip: Op Marktplaats kun je opvouwbare klerenhangertjes to go kopen!

Wat is de oplossing, als de koffer ondanks alle opgevolgde tips en adviezen nog steeds een beetje vies ruikt? Heel simpel: voor vuile was luchtdichte waszakken gebruiken of de koffer inspuiten met de duurste parfum. Alternatief kunnen natuurlijk ook textielverfrisser of geurzakjes worden uitgeprobeerd. En als dat nog steeds niet helpt, kun je je beter van je koffer laten scheiden en een nieuwe reisbegeleider zoeken, die gegarandeerd vrij van kiemen is.