TOP
Foto: Achim Mende
Het eiland Werd bij Stein am Rhein in Duitsland vanuit de lucht

Met vakantie in een Duits klooster

Kerken en kloosters staan in de Bodensee-regio als kostbare schatten op rij. Het is de hoogste tijd om aan deze klerikale kostbaarheden een bezoek te brengen en creatief te worden.

Klooster Hegne vlak bij het eiland Reichenau aan de Bodensee in Duitsland

Foto: Kloster Hegne

Kloosters waren in heel Europa altijd al gezichtsbepalende plaatsen voor de kunst en cultuur. Aan de Bodensee is de invloed van ongeveer 200 kloosters duidelijk merkbaar. De vierlandenregio is een echt ‘kloosterlandschap’. Kerken, kloosters en expositieplaatsen zijn hier geliefde reisbestemmingen.

Eiland Reichenau is een magisch aantrekkingspunt

Het eiland Reichenau in het westelijke deel van de Bodensee, bijvoorbeeld, is voor spiritueel gerichte reizigers, maar ook voor cultuurliefhebbers een magisch aantrekkingspunt. Eén van de sacrale schatten valt in het bijzonder op. Het actieve klooster van de Hegner zusters van het Heilig Kruis is idyllisch gelegen aan de Untersee. Het hoofdgebouw, ooit een kasteel, trekt met de uivormige toren de aandacht.

Nonnen in Klooster Hegne ontvangen gestressde bezoekers

Foto: Hotel Sankt Elisabeth/Christof Sonderegger

De kloosterkerken en het weidse, schilderachtige parkgebied stralen rust uit. Wie zich niet alleen maar met de schoonheid van de plaats wil bezighouden, kan aan één van de talrijke aangeboden cursussen deelnemen. Het klooster bruist van de ideeën.

Avondlof aan het meer behoort ook tot je vakantie in een Duits klooster

Of het yoga is, of ontspanning, of individuele oefeningen of een dag van stilte; wie op zoek is naar zichzelf, naar antwoorden en ook naar steun, vindt bij de Hegner Kruiszusters een open oor en een open hart. Of dat plaats vindt bij een persoonlijk gesprek, bij de avondlof aan het meer of bij het gemeenschappelijke uurgebed bepaalt de bezoeker zelf. Veel levendiger is de sfeer in het creatieve atelier. Hier wordt met penseel, verf en andere materialen geëxperimenteerd en gecreëerd waarna het er ook wel eens bont uit kan gaan zien.

Een monnik met een glas water kijkt dromerig op de Bodensee

Foto: Bodenseewest

Heel anders gaat het er aan toe tijdens de dagen van bezinning in stilte, waar de bezoekers heel veel inspirerende momenten zullen beleven. De wandeloefeningen bieden mogelijkheden tot zelfreflectie. Eén ding wordt velen duidelijk die een dag in stilte doorgebracht hebben. Bijna niets is spannender dan gewoon heel rustig te zijn en niet te spreken.

Als je toch liever in gesprek blijft en graag wat meer te weten wilt komen over het leven van de kloosterzusters, kan deelnemen aan de regelmatig georganiseerde rondleidingen. Tijdens deze wandelingen laten de zusters de bezoekers een kijkje nemen bij hun dagelijkse bezigheden. Het activiteitenprogramma van de kloosters aan de Bodensee is veelomvattend en uitgebreid.

Fietser in het binnenhof van Kloster Hegne bij het eiland Reichenau in Baden-Württemberg

Foto: Holger Spiering/Hotel St. Elisabeth

Kloster-hoppen in Baden-Württemberg

En heb je nog niet genoeg van de heilige huizen? Wat vind je van een ronde klooster-hoppen? Vanuit Hegne kom je snel naar het tegenoverliggende Wereldergfgoed Insel Reichenau. De drie belangrijke kerken van het eiland zijn eerbiedwaardige getuigen van het verleden. Heel indrukwekkend zijn de prachtige wandschilderingen van de oudste kerk, St. Georg, waar je direct bij aankomst op het eiland tegenaan loopt. En wie toch nog een klooster wil bezichtigen, wipt even over de grens voor een bezoek aan het mini-eiland Werd bij Eschenz in Zwitserland. Maar dat is een ander verhaal.

Het eiland Reichenau in het onderste deel van de Bodensee vakantie in een Duits klooster

Foto: Achim Mende

Meer informatie over vakantie in een Duits klooster:

www.bodensee-kloester.eu