TOP
Foto: Elena Gordeichik/shutterstock.com

Hoezo even koffie gezet?

Op warme dagen is er niets lekkerder dan een ijskoffie! Deze zomer zweren de kenners echter bij Cold Brew. En dat zou dan niet veel anders zijn dan een koude koffie. Maar is dat ook zo?

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Koffie als een soort statussymbool

Je zult het bijna niet geloven, maar het meest geliefde drankje van de Duitsers is koffie. Er wordt meer koffie gedronken dan wijn of zelfs bier. En als je het Deutsche Kaffeeverband – de officiële organisatie van alle ondernemingen en organisaties die op één of andere wijze met koffie te maken hebben – mag geloven, is de consumptie van koffie zelfs groter dan die van water. Volgens dit verband zou elke Duitse burger gemiddeld 165 liter koffie per jaar drinken, omgerekend is dat ongeveer twee koppen per dag. Koffie is allang geen bittere wakkermaker meer, de warme drank is tegenwoordig in de Duitse huishoudens bijna een soort statussymbool. Wie een massaproduct bij een discounter koopt is out en wie geen koffie drinkt is dat helemaal. De koffiejunk gaat tegenwoordig naar een plaatselijke branderij en laat zich adviseren over faire Arabica uit exotische landen. En deze zomer drinkt hij of zij natuurlijk geen ijskoffie, maar ‘Cold Brew’. Cold wat? Daarover later meer.

Foto: Abi Porter

Koffiezetten duurt weer langer

Koffiekenners hebben al veel meegemaakt: Eerst kwamen er volautomatische koffiemachines, die een cappuccino, macchiato en andere Italiaanse specialiteiten per knopdruk bereidden. Daarna kwamen er Senseo pads en Nespresso capsules, die op z’n laatst doorbraken toen George Clooney ervoor reclame maakte. Dan de retrotijd. Opeens begon weer iedereen filterkoffie te drinken. Natuurlijk gezet met veel moeite en liefde, vooral niet geperst. En nu zijn we aanbeland bij de ‘Cold Brew’. Dit is min of meer de volgende stap in de ontwikkeling van koffiezetten voor de komende zomer.

De koffie wordt niet meer bereid in de oude vertrouwde Melitta koffiemachine uit oma’s tijd. Bij sommige moderne koffiebereidingsmethoden – French Press of Chemex – moet je een echte liefhebber zijn: het koffiezetten duurt minstens twintig minuten. Bij de genoemde Cold Brew wordt het nog ingewikkelder. Natuurlijk is dat geen gewone koude koffie, maar dit trenddrankje is als het ware druppeltje voor druppeltje getrokken – urenlang.

Foto: Joe St Paul

Vele variaties

In New York bestaat het al langer en stipt met de eerste zonnestralen is dit jaar de Cold Brew – letterlijk vertaald zoiets als ‘koud bereid’ – ook in Duitsland bij de trendsetters aangekomen. Twitteraars, vooral die uit Hamburg en Berlijn, posten sinds enkele weken berichten als: “Ik wil alleen nog maar Cold Brew koffie.” Het hippe Münchener café ‘Man vs. Machine’ in de Glockenbachwijk biedt de zomerdrank al aan. “Hij doet het heel goed bij de klanten”, vertelt eigenaar Marco Mehrwald, “vooral bij toeristen. Die kennen – in tegenstelling tot de meeste Münchenaren – de ijskoude koffie vaak al.” Een Hamburgs café schrijft op facebook: “Een hete dag in Hamburg smeekt om een stuk taart met een Cold Brew.” Een Keulse koffiebranderij biedt al variaties met bloedsinaasappelsorbet aan. Wat heeft dat nog met koffie te maken? En dat is nog niet eens de enige zomercreatie: Wat vind je van bijvoorbeeld Cold Brew met gin tonic?

Hoe maak je Cold Brew?

Om zelf Cold Brew te maken, heb je vooral geduld nodig. Er komt veel meer bij kijken als alleen een koffiekan in de koelkast te zetten. Volgens een koffie-blog duurt het minstens twaalf uur om de koffie te bereiden: gemalen koffie wordt hier in een pot of kan gedaan en met water op kamertemperatuur overgoten (verhouding ongeveer 150 g koffie op een liter water). Goed doorroeren en met vershoudfolie of deksel afdekken en dan minstens twaalf uur op kamertemperatuur laten trekken. Nadat het mengsel door een koffiefilter is gefilterd krijgt je een concentraat, dat zonder ijsklontjes of water te sterk zou zijn. Dus verdunnen en dan met melk, slagroom of puur serveren.

Foto: The Barn Berlin

Is het ook lekkerder?

De Cold Brew is ten opzichte van de bekende ijskoffie weliswaar tijdrovender, het voordeel is, dat het gezonder is. Het coffeïnegehalte is hetzelfde als bij ijskoffie, maar de koud gezette koffie bevat slechts 15 procent van de zuren en is daarom milder en beter voor je maag. Dan blijft nog één belangrijke vraag over: Is het ook lekkerder? Café-eigenaar Mehrwald is eerlijk: “De filterkoffie met ijsblokjes smaakt mij altijd nog het beste.” Misschien is deze koffie de volgende zomer dan weer helemaal trend.

Waar kun je Cold Brew krijgen?

Keulen: the coffee gang, Hohenstaufenring 19, Keulen
Berlijn: Five Elephant Coffee & Cake, Reichenbergstr. 101, Berlijn; The Barn Roastery, Schönhauser Allee 8, Berlijn
Hamburg: Public Coffee Roasters, Wexstraße 28, Hamburg
München: Mahlefitz, Nymphenburger Straße 51, München