TOP
Foto: Jonathan Klok/Unsplash
Een jonge man op de Geierley Hangbrug in de Hunsrück in Dutisland

De mooiste hangbruggen in Duitsland

De beste condities voor hoogtepunten: Wie zich waagt op een reis over Duitsland mooiste hangbruggen, ziet de geweldigste duizelingwekkende uitzichten en beleeft de meest betoverende geluksgevoelens.

De Geierley Hangbrug in Rijnland-Palts

Foto: Lukas Becker/Unsplash

1. Koorddansen in de Hunsrück: Geierlay Hangbrug

Het is de meest gefotografeerde en een van de mooiste hangbruggen in Duitsland: De Geierlay brug in de beschouwelijke Hunsrück in de deelstaat Rijnland-Palts. Hier gaan al diegenen heen, die een beetje spanning zoeken: Van influencers op jacht naar de mooiste foto’s, tot aan families op een zondagsuitje. De brug is een 360 meter lange overspanning over het dal van de Hunsrück, dat vol staat met sparren. Dit hoogwaardige juweel weegt 62 ton en heeft het  niet geringe bedrag van één miljoen euro gekost. Bezoekers moeten zichzelf vaak overwinnen: De planken wiebelen en ze grijpen direct naar de staaldraad die de nodige houvast biedt. En dan zwaait de brug nog steeds behoorlijk.

Drone shot van Hangbrug Geierley in het Duitse Hunsrück

Foto: Ben Den Engelsen/Unsplash

Voor sommige mensen is dat als genoeg sensatie, zodat ze direct weer terug gaan. De dappersten krijgen pas een onbehaaglijk gevoel op de plaats waar de brug echt doorhangt. Het laagste punt is in het midden bereikt: je kunt hier ongeveer 100 meter recht naar beneden in de diepte van de kloof kijken. De hangbrug werd in 2015 geopend. Sindsdien waren er al meer dan een miljoen bezoekers uit alle delen van de wereld. De brug is alleen lopend te bereiken. Onze tip: Verbind het bezoek aan de brug met de 5,5, kilometer lange wandelroute Geierlayschleife en een gedeelte van de Saar-Hunsrück-Steig. Beginpunt is het bezoekerscentrum Mörsdorf. De toegang is gratis.

Een vrouw op de hangbrug Wildline in Duitsland

Foto: Marako85

2. Kriebelend gevoel: Wildline hangbrug in Bad Wildbad

Je voelt je hartslag in je halsader en  je handen zijn nat van het zweet – tot de eerste stap in ieder geval. Dan komt een aangenaam gekriebel in je buik. Pure adrenaline! In ieder geval voor al diegenen die geen last van hoogtevrees hebben. De Wildline in Bad Wildbad in het noorden van het Zwarte Woud is op zijn hoogste punt met 60 meter boven de bodem niet zo heel hoog als de Geierlay in de Hunsrück, maar niet minder spectaculair – en ook een stuk langer.

De hangbrug Wildline in het Zwarte Woud in Duitsland

Foto: Yes Photographers/Shutterstock

Over een lengte van 380 meter balanceer je boven de afgrond. Onder je de toppen van de reusachtige Zwarte Woud dennen, die er vanaf de Wildline eerder als miniatuurboompjes uitzien. Sinds 2018 stellen moedige balanskunstenaars zichzelf hier op de proef. Het bijzondere van de brug is dat hij  niet hangt, maar een boog omhoog heeft. Wie na zo veel adrenaline zijn zenuwen tot rust wil laten komen, kan een leuke sprookjesroute, aflopen die direct op de Wildline aansluit. Een dagkaart kost voor volwassenen € 9, voor kinderen (6–14 jaar) € 7.

3. In het oerwoud van Thüringen: Hangbrug in het Bärental

Wel eng! Dat schommelt best hevig omhoog en omlaag! Dat zijn uitroepen die je bijna elke dag hoort bij de hangbrug in het Bärental. Deze brug is zeker niet geschikt voor mensen die wat angstig zijn uitgevallen. Pas in 2019 geopend, is het bouwwerk heel bewust uit staal en hout geconstrueerd. Men wilde beslist geen records breken; hij werd behoedzaam gebouwd en aan de omringende natuur aangepast. Zo functioneert de brug tegelijkertijd als boomkronenpad en uitzichtpunt. Met een lengte van 185 meter en een breedte van 85 centimeter en 25 meter boven het dal hangend is de brug het beginpunt van het Thüringer Urwaldpfad der Hohen Schrecke.

