TOP
Foto: Hanohiki/Shutterstock
Mensen genieten van de dag op het Tempelhofer Feld in Berlijn

Bijzondere plaatsen in Duitslands grote steden

Bijzondere plaatsen in Duitslands grote steden zijn er meer dan genoeg. Om er voor te zorgen dat je verblijf in de zomer afwisselend en spannend blijft, heeft het Duitsland magazine in vier grote steden gerechercheerd en spannende dingen ontdekt.

Berlijn: een beetje zweverig

De geschiedenis van het Tempelhofer Feld gaat meer dan 700 jaar terug. Ooit was het een vestiging van de orde van de tempeliers, vervolgens een paradeplein en tenslotte gedurende de blokkade van Berlijn in 1948/49 een deel van de luchtbrug waar de bevoorradingsvliegtuigen soms in 90-seconden-takt landden. Tegenwoordig is het vroegere vliegveld Tempelhof Park een recreatiegebied midden in de Duitse hoofdstad en één van de grootste vrije tijdsterreinen ter wereld.

Een vintage vliegtuig van het merk DC3 op het Tempelhofer Feld in Berlijn

Foto: Ally/Shutterstock

Wie ooit op de start- en landingsbaan heeft gelongboard, weet wat echt cool is. Waar vroeger vliegtuigen uit West-Berlijn naar alle delen van de wereld van start gingen, ontmoeten tegenwoordig mensen uit alle leeftijdscategorieën elkaar en beoefenen sport, lopen, fietsen, skaten of zitten gewoon gezellig op een picknickdeken op het gras. Kinderen en volwassenen zijn aan het vliegeren of laten drones op. Een andere groep komt bij elkaar voor yoga en weer anderen zijn aan het barbecueën. Alles kan. Iedereen kan hierheen komen en degenen die meer over de historie van deze plaats wil weten, loopt de informatieroute af.

Hamburg: op het spoor van de Fab Four

Standbeelden van de Beatles of terwijl de Fab Four op de Reeperbahn in Hamburg

Foto: Pictor Picture Company/Shutterstock

In Liverpool is hij opgegroeid, maar in Hamburg is hij volwassen geworden zei John Lennon ooit over zijn eerste muzikale ervaringen in de Hanzestad. Want voordat de Fab Four de muziekgeschiedenis ingingen, leefden de destijds nog niet zo populaire bandleden in de havenstad Hamburg.

De beroemd beruchte Davidpolizeiwache op de Reeperbahn in de Duitse Stad Hamburg

Foto: Nit Picker/Shutterstock

Enkele legendarische plaatsen bestaan ook tegenwoordig nog. Daarvoor moet je eerst op weg voor een muzikale wandeling rondom de Reeperbahn, de meest zondige mijl van de stad. Eerste halte: de Große Freiheit. Hier gaven de Beatles – destijds nog niet in de legendarische bezetting – op 1 augustus 1960 hun eerste concert in het Indra (Große Freiheit 36) Ook speelde de band uit Liverpool in de Kaiserkeller (Große Freiheit 36).

Een klein stukje daarvandaan bracht Paul McCartney zelfs een nacht in hechtenis door op het wereldberoemde Davidpolitiebureau op de hoek van de Reeperbahn. In de Star-Club (Große Freiheit 39) ligt op de binnenplaats ook tegenwoordig nog een gedenksteen. Deze herinnert aan meerdere concerten die de Beatles hier gaven. En ook in de Top Ten Club (intussen Moondoo, Reeperbahn 136) zetten de jongens de tent op z’n kop. Op de Beatles-Platz, die sinds 2008 met een zwartgeverfde 29 meter ronde bodem aan een vinyl langspeelplaat herinnert, wachten de Beatles in silhouet-sculptuur geduldig op publiek dat bij hen een selfiekomt maken. Come together!

Vergeten schatten in Leipzig

Een verlaten opslaghal in de Duitse stad Leipzig

Foto: Shutterstock

Verlaten en vergeten plaatsen, leegstaande, monumentale gebouwen en industriecomplexen, laten het hart van een hobby-fotograaf of stadsavonturier sneller slaan. Maar pas op! Het is niet altijd toegestaan de vergeten plaatsen te betreden. De bijzondere charme van de lugubere uitstraling en het verval is echter ook met voldoende afstand fascinerend en fotogeniek.

De kerkruine Wachau in Leipzig

Foto: Jan Adler/Shutterstock

Buiten de bekende toeristenroutes en traditionele attracties zijn er in Leipzig meerdere van deze spannende plaatsen te vinden. De neogotische muurresten van de kerkruÏne Wachau in het zuiden van Leipzig bijvoorbeeld, of het oude Stadtbad Leipzig, dat onder begeleiding als foto-tour kan worden bezocht (€ 89 per persoon). In het begin van de 20e eeuw werd dit bad complex in Moorse stijl gebouwd. Tegenwoordig gelden alleen nog overblijfselen van het bad, zoals de oriëntaalse ornamenten, duistere keldergewelven en vervallen kleedhokjes als trekpleister. Lekker spooky!

Frankfurts geschiedenis komt terug

De uitvoerig gerestaureerde nieuwe binnenstad tussen de Dom en de Römer is een highlight in Frankfurt. Tegenwoordig bestaat het in de tweede Wereldoorlog door bombardementen verwoeste centrum van de stad uit vijftien naar oorspronkelijk voorbeeld gereconstrueerde gebouwen en een complex van twintig nieuwe bouwwerken. Het mooiste huis is de ‘Goldene Waage’ aan de Hühnermarkt, een koopmanshuis met een gedetailleerde renaissance gevel, dat oorspronkelijk in de 17e eeuw door de Nederlandse specerijenhandelaar en banketbakker Abraham van Hamel werd gebouwd.

Een zogenoemde Ausleger in de Nieuwe Binnenstad van Frankfurt am Main

Foto: Birgit Reitz/Shutterstock

Op de bovenste twee verdiepingen van het prachtige vakwerkhuis is het Historische Museum gevestigd, dat meubelen, schilderijen en gebruiksvoorwerpen uit de 17e en 18e eeuw weer tot leven laat komen. Zo kan de bezoeker zich een goed beeld vormen hoe de welvarende handelaarsfamilie van Hamel hier heeft gewoond. Een echte reis terug in de tijd.

Hotelsuggestie voor de beleving von bijzondere plaatsen in Duitslands grote steden

In de vier steden kan overnacht worden in een Adina Hotel. In Berlijn, Leipzig en Frankfurt kost een overnachting ca. € 89  en in Hamburg ca. € 109 per tweepersoonskamer, excl. ontbijt.