TOP
De grootste burcht ter wereld op een heuvel in het Beierse Burghausen

De oudste brouwerij ter wereld en andere unieke Duitse records

De grootste Koekoeksklok ter wereld in Triberg in het Zwarte Woud

De koekoeksklok hoort net als de ham en de bolhoed tot de bekende tradities van het Zwarte Woud. Dan is het ook logisch, om hier de grootste koekoeksklok van de wereld te bouwen. De klokkenmakermeesters Ewald en Ralf Eble hebben dit project opgepakt en bouwden met originele bouwplannen de grootste koekoeksklok ter wereld. Het bouwwerk is te vinden in het klokkenpark Eble in Triberg in het Zwarte Woud.

De grootste Koekoksklok ter wereld is een van de unieke Duitse records

Foto: Charles Foto

Ingewijd werd de klok in 1994 na een bouwtijd van ca. vijf jaar. En de afmetingen kunnen zich laten zien: Het uurwerk is 4,5 x 4,5 meter groot en weegt zes ton. De koekoek is 4,5 meter groot en weegt 150 kilo; hij roept elk hele en halve uur door vier meter lange pijpen. Het interieur van de klok kan tijdens een bezichtiging bekeken worden.

Het smalste straatje ter wereld: Spreuerhofstraße in Reutlingen

Op haar smalste plek meet de 3,9 meter lange Spreuerhofstraße in Reutlingen een breedte van 31 centimeter. Sinds 2007 bezit het smalste straatje ter wereld haar record. Ontstaan is de straat na de stadsbrand van 1726, waarbij Reutlingen bijna volledig werd verwoest. Bij de wederopbouw werden de huizen direct naast elkaar gebouwd, zodat de bewoners, als ze naar een andere straat wilden lopen, meestal om het hele huizenblok moesten gaan.

Het smalste straatje ter wereld is een van de unieke Duitse records

Foto: Smart Stock Graf

Daarom kwamen enkele bewoners op het idee tussen twee huizen een kleine doorgang open te laten – de Spreuerhofstraße was geboren. Het bord, dat naar de smalste straat ter wereld verwijst, is onder souvenirjagers bijzonder geliefd en werd al meer dan twintig keer gestolen. Inmiddels is het tegen lange vingers beschermd door een bevestiging met speciale schroeven.

Luchtopname van de brouwerij Weihenstephan in Beieren

Foto: Aero Pictures

De oudste brouwerij ter wereld: De Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan in Freising

In biernatie Duitsland bevindt zich de oudste nog bestaande brouwerij ter wereld. De Bayerische Staatsbrauerei Weihenstepham is gevestigd in Freising en was vroeger als benedictijner klooster Weihenstephan bekend. Bewezen is, dat vlakbij het orden huis al sinds het jaar 768 hop groeit.

Een glas Weihenstephan van de tap

Foto: Kamerabey

In het jaar 1040 kreeg het klooster een vergunning om bier te brouwen en te schenken. Door de scheiding van kerk en staat werd het klooster in het jaar 1803 eigendom van de Beierse staat en heette voortaan Königlich Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan. Tegenwoordig is de brouwerij uitgerust met de modernste technologie en heeft 16 soorten bier in haar assortiment. Toch blijft het de oudste brouwerij ter wereld.

De burcht in Burghausen aan de rivier Inn

De langste burcht: Burg zu Burghausen

Met een lengte van 1051 meter is de Burg zu Burghausen in het Guinness Book of Records als langste burcht vermeld. Zij rijst op boven de Altstadt van Burghausen in de Ober Beierse regio Altöttingen en was van 1255 tot 1503 de tweede residentie van de Neder Beierse hertogen uit Landshut. De burcht geldt onder historici als één van de architectonisch meest geweldige vestingwerken van de late middeleeuwen.

De langste burcht ter wereld staat in het Beierse Burghausen

Foto: Tokar

De burcht biedt voor degenen die in geschiedenis geïnteresseerd zijn naast het bezoekerscentrum een stadsmuseum dat zich in de vroegere vrouwenvertrekken van de burcht bevindt. In het Staatliche Burgmuseum in het Fürstenbau Palas nodigen middeleeuwse woonruimtes, laatgotische schilderijen en laatmiddeleeuwse sculpturen uit voor een tijdreis door het verleden. Het uitzichtplatform op het dak van het Palas biedt een panorama over de stad en het burchtcomplex.

Meer informatie

Meer informatie over unieke records in Duitsland vind je ondermeer in het eerste gedeelte van dit verhaal.