TOP
Foto: Tourismusverband Osnabrücker Land
Stel tijdens het bosbaden in Bad Laer

Vijf kuuroorden achter de Duitse grens

Heb je zin in een paar dagen ontspanning voor je geest en lichaam? Bekijk dan ons lijstje met vijf kuuroorden achter de Duitse grens.

Hier heb je een grote keuze uit wellness-faciliteiten, leuke hotels, culinaire hoogstandjes en schitterende routes voor wandelingen en fietstochten.

Altijd genieten in Bad Essen

Een kuuroord met thermale zoutbaden en een mooie historische binnenstad vol vakwerkhuizen? Als je hiernaar op zoek bent, neem dan een kijkje in Bad Essen. Het bij Osnabrück gelegen stadje (16.000 inwoners) overtuigt bovendien met een groot cultureel aanbod. Bad Essen is niet voor niets aangesloten bij het internationale Cittaslow Netwerk. Achter de naam verschuilt zich een samenwerkingsverband van steden waar ontspanning, streekproducten, duurzaamheid, gastvrijheid en cultuurhistorie een belangrijke rol spelen.

Solebad Arena in Bad Essen is een van de wellnessorden achter de Duitse grens

Foto: Tourismusverband Osnabrücker Land

Toeristische hoogtepunten zijn de historische Kirchplatz met de St. Nikolai-Kirche en het Kleine Haus Schloss Ippenburg, een 19e eeuws kasteel midden in de bossen. Voor wellness ga je naar het Solepark met de Sole Arena. Ter plaatse verstuiven sproeiers zoutwater met een zoutgehalte van 2 tot 4 procent.

Als je sport wilt bedrijven kies je een van de zgn. ‘Gesundheitspfade’. Deze gezondheidspaden zijn ideaal voor een gedoseerde circuittraining in de frisse lucht en in het natuurlijke landschap. De rondwandelingen verschillen in lengte van 3 tot 5 kilometer en beginnen tegenover het Solefreibad.

Bad Iburg op grote hoogte

Het kuuroord Bad Iburg is prachtig gelegen in de driehoek tussen Osnabrück, Münster en Bielefeld. Naast wellness en gezondheid heeft het in het zuiden van Nedersaksen gelegen plaatsje (11.000 inwoners) vooral voor wandelaars en natuurliefhebbers het een en ander te bieden. Letterlijk een hoogtepunt is het boomtoppenpad, dat tussen de bomen van het Teutoburger Woud verschillende uitkijkplatformen met elkaar verbindt. Hier vandaan geniet je onder meer van een schitterend uitzicht op het kasteel Iburg.

Wandelen op het boomtoppenpad in Bad Iburg

Foto: Detlef Fries

Ook kunnen wandelaars en fietsers kunnen op het kruispunt tussen het Teutoburgerwoud en het vlakke Münsterland actief van het zeer gevarieerde landschap genieten. Vooral de omgeving van Bad Iburg leent zich perfect voor uitgebreide wandel- of fietstochten. Er zijn schitterende themaroutes met verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden uitgezet.

Kuuroorden achter de Duitse grens: Bad Rothenfelde

Eveneens in het uiterste zuiden van Nedersaksen staat Bad Rothenfelde bekend om zijn zoutbronnen en imposante gradeerinstallatie. Het eerste gradeerwerk werd hier al in het jaar 1774 gebouwd. Het zout wordt uit de aarde omhoog gepompt en via een innovatief systeem gecirculeerd. Dit zorgt tot op de dag van vandaag voor gezonde lucht. In het kuurpark en de Spa Therme is een aangenaam oponthoud gegarandeerd.

Gradeerinstallatie in Bad Rothenfelde in het Osnabrücker Land

Foto: Tourismusverband Osnabrücker Land

Wie van fietsen houdt, moet zich eens over de “Sole & Kneipp-Tour” informeren. Op het parcours van deze tocht kun je drie van de vier kuuroorden in het Osnabrücker Land per fiets ontdekken. Je begint bij het gradeerwerk van Bad Rothenfelde. Vervolgens fiets je door aspergevelden en het bos via Bad Iburg en Bad Laer weer terug naar Bad Rothenfelde.

Historisch Bad Bentheim

Wil je je gezondheid een extra boost geven zoals ooit koningin Emma dat deed? Ga dan naar het oude kuuroord Bad Bentheim (16.000 inwoners) net over de Duitse grens. De oude burcht wijst je al van ver de weg naar dit sfeervolle stadje aan de Oranjeroute. Je kunt hier kiezen uit een groot aantal rustgevende activiteiten. Maak bijvoorbeeld een wandeling met de boswachter door het Bentheimer Hute- und Schneitelwald. Of tank energie en bevorder je immuunsysteem met een heerlijk wellness-weekend.

De burcht van Bad Bentheim

Foto: Touristinformation Bad Bentheim

Dat kan er zo uitzien: Ga eerst naar de Bentheimer Mineral Therme, waar je van sauna’s en heerlijk warm water – ook in het idyllische buitenbad – geniet. Als het iets meer actie mag zijn, dan is het Bade-Park Bentheim een optie. Naast een saunalandschap vind je hier ook een zwemparadijs met glijbanen en snelheidsmeting. Dat is ook heel leuk voor kinderen.

Kuuroorden achter de Duitse grens: wellness in Bad Laer

Het Sole-Heilbad Bad Laer (9000 inwoners) is een goede plek voor levensgenieters. Het mooie vakwerkstadje staat naast uitstekende hotels zoals hotel Höpke met vijf wellness-sterren ook bekend om zijn culinaire hoogstandjes. Hierbij gaat het voornamelijk om regionale specialiteiten zoals pekelvlees, pekelbrood en Piepsteinpralines.

Zoutpavillon in Bad Laer wellnessorden achter de Duitse grens

Foto: Werbeagentur Hagenhoff

In het fraaie kuurpark kun je onder meer genieten van het gradeerwerk, fitnesstoestellen, een “blotevoetenpad” en nog veel meer. De omgeving van Bad Laer trekt veel natuurliefhebbers. Een activiteit, die in Nederland op deze manier nauwelijks mogelijk is, is het bosbaden. Daarbij ontspan je je al wandelend in het bos en laat je de hectiek van het alledaagse leven ver achter je.