TOP
Foto: Zoom Erlebniswelt
Een familie heeft plezier in Zoom erlebnispark in Gelsenkirchen

De leukste gezinsuitjes achter de Duitse grens

Het is eindelijk tijd voor een uitstapje met het hele gezin. Maar waar ga je dan naartoe? Wij hebben een paar ideeën voor gezinsuitjes achter de Duitse grens verzameld. Dompel jezelf in Oberhausen onder in exotische werelden, zwoeg hard als een mijnwerker in Bochum of schommel op duizelingwekkende hoogte in het Oberbergische Land.

Romeinse demonstratie in archeologisch park in het Duitse Xanten

Foto: Axel Thünker

LVR-Archäologischer Park Xanten

In het archeologisch park LVR-Archäologischer Park Xanten kunnen kinderen ervaren dat geschiedenis allesbehalve saai is. Hier zie je een oude stad van de Romeinen en hoe het leven van de Romeinen er destijds in Germania uitzag. Kleine kinderen leven zich uit in de speeltuin, een gigantische houten constructie met huisjes, trappen en bruggen en een waterspeelplaats. Kijk voor je bezoek ook even op de website naar het meedoeprogramma om een activiteit te reserveren.

Xanten met zijn romeinse zuilen is een van de leukste gezinsuitjes achter de Duitse grens

Foto: Axel Thünker

Wat dacht je bijvoorbeeld van het passen van Romeinse kleding, zodat je kunt ervaren hoe een klassenbewuste senator. Of je gaat als verfijnde Romeinse vrouw, een eenvoudige ambachtsman of een slaaf zich in de oudheid kleedden. Of speel archeoloogje en houd echte Romeinse vondsten uit de Romeinse tijd vast, onderzoek ze en beschrijf ze. Leren is op deze manier ontzettend leuk.

Legoland Discovery Center in Oberhausen

Fantasie kent geen grenzen. Giraffen van Legostenen, die de bezoekers buiten van bovenaf vriendelijk begroeten, transformeren in de verbeelding van kinderen tot levende wezens. Binnen maak je opeens onderdeel uit van het koninklijke leger. Bewapend met een laserpistool red je tijdens een avontuurlijke tocht door de bonte Legowereld de prinses van slechte skeletten en gigantische trollen. Het Legoland Discovery Center in Oberhausen is erg geschikt voor jongere kinderen. Verwar het wel niet met het Legoland-attractiepark in Zuid-Duitsland.

Een meisje speelt in Legoland Discovery Center in Oberhausen

Foto: Legoland Discovery Center

Liefhebbers van de steentjes, van de jonge Duplofans tot de oudere Legofans, kunnen hier naar hartenlust bouwen, experimenteren en alles uitproberen. Zo kun je je zelfgebouwde raceauto testen op de racebaan. In Miniland kun je je vergapen aan levensechte replica’s van bezienswaardigheden in het Roergebied zoals de Gasometer. In het Ninjago Laserlabyrinth leer je verschillende parcoursen en voel je je aan het einde een echte ninja.

Voetbalmuseum in Dortmund

Of je nu alle voetbaluitslagen uit je hoofd kent of juist niks kan met namen zoals Löw of Neuer – het Fußballmuseum in Dortmund is zowel voor echte voetbalfans als voor complete leken de moeite waard. De geschiedenis van het Duitse voetbal kent immers veel grote, emotionele momenten. En precies hierover gaat dit interactieve museum. Over de fans, het enthousiasme voor de sport en de geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan het ‘Wonder van Bern’, toen de nationale ploeg tijdens het WK in 1954 in de finale Hongarije met 3-2 versloeg.

Bezoekers van het Duits voetbalmuseum in Dortmund kijken naar de bal van de wk finale von 1954

Foto: Deutsches Fußballmuseum

Of de penalty van Andreas Brehme die in 1990 voor de titelwinst zorgde. Bijzonder is ook dat het een doe-museum is, waar grote, kleine en nooit volwassen geworden kinderen zich kunnen uitsloven met tafelvoetbal of op het minivoetbalveld, zich vermaken in de 3D-bioscoop, bij de quizstations raadsels oplossen, luisteren naar audio-installaties en originele shirtjes kunnen bewonderen. Hier krijg je hoe dan ook de voetbalkoorts te pakken.

