TOP
Foto: Stadt Giengen
Kinderen vermaken zich in een riviertje op de Schwäbische Alb

Giengen an der Brenz: familievakantie op de Schwäbische Alb

Wie kent Giengen an der Brenz? Moment! Lees maar even verder; het is de moeite waard, vooral voor gezinnen met kinderen. De charmante kleine stad in de oostelijke punt van de Schwäbische Alb belooft namelijk spannende avonturen, verpakt in een ontspannen vakantie.

Familievakantie op de Schwäbische Alb met kinderen in het water

Foto: Heiko Grandel

Voor de kleintjes en voor oma’s

Mijn eerste knuffelbeest was een olifant. Hij was niet groot, ik kon hem met me meeslepen, hem kammen, knuffelen – inderdaad hij had alles waar zo’ knuffel voor moet dienen. Dat vond mijn oma echter niet zo goed, want de olifant was in haar ogen te mooi om mee te spelen. Bekijken? Ja, maar beetpakken? Als je het maar laat! Het beest was van Steiff en voor de oorlogsgeneratie van mijn grootouders was het een vermogen waard. Ik heb hem nog altijd: Hij zit in een zak in de kelder en ziet er als nieuw uit. De knop – het handelsmerk van Steiff – zit nog in zijn oor. Het lijkt er niet op dat ie al 45 jaar oud is. Natuurlijk heb ik het waardevolle olifantje vol verwachting al een keer gegoogled. Het resultaat? Niet de moeite waard.

Marktplaats van Giengen met vakwerkhuizen

Foto: Stadt Giengen

Wat zou mijn oma verbaasd gekeken hebben als ze door het Steiff Museum gelopen zou zijn waar kinderen toch werkelijk op levensgrote tijgers klauteren? Pluche om beet te pakken  is één van de attracties van het museum. En hier kunnen groot en klein ook te weten komen hoe de Steiff-geschiedenis meer dan 140 jaar geleden begon. In Giengen creëerde Margarete Steiff met het olifantje, het eerste knuffeldier ter wereld. Ook de wereldberoemde en door Elvis bezongen eerste Teddy is daar geboren. In het museum kunnen de bezoekers zien hoe de pluche dieren worden gemaakt. In het naaiatelier kunnen ze de beroemde dochter van Giengen zien zitten en op de 15 meter lange slangenglijbaan met een noodgang naar beneden glijden.

Ingang Charlottenhöhle in Giengen an der Brenz in Baden-Würrtemberg

Foto: Stadt Giengen

Giengen an der Brenz is voor nieuwsgierigen

Met een lengte van 587 meter is de Charlottenhöhle één van de langste voor het publiek opengestelde grotten van Zuid-Duitsland en de langste druipsteengrot van de Schwäbische Alb. Ontdekt werd de grot in 1893 en ze kreeg haar naam van de toenmalige koningin Charlotte von Württemberg. In de duizenden jaren van haar ontstaan werd een waar druipsteenparadijs gecreëerd. Tegenwoordig zijn er nog sporen van de holenberen zichtbaar, met name op gladde, gepolijste rotsvlaktes. Hier wreven de oerzoogdieren zich stevig en raakten zo modder en lastig ongedierte uit hun pels kwijt.

Kinderen genieten van de Charlottenhöhle in Giengen

Foto: Uwe Krueger

De onderaardse rotsformaties zijn – in scene gezet door een prachtig lichtspektakel – bijzonder fascinerend. Hier worden de grotten een kunstwerk van de natuur. En mocht het de kleine bezoekers onverwacht toch niet al te zeer boeien, is het goed om te weten, dat er op het terrein een avonturen- en waterspeelplaats is.

Wat kunnen we verder nog aanraden?

In het Archäopark Vogelherd in Niederstotzingen kun je je inleven in het rijk van de ijstijdjagers. En tijdens de rondleiding op de Stauferburg Katzenstein één van de oudst bewaard gebleven romantische burchtcomplexen in Zuid-Duitsland ontdekken.

Stadsgezicht van Giengen an der Brenz

Foto: Stadt Giengen

En daarna? Misschien een rondleiding door de vroegere rijksstad, een mooi wandelingetje langs de Brenz of een kort bezoek aan het bonte sculpturenpark voor de stadsmuur? Laten we het maar zo zeggen: Niet alleen oma zou het hier mooi gevonden hebben. Het in de deelstaat Baden-Württemberg gelegen Giengen is een geheimtip voor het hele gezin.

Een Kneipp-Bad op de Schwäbische Alb in Baden-Württemberg

Foto: Heiko Grandel

Hier vind je meer informatie over Giengen an der Brenz

Kijk op de website van de stad Giengen en op de website van Baden-Württemberg.