Hangbrug Hohe Schrecke in het Duitse Thüringen in de winter

Foto: Dugdax/Shutterstock

De brug zelf bereik je ook alleen maar lopend. Achter de wiebelende planken kom je dan aan in ongerepte loofbossen en indrukwekkende valfruitweiden, holle wegen en de oude beukenbomen in het Wiegental en Rabenwald. In zo’n harmonieuze omgeving wandel je niet zo vaak, en waar vind je zulke melodieus klinkende namen als Urwald, Bären- en Wiegental of Rabenwald bij elkaar? Volg steeds de borden van het Urwaldpfad. De toegang tot de hangbrug is gratis, alleen de parkeerplaats kost € 3 tot € 5. De opbrengst hiervan wordt gebruikt voor het onderhoud van een van de mooiste hangbruggen in Duitsland.

Tot de mooiste hangbruggen in Duitsland höört ook Titan in de Harzåç

Foto: Joppi/Shutterstock

4. Superlatief in de Harz: Titan-RT hangbrug

Hier heb je stevige schoenen en een flinke portie moed nodig. De Titan-RT in de prachtige Harz heeft een overspanning over het Rappbodetal en het Bode-Staubecken van niet minder dan 458,5 meter. Twee superlatieven in één klap vind je hier: Met een hoogte van 106 meter is de stuwdam de hoogste in Duitsland en de hangbrug de langste in haar soort. En als je over de gigantische brug wandelt, heb je een robuust rooster onder je voeten en daardoor een vrij uitzicht op de 100 meter dieper gelegen grond.

Hangbrug Titan RT in de Harz vanaf het rooster

Foto: Philipp Deus/Unsplash

Bij een beetje hoogtevrees kun je je blik beter beter op het prachtige berglandschap richten en het gevoel van vrijheid in je opnemen. Ook het 130 centimeter hoge hekwerk op de brug geeft de nodige zekerheid. En als je het over de brug niet spannend genoeg vind, kun je een gegarandeerde adrenaline-kick beleven: Met de GigaSwing, een pendelsprong, stort je 75 meter in de diepte. Na de vrije val pendel je rustig uit, totdat je weer omhoog wordt getrokken. Tickets voor de Titan-RT kosten voor vollwassenen € 6 en voor kinderen (4 – 14 jaar) € 4.

De spectaculaire hangbrug over de Klausbach in Berchtesgaden in de Duitse Alpen

Foto: Michael Thaler/Shutterstock

5. Met Alpenpanorama: Hangbrug in het Klausbachtal

Een mooier fotomotief vind je bijna nergens: Op de achtergrond de toppen van de Ramsauer Dolomieten en daarvoor de schilderachtige scène van de hangbrug over het Klausbachtal, die de beide oevers over de Klausbach met elkaar verbindt. Elf meter bungelt ze boven de bodem, overbrugt 55 meter tussen de oevers en onder de voeten ruist de Klausbach. In sommige jaargetijden kan de rivier ook uitgedroogd zijn. Maar als in de lente het ijs begint te smelten en de rivier aanzwelt, kan het ook angstaanjagend tekeer gaan onder de schommelende brug. De brug moet elk jaar gerepareerd worden. Hoogwater, vallende rotsen en lawines laten de brug letterlijk doorhangen.

Een wandelaar in een rode jack op de Hangbrug over het Klausbachtal in Berchtengaden

Foto: HaraldMuc/Shutterstock

Het Klausbachtal ligt in het Nationalpark Berchtesgaden, dat naar de grens met Oostenrijk een prachtig netwerk van wandelroutes bezit. Het wordt ook wel beschreven als het dal van de almen en de adelaars, want met veel geluk zie je een steenadelaar over het dal cirkelen. Na een heleboel foto’s gaat het dan verder richting Bindalm, waarvandaan je een fenomenaal uitzicht hebt over de Reiter Alm. Hier kun je in de schitterendste omgeving heel mooi over de almen hoppen.

Meer informatie over het land en de mooiste hangbruggen van Duitsland

Kijk op de website van Germany Travel.