Mijnbouwmuseum in Bochum

Helm op en naar beneden! Twintig meter onder de grond is de lucht behoorlijk koud. Maar wie hier ooit als mijnwerker werkte en kolen heeft gedolven, zal de 12 graden niet echt als koud hebben ervaren. In het Duitse mijnbouwmuseum Bergbaumuseum Bochum ga je terug in de tijd en kun je voelen hoe het leven als mijnwerker geweest moet zijn. De rondleidingen onder de grond zijn zowel voor kinderen als volwassen erg indrukwekkend en je leert veel over de verschillende technieken om delfstoffen te winnen.

Het mijnbouwmuseum in de Duitse stad Bochum van buiten tijdens de schemering

Foto: Deutsches Bergbaumuseum

Maar je gaat niet alleen de diepte in, ook de hoogte. Vanaf het hoofdframe op zeventig meter heb je een adembenemend uitzicht over het Roergebied en de voormalige mijn Germania. Er zijn extra kinderrondleidingen en workshops, zoals de kinder-kompeltocht of de workshop voor 10 tot 12 jaar waarbij je je mijnwerkersdiploma kunt halen.

Een van de leukste gezinsuitjes achter de Duitse grens: Sea Life in Oberhausen

Zowel kinderen als volwassenen willen absoluut nog een keer door de tien meter lange glazen tunnel lopen. Want als zeeschildpadden en haaien boven je hoofd of links en rechts voorbijzwemmen, voelt het alsof je Oberhausen hebt ingeruild voor een exotisch oord zoals de Malediven. Sea Life in Oberhausen biedt precies dit: een fascinerende onderwaterwereld waarin gezinnen de tijd volledig vergeten. Op 4000 m² en in ongeveer 50 bassins kunnen de kleintjes allerlei dieren leren kennen die in de wereldzeeën rondzwemmen: haaien, zeepaardjes, roggen, kwallen of kleurrijke clownvissen.

Een jongen kijkt naar en rog in Sealife

Foto: Dirk Eisermann/Sealife

Je begint bij de bron van de Rijn en wandelt langs de Noordzee, de Atlantische Oceaan tot aan de tropische zeeën en de geheimzinnige wereld van de Amazone. Aan het einde kom je nog een keertje in de glazen tunnel; kinderen vinden het namelijk zo heerlijk eng tussen de haaien. Sea Life Oberhausen heeft trouwens de grootste haaienkweekfaciliteit van Duitsland.

Zoom in Gelsenkirchen

Als Duitsers in het westen een bijzondere dierentuin willen bezoeken, dan gaan ze meestal naar Zoom in Gelsenkirchen in het Roergebied. Geen wonder, want deze zoo is al jaren op rij uitgeroepen tot beste dierentuin van Duitsland. Voor een bezoek aan Zoom trek je het liefst flink wat tijd uit en neem voor jonge bezoekers een bolder- of kinderwagen mee. Bezoekers moeten namelijk 5,5 kilometer afleggen als je alles wil zien en beleven. Maar dat hoeft natuurlijk niet. De dierentuinen is in verschillende geozones opgedeeld die elk een aparte belevingswereld vormen met een eigen rondweg eromheen.

Een familie heeft plezier in Zoom erlebnispark in Gelsenkirchen

Foto: Zoom Erlebniswelt

Wil je wel alle geozones ontdekken, dan maak je een hele wereldreis en ontmoet je dieren uit Azië, Afrika en Alaska in hun uitgestrekte verblijven. Ben je van plan om naar Zoom te gaan, bekijk dan vooraf welke activiteiten er worden aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan de ochtendsafari voor kleine ontdekkers, een belevingsexpeditie voor het hele gezin door de individuele leefwerelden of een kijkje achter de schermen waar je de dierenverzorgers aan het werk kunt zien. Wie weet word je na dit gezinsuitjes achter de Duitse grens wel dierenverzorger!

Een meisje zit op de neus van Pinocchio in Odysseum in Keulen

Foto: Odysseum

Odysseum in Keulen

Wil je je een keer voelen zoals de Duitse ISS-commandant Alexander Gerst? Dat kan in het Odysseum in Keulen, of beter gezegd in de astronautentrainer. Stap in en laat je flink door elkaar schudden, net zoals de echte astronauten op weg naar de ruimte. Maar dit is slechts een van de vele attracties waarvan je in het belevingsmuseum Odysseum kunt genieten. Of het nu gaat om kleuters, scholieren, tieners, ouders of grootouders: werkelijk alle leeftijden komen in dit museum aan hun trekken. En iedereen doet mee. In het Museum mit der Maus zoeken kleine wetenschappers tot op de bodem uit hoe de draaikolk in het bad ontstaat of waar astronauten naar het toilet gaan.

E.T. als schilderij in de street art gallery van Odysseum in Keulen

Foto: Odysseum

Het hele gezin kan in de animatiestudio gezamenlijk een eigen lachfilm maken. Grotere kinderen vinden de Paint2Life tekencapsule waarschijnlijk interessanter. Hier hebben ze de kans analoog zeelevens schilderen, ze vervolgens inscannen en ze daarna onderdeel laten worden van een enorm digitaal aquarium. Aan het einde komt iedereen weer samen in de 3D-Streetart Gallery voor een bijzondere familiefoto.

Boomlooppad in natuurpark Panarbora in het Duitse Waldbröhl

Foto: Panarbora

Een van de leukste gezinsuitjes achter de Duitse grens: Panabora in Waldbröl

Als je om je heen kijkt zie je alle tinten groen: de makers van Panabora hebben op zo’n 50 kilometer van Keulen een uniek natuurbelevingspark gecreëerd in de buurt van Waldbröl. Dit maakt een uitstapje naar het Oberbergische Land zeer de moeite waard. Maar voor het hoogtepunt van het park moet je stalen zenuwen hebben, of beter nog, je vader en moeder een hand geven tot je aan de hoogte bent gewend. Op het terrein van acht hectare vind je namelijk een boomkroonpad op 520 meter hoogte met een lengte van 1635 meter. Hier wandelen dappere kleine ontdekkingsreizigers en volwassenen zonder hoogtevrees door de toppen van de bomen en leren onderweg alles over het boslandschap waarover ze uitkijken.

De toren van Panarbora in Waldbröhl is een van de leukste familieuitjes achter de Duitse grens

Foto: Panarbora

Filmpjes, graphics en games geven veel spannende achtergrondinformatie en wie wil kan ook een app downloaden om nog meer over de flora en fauna van het natuurpark te weten te komen. Neem ook de tijd voor de mooie avonturenspeeltuin, de 20 meter lange speeltunnel en het heggendoolhof. Wie een dag in het Panarbora-park te kort vindt, kan overnachten in een boomhut, jurt of lemen hut op het terrein.

Gertrudenhof in Hürth bij Keulen

Als je een bezoek brengt aan de Gertrudenhof in Hürth bij Keulen, dan moet je vooral veel tijd hebben. Meestal verlaat je de belevingsboerderij aan de rand van Keulen goed gevoed, met volle boodschappentassen en vermoeide kinderen. Tijdens eenvan de leukste gezinsuitjes achter de Duitse grens kunnen kinderen in de boerderij lama’s, koeien, hooglandrunderen, schapen, geiten, ezels, varkens en kippen voeren. Dierenvoer is ter plekke te koop. Daarna kunnen ze zich heerlijk uitleven met allerlei attracties. De speeltuin heeft een waterspeelplek, een zeshoekige schommel en allerlei klim- en klautertoestellen en glijbanen.

Kinderen spelen op de boerderij Gertrudenhof in Hürth bij Keulen

Foto: privé

In de schuur staat ook een grote trampoline en er zijn heel veel hooibalen. Honger gekregen? Ga dan naar de Schlemmermeile, want daar kun je wafels, flammkuchen, aardappelpartjes en gebak kopen. Een wandeling over de boeren- en plantenmarkt is trouwens ook de moeite waard. We hebben je gewaarschuwd: zorgt dat je de tijd hebt!